Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra II] Oleje w 1.7 DTI - prośba...

Featured Replies

Napisano

Witam,

z powodu sposobu użytkowania mojego traktora noszę się z zamiarem przejscia w okresie zimowym z oleju 10w-40 na nizszy lepkościowo 5w-40 bądz 5w-30. Znalazłem już kilku półsyntetycznych kandydatów, dzięki którym mam nadzieję nie wypłukiwac sobie z silnika tego co przez lata tam narosło wink.gif. Prośba - nie mam niestety książki serwisowej do mojego auta - czy mógłby ktoś rzucić okiem do swojej książki i powiedzieć mi jakie oleje Opel dopuszcza do tego silnika? Proszę bez dywagacji na temat "nie warto" wink.gif - po prostu w moich ksiązkach posciaganych z www nie znalazłem zadnej konkretnej informacji, bo są to zwykle ksiązki dość ogólne. Chodzi mi o to jaką klasę jakościową i lepkościową dopuszcza producent dla tego silnika...

Dzięki za pomoc bow.gif,

Mariusz

Napisano

"nizszy lepkościowo" co to znaczy-dziwne zformulowanie?

5W40 jest olejem syntetycznym a nie pol. Na nasze warunki 10W40 wystarczy ale mozesz smialo lac 5W40 moze troszke pomoze przy rozruchach.

A co to znaczy "mam nadzieję nie wypłukiwac sobie z silnika tego co przez lata tam narosło" -nie mam pojecia. Wolisz zeby syfy byly w silniku? Nie kumam.

Co do klasy jakosci to chyba juz dzisiaj ciezko znalez takiego co by nie spelnial zalecen producenta(kazdy w miare markowany mam na mysli)

Moj silniczek zalewany byl od poczatki 10W40 i smiga jak brzytwa, polecam tylko zmieniac czesto a nie przedluzac wymiane-tak 10 tys max. Osobiscie uwazam ze lepiej czesciej zmieniac olej jak turbawke,ktora moze pasc od braku smarowania. Pamietaj ze masz silnik isuzu.

Napisano
  • Autor

> "nizszy lepkościowo" co to znaczy-dziwne zformulowanie?

> 5W40 jest olejem syntetycznym a nie pol. Na nasze warunki 10W40

> wystarczy ale mozesz smialo lac 5W40 moze troszke pomoze przy

> rozruchach.

> A co to znaczy "mam nadzieję nie wypłukiwac sobie z silnika tego co

> przez lata tam narosło" -nie mam pojecia. Wolisz zeby syfy byly

> w silniku? Nie kumam.

> Co do klasy jakosci to chyba juz dzisiaj ciezko znalez takiego co by

> nie spelnial zalecen producenta(kazdy w miare markowany mam na

> mysli)

> Moj silniczek zalewany byl od poczatki 10W40 i smiga jak brzytwa,

> polecam tylko zmieniac czesto a nie przedluzac wymiane-tak 10

> tys max. Osobiscie uwazam ze lepiej czesciej zmieniac olej jak

> turbawke,ktora moze pasc od braku smarowania. Pamietaj ze masz

> silnik isuzu.

Właśnie dlatego nie chciałem "porad" - poczytaj sobie co wypłukują oleje syntetyczne po uzywaniu półsyntetycznych i inne takie o olejach, myślę ze wiele się dowiesz. Aha, i specjalnie napisałem - znalazłem sobie półsyntetyczne oleje 5W-40, bo takowe istnieją.

Naprawde chodzi mi tylko o informację jaką producent auta zamiescił w ksiązce serwisowej do 1.7dti - chcę się upewnić w pewnej kwestii, a dyskusje pozostawić innym...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.