Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z silnikiem uno 1.4

Featured Replies

Napisano

Mam problem z silnikiem jak jest zimny, odpala bez problemu, chodzi na niskich obrotach i go "trzesie" i nie reaguje wogole na dodanie gazu, przy probie dodania gazu dusi sie i gasnie. Odłaczylem akumulator i poczysciłem wszytskie styki i po podłaczeniu było dobrze az do momentu kiedy postał cała noc i rano jak był zimny odpalam i znowu to samo. Wymieniłem ostatnio filtr paliwa i czujnik poł. wału, ale dalej jest to samo. Co to moze byc?

Napisano

Przyczyn takich objawów może być sporo.Radził bym wymienić świece.Może przewody i kopółke.Gdzieś ci wilgoć może wchodzi.

Napisano

> sprawdź silniczek krokowy i ufo

Tylko wytłumacz może koledze jak ma to sprawdzić. ok.gifpalacz.gif

Napisano
  • Autor

> Przyczyn takich objawów może być sporo.Radził bym wymienić

> świece.Może przewody i kopółke.Gdzieś ci wilgoć może wchodzi.

świece nie dawno wymieniane, przewody jakies 2 tygodnie temu, kopułke zmieniałem jakies poł roku temu a teraz ja dokładnie wyczysciłem i dalej to samo. Co do silniczka krokowego to juz tez podmieniałem bo mam drugi i nic to nie dało. Ufo chyba nie ma w 1.4 tylko jest digiplex ktory tez podmieniłem z innego uno 1.4 i tez nic to nie dało. Co jeszcze moze byc przyczyna?

Napisano

Wiesz ja też kiedyś wymieniłem świece na nowe i chodził gorzej niż na tych starych.A u ciebie przed wymianą też to robił?

Napisano
  • Autor

> Wiesz ja też kiedyś wymieniłem świece na nowe i chodził gorzej niż na

> tych starych.A u ciebie przed wymianą też to robił?

Wczesniej działy mi sie podobne rzeczy z tym ze nie bylo zasady czy silnik ciepły czy zimny i wymieniłem wtrysk bo był przstawiony potencjometr w tym moim i dlatego działy sie takie rzeczy, zanim wymieniłem wtrysk to wymieniełem tez świece i chodził troche lepiej ale problem nie zniknał i wtedy wymieniłem wtrysk. Było dobrze jakies 1,5 miesiaca i teraz pojawił sie ten problem. Co do wilgoci to raczej odpada bo nawet jak ostatnio stał 6 godzin w upale i go odpaliłem to było to samo. bardziej podejrzewam jakas elektryke moze znowu ten potencjometr. Nie wiem juz sam. Byłem u elektryka to mi powiedział ze ma czas pod koniec sierpnia wiec musze sam cos z tym zrobic. Jak masz jeszcze jakies pomysły to pisz. Dzieki.

Napisano

Hmm,a może zaplon masz żle ustawiony?

Raczej trzeba sie posówać w strone przyczyny elektryki,ciężko coś wymienić na 100% że to akurat to.

Napisano

więc podmień jeszcze Digiplexa

potem odkręc pierwszą świece połóż na mase i patrz czy jest iskra

Napisano

> Tylko wytłumacz może koledze jak ma to sprawdzić.

czy raczej tobie ? biglaugh.gif

ale prosze ok.gif

krokowca można tylko podmienic a ufo hmm.gif

odpinasz wężyk i patrzysz czy auto spada z obrotów tzn. dusi sie

Napisano

No mi też mistrzu,chłone twoją wiedze. biglaugh.gif

a jak będe chciał silnik sprawdzić to też mam podmienić na inny? hehe.gifTo żeś poradził. ok.gifhehe.gif

Napisano

> No mi też mistrzu,chłone twoją wiedze.

> a jak będe chciał silnik sprawdzić to też mam podmienić na inny? To

> żeś poradził. no na chusteczke pytasz skoro wiesz lepiej

hmm.gif a jak sie sprawdza silnik? niewiem.gif

Napisano

> sprawdź silniczek krokowy i ufo

W 1.4 nie ma "ufo" grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> nie musze pamiętac szczegółowo wszystkich silników

Pogadałem dzisiaj z mechanikiem i najprawdopodobniej silnik jest nieszczelny i zasysa lewe powietrze i stad moje problemy. Jak był wymieniany wtrysk to dwie sruby wyszły czesciowo z gwintem i ledwo co trzymały. Dzisiaj jak na to spojrzałem to wogole te dwie sruby nie trzymaja wiec jest przykrecona tylko jedna strona druga wcale i podejrzewam ze tam jest nieszczelny. Pozatym w czasie jazdy słychac taki swist powietrza ktorego kiedys nie bylo. Mam druga podkładke pod wtrysk i juto bede chciał ja wymienic, tylko z tego co pamietam nie jest to prosta sprawa bo trudny jest do niej dostep. Co o tym myslicie czy jest to mozliwe i czy ktos moze juz wymieniał ta podkladke pod wtryskiem? Czekam na jakies porady. Dzieki.

Napisano
  • Autor

> nie musze pamiętac szczegółowo wszystkich silników

Udało mi się dzisiaj dokrecic ten wtrysk wiec już w tym miejscu nieszczelności nie ma na pewno. I co ciekawe jak odpalałem zupełnie zimny to chodził ok i wkrecał sie na obroty. Przejechałem sie zeby zobaczyc czy jest ok i w pewnym momencie zaczał sie przyduszac, zero mocy ledwo na luzie chodził, to samo co wczesniej. Zgasiłem poczekałem chwile odpaliłem i juz było ok. Jak wracałem kilka razy znowu sie przydusił. Nie wiem juz co to moze byc. Dzieje sie tak na dwóch róznych digiplexach wiec to raczej odpada. Filtr paliwa wymieniony. Wtrysk wyczyszczony. Sonda wymieniona jakis miesiac temu. i jeszcze jedna rzecz jak zacznie sie przyduszac i nie chce mu to przejsc to zeby dało sie jechac to musze odłaczyc potencjometr wtedy obroty sie wyrownuja i da sie wolno jechac chociaz tez nie za dobrze bo ma dziury przy pewnych obrotach wogole nie przyspiesza (np. jade 50 na trojce wrzucam 4 puszczam sprzegło dodaje gazu i nic musze go podkrecic na luzie i puscic sprzeglo na podwyzszonych obrotach zeby przyspieszał). Co to moze byc?

Napisano
  • Autor

> jeszcze mi wpadła do głowy przytkana odma

odme sprawdziłem jak wyjałem ten spiralny drucik to był czysciutki wiec to nie to. Najdziwniejsze jest to ze odpaliłem go dusił sie przez jakas minute za chwile obroty sie wyrownały i tak cały dzien dzisiaj chodził idealnie. Juz naprawde nie wiem co to moze byc.

Napisano

to już tylko zostaje sprawdzic czy świece nie są zalane lub brudne od oleju, albo uszczelniacze zaworów niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> to już tylko zostaje sprawdzic czy świece nie są zalane lub brudne od

> oleju, albo uszczelniacze zaworów

Cały czas zastanawiał mnie fakt ze jak zaczyna mi sie dusic i odłaczam potencjometr to jest lepiej i wymieniłem wczoraj wtrysk z powrotem na ten stary i saochód juz chodzi normalnie a winny okazał sie potenjometr. Dzieki wszytskim za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.