Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wzmacniacz antenowy?

Featured Replies

Napisano

Jako, że ostatnio coraz częściej zapuszczam się w rejony poza miejskie, a bardzo często słucham radyjka a aucie, doszedłem do wniosku, że trzeba coś zrobić z tym szumem w radiu. W związku z tym, jaki wzmacniacz kupić, może ktoś ma u siebie zamontowany i mógłby doradzić, na co zwracać uwagę przy zakupie: na pobór prądu, czy też wzmocnienie fal UKF, a może tez patrzeć na jakoś wykonania, czy jest w plastikowej obudowie, czy też jest w postaci kawałka rurki z kablami?

pzdr.

Napisano

> Jako, że ostatnio coraz częściej zapuszczam się w rejony poza

> miejskie, a bardzo często słucham radyjka a aucie, doszedłem do

> wniosku, że trzeba coś zrobić z tym szumem w radiu. W związku z

> tym, jaki wzmacniacz kupić, może ktoś ma u siebie zamontowany i

> mógłby doradzić, na co zwracać uwagę przy zakupie: na pobór

> prądu, czy też wzmocnienie fal UKF, a może tez patrzeć na jakoś

> wykonania, czy jest w plastikowej obudowie, czy też jest w

> postaci kawałka rurki z kablami?

> pzdr.

wzmacniaczem to najwyżej możesz sobie szumofon zrobić smirk.gif dobre radio + sprawna instalacja i antena standardowa do sejka i musi dobrze działać, nie montuj wzmacniacza bo jak niesprawna jest instalacja to nic ci to nie da smirk.gif

Napisano
  • Autor

> wzmacniaczem to najwyżej możesz sobie szumofon zrobić dobre radio +

> sprawna instalacja i antena standardowa do sejka i musi dobrze

> działać, nie montuj wzmacniacza bo jak niesprawna jest

> instalacja to nic ci to nie da

No właśnie niezupełnie, bo wszystko mam dobre i w mieście daje rade jak trza, niestety mieszkam w takich okolicach, że do dziś się nie mogę doczekać masztu radiowo-telewizyjnego z prawdziwego zdarzenia, poprzednie władze samorządowe obiecały minęły 4 lata i nic, pod koniec 2006 firma Emitel już miała stawiać, ale nie dogadano się z urzedem miasta i obecnie rządzącymi odnośnie gruntu pod maszt, więc czuje, że nie prędko polepszy się jakoś tv i radia.

Więc właśnie chciałem założyć wzmacniacz, ale jak mówisz, że to tylko pogorszy jakoś odbioru, to chyba zrezygnuje z tego typu wynalazków, zastanawiam się czy może zmiana anteny, jeszcze jakoś poprawi sygnał poza miastem. Obecnie mam długi bat ok 50cm, który zgina się ręcznie, czy zmiana anteny na te krótkie z cc i sc ze stopką i łamanymi położeniami anteny, przyniesie spodziewany skutek? hmm.gif Aha i mam Cinquecento z fabrycznie założoną instalacją radiową wink.gif

Napisano

witam ,ja miałem założony wzmacniacz antenowy,ale to mi nic nie dało.jedynie co lepiej sciągało to radio maryja chociaż tego radia to można sluchac bez anteny bo w moim regionie daje zakłucenia fal na całą pare

Napisano
  • Autor

> witam ,ja miałem założony wzmacniacz antenowy,ale to mi nic nie

> dało.jedynie co lepiej sciągało to radio maryja chociaż tego

> radia to można sluchac bez anteny bo w moim regionie daje

> zakłucenia fal na całą pare

No to jest fakt u mnie na całej długości jednej ulicy, mimo ustawienia np. Zetki, odbiera tylko radio maryja zlosnik.gif

Zastanawiałem się nad wzmacniaczem, ponieważ w VW Polo po zastosowaniu separatora i podłączeniu wzmacniacza znajdującego się w antenie, problem który opisuję całkowicie zniknął, jakoś odbioru poprawiła się o 1000% boje_sie.gif i chciałem zastosować coś podobnego w Cienkim. hmm.gif

Napisano
u mnie w cc mialem slaby odbior fm na takim se slabawym radiu. sprawdzalem antene i polaczenia i wszystko bylo ok, a radio nadal szumialo za byle budynkiem i w trasie. zmienilem radio na sony i nie ma porownania. smile.gif
Napisano

ja man dobreradio(pionek 6800) mieszkam okolice czewy instalka ok ale i rtak lipa z odbiorem antena w sejku za krotka jestjakby miala z 20cm wiecej było by ok tak eski nie złapie niewiem co z tym robic pojecie mam o sygnalach bo w kablowce pracuje ale wzmacniacze pasywne to kicha aktywne zas to problem z zasialaniem itp...

Napisano

> ja man dobreradio(pionek 6800) mieszkam okolice czewy instalka ok

> ale i rtak lipa z odbiorem antena w sejku za krotka jestjakby

> miala z 20cm wiecej było by ok tak eski nie złapie niewiem co z

> tym robic pojecie mam o sygnalach bo w kablowce pracuje ale

> wzmacniacze pasywne to kicha aktywne zas to problem z

> zasialaniem itp...

do 50km od nadajnika powinno się odbierać bez większych problemów oczywiście jak porządne radio i sprawna instalacja i nawet na tej antenie od Seja, ja mam tę krótką antenę i odbieram w mojej dzielnicy stacje których na żadnym odbiorniku domowym nie odbiorę, dobre radio samochodowe ma niesamowitą czułość i selektywność i przebija parametrami wszystkie przenośne radia jakie się w domu spotyka zazwyczaj, mój SONY ma 7 lat i ma bardzo czułu odbiornik jak wyżej już pisałem

pisząc 50km mam na myśli maszt nadawczy i moce rzędu 100 kilowatów a nie jakaś popierdółka, w Gdańsku są stacje, które nadają tak małą mocą że wystarczy pojechać do Gdyni i już nie słychać ich, ale mam też maszt 4 km od domu z którego nadawane są RMFFM, Trójka, Radio Zet i jeszcze kilka innych każda mocą 120 kilowatów i je słychać w promieniu 50km bez problemu pod warunkiem sprawnej instalacji i dobrego radia smile.gif

EDIT: kolego a jeśli chodzi o Eskę to oni pracują małymi mocami chyba więc i zasięg słaby smile.gif

Napisano

a ja wczoraj bylem w Brennej i byl tez tam moj wujek i mowi do mnie jak zlapiesz tu radio Piekary(radio dla 50latkow)to masz dobre radio(JVC) to wiec ide pewny do radio wbijam fale chyba 88.8 i slucham a tu szzzzzzzzzzzzum i nic więcej,a wujek wlaczyl swoje ma jakiegos seryjnego fiatowskiego kaseciaka i sciagalo dobrze, wiec zbaraniałem

Napisano

> a ja wczoraj bylem w Brennej i byl tez tam moj wujek i mowi do mnie

> jak zlapiesz tu radio Piekary(radio dla 50latkow)to masz dobre

> radio(JVC) to wiec ide pewny do radio wbijam fale chyba 88.8 i

> slucham a tu szzzzzzzzzzzzum i nic więcej,a wujek wlaczyl swoje

> ma jakiegos seryjnego fiatowskiego kaseciaka i sciagalo dobrze,

> wiec zbaraniałem

to by oznaczało że coś z instalacją może być nie tak, bo nie chce mi się wierzyć że JVC ma słabej jakości odbiornik icon_rolleyes.gif

Napisano

> to by oznaczało że coś z instalacją może być nie tak, bo nie chce mi

> się wierzyć że JVC ma słabej jakości odbiornik

taki JVC nic nadzwyczajnego http://www.allegro.pl/item216542829_jvc_kd_g162_162_2_lata_gwarancji_promocja_.html,chciaz czasami jak slucham radia to z glosnikow wydobywa sie takie ciagle tykanie,pewnie to od silnika albo cos z instalacja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.