Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwna przypadłość chłodnicza ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Przeszukałem formum, ale nie znalazłem posta- z takimi samymi objawiami stąd prośba o pomoc.

Ostanio po przejechaniu trasy ok 340 km ( z małą przerwą) podczas stania w korku ( upał, furak mocno obłądowany rowery bagaże no i pod górkę) zagotowała mi się woda w chłodnicy. Nia zapaliła się lampka temperatury po prostu poczułem w kabinie dziwny zapach i dymek z pod maski, zjechałam na pobocze odczekałem kilkadziesiąt minut i uzupełniłem płyn a raczej wodę bo nie miałem płynu.

I wszystko ok furak śmiga, wentylatro działa, olej ok bez zanieczyszczeń, podacza pracy silnika nie ma też ,, bąbelków" w płynie chłodniczymy. Wszystko było by ok z jednym wyjątkiem, rano jak sprawdziłem poziom wody ( po wcześnieszym dolaniu) było jakieś 3 cm ponizej minimum) dolałem jeździłem i ok. Naestępnego dnia rano sprawdzam poziom i znów - 3 cm poniżej min. Co to może być ??? wycieków nie widać wszędzie sucho fakt płyn chłodniczy nie był wymieniany od nowości a teraz to juz pewnie więcej w nim wody niż płynu.... czy to termostat?? może oringi ??

Napisano

Przyczyną zagotowania płynu (nieotwarcia termostatu), było zapewne zapowietrzenie układu. Zaś przyczyną zapowietrzenia, w połączeniu z ubywającym płynem, bez wycieków może być przedmuch na UPG, lub mało widoczny wyciek na pompie wody.

Napisano
  • Autor

> Przyczyną zagotowania płynu (nieotwarcia termostatu), było zapewne

> zapowietrzenie układu. Zaś przyczyną zapowietrzenia, w

> połączeniu z ubywającym płynem, bez wycieków może być przedmuch

> na UPG, lub mało widoczny wyciek na pompie wody.

Przedmuch na UPG raczej odpada bo zachowanie auta i osiągi są ok może faktycznie wyciek w okolicach pompy lub termostatu ?, ale raczej nie wygląda na to

Napisano

> Przedmuch na UPG raczej odpada bo zachowanie auta i osiągi są ok może

> faktycznie wyciek w okolicach pompy lub termostatu ?, ale raczej

> nie wygląda na to

...to że osiągi są OK to jeszcze nic nie znaczy. U mnie też osiągi były OK, żadnych bąbelków a płyn znikał i to była jedyna rzecz która mogła wskazywać uszczelkę. Dopiero jak pojeździłem klika tygodni to zaczęły się problemy z przerywaniem po odpaleniu, choć odpalał bez zarzutu. Obserwuj olej, płyn i wskazówkę temepertury.

Napisano

Byc moze pompa wody ma nieszczelnosc i tam popuszcza ? hmm.gif

Napisano

> Przyczyną zagotowania płynu (nieotwarcia termostatu), było zapewne

> zapowietrzenie układu.

też mi się tak wydaje

>Zaś przyczyną zapowietrzenia, w

> połączeniu z ubywającym płynem, bez wycieków może być przedmuch

> na UPG, lub mało widoczny wyciek na pompie wody.

hmm.gif Dlaczego akurat na pompie ?

Moim zdaniem równie winnna moze być każda złączka na przewodach - u mnie puszczało jakby delikatną parą dopiero przy bardzo mocno nagrzanym silniku (3/4 na skali wskaźnika) - dopiero wtedy dawało się wyczuć zapach płynu i szukanie przecieku dało jakieś rezultaty.

Napisano
  • Autor

> ...to że osiągi są OK to jeszcze nic nie znaczy. U mnie też osiągi

> były OK, żadnych bąbelków a płyn znikał i to była jedyna rzecz

> która mogła wskazywać uszczelkę. Dopiero jak pojeździłem klika

> tygodni to zaczęły się problemy z przerywaniem po odpaleniu,

> choć odpalał bez zarzutu. Obserwuj olej, płyn i wskazówkę

> temepertury.

Problem w tym, że ja nie mam wskazówki :-), niebawem jadę na reguacje luzów na zworach może przy okazji mechanik zobaczy czy wszystko jest ok

Napisano

> Problem w tym, że ja nie mam wskazówki :-), niebawem jadę na reguacje

> luzów na zworach może przy okazji mechanik zobaczy czy wszystko

> jest ok

i ta decyzja będzie najrozsądniejsza Tumek15 co tu zgadywać o przyczynie w ciemno jak nadarza się okazja warsztatowa hmm.gif

Napisano

Jak nie ma wycieków ,a płynu ubywa to raczej UPG , no bo gdzie by się ten płyn podział ? Mała wycieki odpadają , bo sporo Ci go ubywa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.