Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ściemniacz lampki.

Featured Replies

Napisano

Witam! Jestem tu nowy, to mój pierwszy post. Posiadam Asterkę G z 98' z silnikiem 1.6 16V a oto mój problem:

Chciałbym założyć lampki przy podłodze dla kierowcy i pasażera. Rozważałem różne koncepcje ale nie jestem pewien, która z nich była by najlepsza dla tego sięgam po rady od was smile.gif

Zaznaczam, że chciałbym by były to lampki takie same jak ta w bagażniku (jest wystarczająca).

Koncepcja 1:

- podłączyć się pod ściemniacz lampki na głową - nie wiem gdzie on się znajduje, kiedyś wyciągałem tą lampkę i chyba nie było żadnego laminatu. Dziś jest już późno dla tego nie sprawdzę smile.gif - i czy by to działało?

Koncepcja 2:

- kupić ściemniacz na allegro (chciałbym by lampki działały tak jak ta seryjna, ew. mogą się różnic czasy wygaszania) i podłączyć pod obie lampki

Koncepcja 3:

- kupić dwa ściemniacze dla obu lampek.

Koncepcja 4:

- Kupić oplowskie lampki z wbudowanym ściemniaczem?

Zaznaczam, że nie chcę zakładać żadnych katod czy diód tylko zwykłe oplowskie lampeczki ale np. z bagażnika. Używałem wyszukiwarki, czytałem wiele o oświetleniu wnętrza ale mimo to mam pytania. Przede wszystkim nie chcę się narobić i/lub coś sp......lić smile.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam! Jestem tu nowy, to mój pierwszy post. Posiadam Asterkę G z 98'

> z silnikiem 1.6 16V a oto mój problem:

> Chciałbym założyć lampki przy podłodze dla kierowcy i pasażera.

Witaj,

w takich przypadkach wskazana jest podstawowa znajomość elektrotechniki/elektroniki, urządzenie sterujące oświetleniem już masz w aucie i jest to mulititimer, nie można go jednak obciążać zbyt mocno i wpiąć się równolegle do lampki w podsufitce bo nie wiadomo czy by się nie spaliło tranzystora sterującego w multitimerze, na Twoim miejscu kupiłbym zwykłe lampki, sygnał (masy) sterujący lampką wykorzystał jako sterowanie tranzystora zewnętrznego a zasilanie jego pociągnął z innego miejsca, zwróć uwagę że na lampce w podsufitce jest stały + a sterownie jest masą,

brat

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź. Widzę to tak:

- dwie lampki podłączone do + o odpowiednim napięciu instalacji Asterixa

- ściemniacz (kupiony na allegro, o taki: klik ) podłączony również do + i do masy, której wyjście ze ściemniacza poprowadzone jest do masy lampek.

Czy tak?

Napisano

> Widzę to tak:

> - dwie lampki podłączone do + o odpowiednim napięciu instalacji

> Asterixa

> - ściemniacz (kupiony na allegro, o taki: klik ) podłączony również

> do + i do masy, której wyjście ze ściemniacza poprowadzone jest

> do masy lampek.

> Czy tak?

ale po co CI ten ściemniacz? przecież masz już go w aucie, trzeba lampki podłączyć do stałego +12V, od strony minusa w lampkach podłączyć kolektor dodatkowego tranzystora PNP, jego emiter do masy a masę sterującą z multitimera podłączyć przez jakiś rezystor [o jakiej wartości nie wiem?] podać na bazę i masz działający układ,

brat

Napisano
  • Autor

Miałem właśnie napisać, że przecież mogę pociągnąć masę od lampki w podsufitce ale mnie ubiegłeś kolego. smile.gif

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.