Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z rozmiarami dysz?

Featured Replies

Napisano

Mam problem z dobraniem dysz do silnika 2.0 przy półsekwencji. Instalka AKME.

Wg instrukcji przy mocy 133KM powinno być 2,4 mm przy półsekwencji.

Program po autokalibracji powinien napisać czy dysze są za małe, za duże lub rozmiar prawidłowy.

Moja furmanka nie przechodzi tej kalibracji nie wiadomo czemu niewiem.gif instrukcja mówi, że jeśli nie przejdzie autokalibracji to należy ręcznie dobrać nastawy frown.gif

Przy dyszach 2,4 obroty falują mimo, że czasy wtrysku są prawidłowe, ciśnienie gazu, podciśnienie i wszystkie inne parametry są też ok.

Wcześniej były dysze 2,0 mm i sytuacja jest ta sama.

Zajoba pewnie dostanę jeśli będę musiał rozwierać co 1 mm i za każdym razem mapę zbierać.

Ma ktoś jakiś pomysł lub wzór na dobór dysz?

Plisssssssss hepl mi blagam.gif

Napisano

No niestety w Nubirze instalka KME nie wyrabia totalnie. Trzeba fachowca żeby to doprowadził do jakiego takiego stanu, wiem, że nawet producent miał z tym problem.

Napisano
  • Autor

> No niestety w Nubirze instalka KME nie wyrabia totalnie. Trzeba

> fachowca żeby to doprowadził do jakiego takiego stanu, wiem, że

> nawet producent miał z tym problem.

A wiesz czym to jest spowodowane?

Napisano

> A wiesz czym to jest spowodowane?

Tak, m.in. wtryskiem niesekwencyjnym w tym silniku. Trzeba bardzo dokładnie dobrać dysze i ciśnienie a potem rzeźbić. Ma też znaczenie jak są wykonane wwierty w kolektor itd. czyli montaż ogólnie.

Napisano
  • Autor

> Tak, m.in. wtryskiem niesekwencyjnym w tym silniku. Trzeba bardzo

> dokładnie dobrać dysze i ciśnienie a potem rzeźbić. Ma też

> znaczenie jak są wykonane wwierty w kolektor itd. czyli montaż

> ogólnie.

Ciśnienie gazu jest 1 bar, otwory w kolektorze wywiercone są wg danych KME i pod odpowiednim kątem. Zauważyłem, że przy większym ciśnieniu gazu silnik na wolnych lepiej pracuje hmm.gif

To, że trzeba dobrać bardzo dokładnie dysze to ja wiem tylko jak? Rozwiercać co 0,1 mm? Tylko od jakiej średnicy zacząć?

Napisano

> Zauważyłem, że przy większym

> ciśnieniu gazu silnik na wolnych lepiej pracuje

Ja mam ciśnienie 1,2 i dysze 2,7mm przy tym ciśnieniu samochód ma najlepszą dynamikę a wszystkie inne parametry w normie.

> To, że trzeba dobrać bardzo dokładnie dysze to ja wiem tylko jak?

> Rozwiercać co 0,1 mm? Tylko od jakiej średnicy zacząć?

Od najmniejszej sensownej a potem rozwiercać co 0,1mm chyba innej rady nie ma. Mnie też trochę czasu zajęło dojście do optymalnych ustawień bo gazownik zrobił autokalibrację i kilka punktów mapy wrrr.gif Było to w czasach kiedy Diego było uważane za najlepsze z powodu właśnie tego, że po samej autokalibracji auto jakoś jeździło a gaziarz zwijał kase i nie chciał o niczym słyszeć.

Napisano
  • Autor

U mnie właśnie przy 1,2 bara zaczyna pracować sensownie ale bałem się tak zostawić ze względu na zalecenia KME. Narazie myślałem żeby dać 2,7mm, a jak nie pójdzie to kupie dysze 1,5 i będę wiercił frown.gif

Napisano

Moim zdaniem lepiej dać większe ciśnienie można wtedy dokładniej dostroić w całym zakresie. Ogólnie zauważyłem, że Diego lepiej pracuje przy wyższym ciśnieniu jednak to też zależy w jakim silniku i listwie. W nubirze nie ma sekwencji więc trzeba z tym uważać.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem lepiej dać większe ciśnienie można wtedy dokładniej

> dostroić w całym zakresie. Ogólnie zauważyłem, że Diego lepiej

> pracuje przy wyższym ciśnieniu jednak to też zależy w jakim

> silniku i listwie. W nubirze nie ma sekwencji więc trzeba z tym

> uważać.

A jak Ci się wydaje przy czasach na wolnych 1,95ms powinny być żółte czy czerwone waldki?

Powiedz mi jeszcze jaką masz pojemność silnika i ile % więcej pali gazu w stosunku do benzyny?

Napisano

> A jak Ci się wydaje przy czasach na wolnych 1,95ms powinny być żółte

> czy czerwone waldki?

> Powiedz mi jeszcze jaką masz pojemność silnika i ile % więcej pali

> gazu w stosunku do benzyny?

Zdecydowanie potrzebna jest szybka listwa czyli matrix albo żółty waldek w Lanosach też stosują zółte ze względu na krótkie czasy. Zależy jakie masz Diego 1,3 nie obsługuje jedno ohmowych wtryskiwaczy.

Pojemność 1,8 105kW, pali przy normalnym użytkowaniu około 9,5 litra LPG czyli wychodzi około 15% więcej niż benzyny.

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie potrzebna jest szybka listwa czyli matrix albo żółty

> waldek w Lanosach też stosują zółte ze względu na krótkie czasy.

> Zależy jakie masz Diego 1,3 nie obsługuje jedno ohmowych

> wtryskiwaczy.

> Pojemność 1,8 105kW, pali przy normalnym użytkowaniu około 9,5 litra

> LPG czyli wychodzi około 15% więcej niż benzyny.

Ale w lanku są krótsze czasy hmm.gif Mam diego 1,3 beksa.gif i czerwone waldki

W ogóle to debile zamontowali mi reduktor do góry nogami angryfire.gif Jutro święto Państwowe więc będzie czas na poprawki rotfl.gif

Napisano

> Ale w lanku są krótsze czasy Mam diego 1,3 i czerwone waldki

Za krótkie uważane są już poniżej 3ms wink.gif No nie wiem może KME coś podłubie w sterowniku żeby mógł pracować z żółtym waltekiem - heh moge sprzedać przejściówkę waltek => matrix smile.gif

Może ma ktoś nubirę na czerwonych waltekach i się wypowie jak to wygląda u niego. Jeśli to reduktor KME to nie ma wielkiego znaczenia z wyjątkiem takiego z elektrozaworem wtedy nie wolno montować reduktora zaworem do dołu bo się zapcha.

Napisano
  • Autor

> Za krótkie uważane są już poniżej 3ms No nie wiem może KME coś

> podłubie w sterowniku żeby mógł pracować z żółtym waltekiem -

> heh moge sprzedać przejściówkę waltek =

> Może ma ktoś nubirę na czerwonych waltekach i się wypowie jak to

> wygląda u niego. Jeśli to reduktor KME to nie ma wielkiego

> znaczenia z wyjątkiem takiego z elektrozaworem wtedy nie wolno

> montować reduktora zaworem do dołu bo się zapcha.

Matrixa to ja nie założę bo to chłam jakich mało. Ciągle komuś się psuje. Masz może pdf-a do 1,3 bo na stronie kme jest tylko najnowszy ?angryfire.gif

A Nuby z czerwonymi to raczej nikt nie ma bo są chyba tylko 2 z kme i ta druga ma żółte. A reduktor to kme z zaworem...

Napisano

> Matrixa to ja nie założę bo to chłam jakich mało. Ciągle komuś się

> psuje. Masz może pdf-a do 1,3 bo na stronie kme jest tylko

> najnowszy ?

Mam gdzieś jak znajde to wyśle.

Napisano

> Może ma ktoś nubirę na czerwonych waltekach i się wypowie jak to

> wygląda u niego.

Ja mam lanosa i miałem czerwone valteki , nie dało się tego ustawić. W lanosie czasy wtrysku na wolnych obr. są ok 1.9 -2.2 ms. Mój komp gazowy nie obsługiwał 1 omowych wiec gazmajster włożył matrixy, od tamtej pory nie mam problemów z instalacją.

Napisano

> Ale w lanku są krótsze czasy Mam diego 1,3 i czerwone waldki

> W ogóle to debile zamontowali mi reduktor do góry nogami Jutro

> święto Państwowe więc będzie czas na poprawki

Ogólnie samochody z czujnikiem na wale korbowym mają wtrysku półsekwencyjny i tzw. traconą iskrę. Sterownik silnika nie wie jaka jest faza na I cylindrze, bo i skąd ma wiedzieć. Z tego też powodu paliwo jest dawkowane przez wtryskiwacz 2x częściej, ale w 2x mniejszej dawce. Stąd tak krótkie czasy wtrysku. Ogólnie w półsekwencji należy stosować szybkie wtryskiwacze np. zółte Valteki, a nie czerwone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.