Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elektryczne jaja z odpalaniem

Featured Replies

Napisano

nie mam już żadnej koncepcji jak to ugryźć, od razu powiem,że palec, digiplex, kopułka, przewody, krokowiec, były stosunkowo niedawno zmieniane. Zrobiłem w wakacje ponad 4 tys. km, nie było większych problemów. Zobaczyłem jednak iż popękane są wszystkie izolacje przy kablach niskiego napięcia wchodzących do cewki zapłonowej. Po wielu bojach wymieniłem całą wtyczkę, elegancko pozarabiałem (w piatek), nie odpalił za pierwszym razem, ale w końcu udało się, można zatem wnioskować, że popodłączane jest dobrze. Gdy przyszedłem w sobotę rano, nic, 0 odzewu, dmucham, czyszczę, psikam i NICCCC, no dosłownie nic, poprzednio, na tych starych ustawieniach po zagrzebaniu udawało się odpalić, co to może być, może ktoś z Was miał takie poronione objawy??

Napisano

> nie mam już żadnej koncepcji jak to ugryźć, od razu powiem,że palec,

> digiplex, kopułka, przewody, krokowiec, były stosunkowo niedawno

> zmieniane. Zrobiłem w wakacje ponad 4 tys. km, nie było

> większych problemów. Zobaczyłem jednak iż popękane są wszystkie

> izolacje przy kablach niskiego napięcia wchodzących do cewki

> zapłonowej. Po wielu bojach wymieniłem całą wtyczkę, elegancko

> pozarabiałem (w piatek), nie odpalił za pierwszym razem, ale w

> końcu udało się, można zatem wnioskować, że popodłączane jest

> dobrze. Gdy przyszedłem w sobotę rano, nic, 0 odzewu, dmucham,

> czyszczę, psikam i NICCCC, no dosłownie nic, poprzednio, na tych

> starych ustawieniach po zagrzebaniu udawało się odpalić, co to

> może być, może ktoś z Was miał takie poronione objawy??

hmm.gif chyba wniosek niesłuszny, spróbuj najprostsze metody, reset kompa, sprawdź czy przypadkiem nie poszedł Ci czujnik prędkości obrotowej i GMP lub jest źle połączony.

Napisano
  • Autor

może co najwyżej coś nie stykać, dziś prowizorycznie inaczej podłączę, jednak nie może być źle, bo jechałem na tym podłączeniu. Nic poza tą kostką nie było gmerane, jeździł elegancko, no były wcześniej jaja jak cholera z odpalaniem, więc jak już wspomniałem wszystko niemalże powymieniałem, dodam, że podczas opadów palił jak szalony wink.gif bo izolacja była popękana a teraz znów sucho; co do resetu był przeprowadzony, bo w sobotę rozładowałem całkowicie akku, więc było kilkugodzinne ładowanie

Napisano

> może co najwyżej coś nie stykać, dziś prowizorycznie inaczej

> podłączę, jednak nie może być źle, bo jechałem na tym

> podłączeniu. Nic poza tą kostką nie było gmerane, jeździł

> elegancko, no były wcześniej jaja jak cholera z odpalaniem, więc

> jak już wspomniałem wszystko niemalże powymieniałem, dodam, że

> podczas opadów palił jak szalony bo izolacja była popękana a

> teraz znów sucho; co do resetu był przeprowadzony, bo w sobotę

> rozładowałem całkowicie akku, więc było kilkugodzinne ładowanie

Jak nie odpala to znając działanie najprostszego silnika masz trzy powody, 1 paliwo nie dopływa, 2 brak iskry lub a słaba, 3 iskra nie w tym miejscu co potrzeba.

przyczyny szukałbym w stykach i braku iskry,

to może powodować brak sygnałów z czujnika GMP, brak sygnałów z czujnika położenia przepustnicy, brak lub slaby prąd uzwojenia pierwotnego itd

brak paliwa to np brak lub złe działanie silnika krokowego, brak sterowania wtryskiem, mechanicznie to złe ustawienie zaworów, zatkany lub bardzo utrudniony wylot spalin, dopływ za dużej ilosci lewego powietrza ( uszczelki ) tez może mieć na to wpływ

inne czujniki mają za zadanie zmniejszyć spalanie, więc na samo zapalenie nie maja wpływu (w razie braku ich sygnały zastępowane sa przez komp)

Cóż Ci mogę doradzić, musisz kolejno eliminować powody problemu, aż dojdziesz do tego właściwego.

Napisano
  • Autor

wszystko się zgadza, jedyne co może przydać mi się pomocne to chyba czujnik przepustnicy, lecz jak piszą w mądrej literaturze wink.gif wszystkie czujniki poza położeniowym wału są symulowane przez komputer w razie ich awarii, co do iskry to niestety tu jest pies pogrzebany. Kiedyś sprawdzałem i nic nie skakało w podobnym przypadku, potem znów była. Po stronie paliwa nie może leżeć problem, bo śmierdzi zarówno niespalonym gazem jak i benzyną, w to są 2 niezależne instalacje. Cewka też jest zmianiana, kurde felek, ten samochód już mi tak zalazł za skórę, że mam ochotę go spalić, nigdy nie jest sprawny kiedy trzeba

Napisano

> wszystko się zgadza, jedyne co może przydać mi się pomocne to chyba

> czujnik przepustnicy, lecz jak piszą w mądrej literaturze

> wszystkie czujniki poza położeniowym wału są symulowane przez

> komputer w razie ich awarii, co do iskry to niestety tu jest

> pies pogrzebany. Kiedyś sprawdzałem i nic nie skakało w podobnym

> przypadku, potem znów była. Po stronie paliwa nie może leżeć

> problem, bo śmierdzi zarówno niespalonym gazem jak i benzyną, w

> to są 2 niezależne instalacje. Cewka też jest zmianiana, kurde

> felek, ten samochód już mi tak zalazł za skórę, że mam ochotę go

> spalić, nigdy nie jest sprawny kiedy trzeba

W mądrej książce napisali że nieprawidłowe działanie silnika to uszkodzenie urządzenia sterującego, czujnika GMP lub jego niewłaściwym ustawieniu, uszkodzeniem obwodu elektrycznego lub nieprawidłowym podciśnieniem hmm.gif

Nie wszystkie czujniki sa symulowane, tylko temp. cieczy chłodzącej, temp. zasysanego powietrza, sondy lambda, regulatora prędkości obrotowej biegu jałowego (nasz krokowiec?? ) i rzeczywiście czujnik położenia przepustnicy (tylko jak on jest symulowany, pewnie z wartości podciśnienia, bo nie wyobrażam sobie inaczej niewiem.gif)

Napisano
  • Autor

ale on dobrze pracuje wink.gif tylko nie odpala, no a na pewno są straszne problemy, dziś znów popsikam inne wtyczki i czas chyba na rozstanie z tym pojazdem

Napisano

> ale on dobrze pracuje tylko nie odpala,

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

no a na pewno są straszne

> problemy, dziś znów popsikam inne wtyczki i czas chyba na

> rozstanie z tym pojazdem

Skontaktuj się z Hyskiem, jest z Twojego rewiru, miał 1,4 może looknie i może coś zobaczy. niewiem.gif

tak czy inaczej to zawsze sprawdzenie organoleptyczne i jest lepsze niz takie gdybanie na odległość. ok.gif

Napisano
  • Autor

no pobadać znów to na bank będzie trzeba, bez tego ani rusz, tylko, żeby sąsiedzi nie wylęli mnie

Napisano

moim (skromnym)zdaniem powinieneś dokładnie przyjżeć sie czujnikowi położenia wału ,poczyścić zobaczyć czy nie ma gdzieś uszkodzonej izolacji na kablu i wyczyścić dokładnie wtyczkei gniazdo

zdejmij wężyk paliwa między wtryskiem,a filtrem podstaw jakąś butelke i niech ktoś kręci rozrusznikiem,sprawdź też czy jest iskra

z_lol1.gif-miałem podobne cyrki i chciałem zrobić dokładnie to samo co Ty angryfire.gif spalić go

Napisano
  • Autor

no chyba faktycznie coś z tym czujnikiem, stawiałbym na kijową odległość od koła zamachowego, bo ustawiali go swojego czasu majstrzy z zakładu krzak a tam niby trzeba specjalny przymiar, co do benzyny to leci, mam nową pompkę. Może i ten czujnik chory poszedł, znów, przecież to jest straszne, ten pojazd jakoś wygląda ale przez to jego niepalenie i corasz gorsze właściwości jezdne tudzież stukoty, bliżej niewyjaśnione można ocipieć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.