Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stilo dymi

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z dużym dymieniem z rury wydechowej na czarno przy mocnym naciśnięciu pedała gazu. Stilo pali mało 4.5 do 5.5 w mieści(jeżdze spokojnie), nie bierze oleju, ogólnie nie widzę problemów poza dymieniem. Czasami tylko przy przyśpieszaniu czuje lekkie zamulenie ale jest to chwilowe. Czyściłem w tamtym roku EGR i był mocno zanieczyszczony(dodam że wtedy nie działała mi turbina a przyczyną okazał się przepalony przewód od overboosta i mechanik po naprawie stwierdził że mam układ wydechowy zanieczyszczony) ale w tym roku na wiosnę po przejechaniu ok. 15000tyś km znowu rozkręcałem EGR i był nawet czysty.

Co może być przyczyną dymienia uszkodzony EGR , wtryski a może przepływomierz powietrza?

Napisano

> Witam

> Mam problem z dużym dymieniem z rury wydechowej na czarno przy mocnym

> naciśnięciu pedała gazu. Stilo pali mało 4.5 do 5.5 w

> mieści(jeżdze spokojnie), nie bierze oleju, ogólnie nie widzę

> problemów poza dymieniem. Czasami tylko przy przyśpieszaniu

> czuje lekkie zamulenie ale jest to chwilowe. Czyściłem w tamtym

> roku EGR i był mocno zanieczyszczony(dodam że wtedy nie działała

> mi turbina a przyczyną okazał się przepalony przewód od

> overboosta i mechanik po naprawie stwierdził że mam układ

> wydechowy zanieczyszczony) ale w tym roku na wiosnę po

> przejechaniu ok. 15000tyś km znowu rozkręcałem EGR i był nawet

> czysty.

> Co może być przyczyną dymienia uszkodzony EGR , wtryski a może

> przepływomierz powietrza?

Sprawdź czy EGR czasem się nie zablokował - miałem to u siebie w Punciaku... Dodatkowo sprawdź zawór overboost (jeśli to JTD115), przewody turbo + podciśnienia, przepływomierz...

Pozdro

Napisano

> Witam

> Mam problem z dużym dymieniem z rury wydechowej na czarno przy mocnym

> naciśnięciu pedała gazu. Stilo pali mało 4.5 do 5.5 w

> mieści(jeżdze spokojnie), nie bierze oleju, ogólnie nie widzę

> problemów poza dymieniem. Czasami tylko przy przyśpieszaniu

> czuje lekkie zamulenie ale jest to chwilowe. Czyściłem w tamtym

> roku EGR i był mocno zanieczyszczony(dodam że wtedy nie działała

> mi turbina a przyczyną okazał się przepalony przewód od

> overboosta i mechanik po naprawie stwierdził że mam układ

> wydechowy zanieczyszczony) ale w tym roku na wiosnę po

> przejechaniu ok. 15000tyś km znowu rozkręcałem EGR i był nawet

> czysty.

> Co może być przyczyną dymienia uszkodzony EGR , wtryski a może

> przepływomierz powietrza?

4,5 - 5 w miescie i Ty jeszcze cos piszesz na temat przyspieczania smile.gif moim zdaniem to dymi tak jak powinno a jezeli troche wiecej to chyba wina zamulenia auta smile.gif bo moim skromnym zdaniem to 4,5 w miescie to absurd smile.gif no chyba, ze masz super Stilo a takie podobno są na runku, to takie jednorozcze wsrod stilakow hehe.gif

Napisano
  • Autor

> 4,5 - 5 w miescie i Ty jeszcze cos piszesz na temat przyspieczania

> moim zdaniem to dymi tak jak powinno a jezeli troche wiecej to

> chyba wina zamulenia auta bo moim skromnym zdaniem to 4,5 w

> miescie to absurd no chyba, ze masz super Stilo a takie podobno

> są na runku, to takie jednorozcze wsrod stilakow

co do spalania 4.5 a nawet do 4 ale na trasie poniżej 5.5 na mieście ale nie w korkach pomiędzy 5.5 - 6 to max i jest to multiwagon 115 no ale jeżdze spokojnie, poprostu czasami trzeba coś wyprzedzić i mocniej nacisnąć gaz . Podałem spalanie bo wiem że często jak zaczyna palić dużo paliwa i oleju to pojawia się jakiś problem w silniku, wiec dziwi mnie że często potrafi mocno zadymić (czarna chmura za samochodem przy mocnym naciśnięciu gazu) a nie spala żle.

Napisano

> co do spalania 4.5 a nawet do 4 ale na trasie poniżej 5.5 na mieście

> ale nie w korkach pomiędzy 5.5 - 6 to max i jest to multiwagon

> 115 no ale jeżdze spokojnie, poprostu czasami trzeba coś wyprzedzić i mocniej nacisnąć gaz . Podałem spalanie bo wiem że często jak zaczyna palić dużo paliwa i oleju to pojawia się jakiś problem w silniku, wiec dziwi mnie że często potrafi mocno zadymić (czarna chmura za samochodem przy mocnym naciśnięciu gazu) a nie spala żle.

JTD 115 8,8 w miesicie....(ciezka noga...polot z gazowaniem smile.gif moze dojsc do 9,3 wg kompa Stilonowozu)

Napisano

> ale jeżdze spokojnie, poprostu czasami trzeba coś wyprzedzić i mocniej nacisnąć gaz.

Przez tydzień naciskaj ten gaz częściej. Może tłumik się musi zwyczajnie przedmuchać? zlosnik.gif

Napisano

> mnie też co jakiś czas zadymi, nawet ostro, przy żwawym przyspieszaniu zwłaszcza. Mam ponad 150 tys km i nawet nie spojrzałem nigdy na EGR. Ale moje autko tak miało od początku. Może twoje też tak ma?...

Napisano

> Przez tydzień naciskaj ten gaz częściej. Może tłumik się musi

> zwyczajnie przedmuchać?

Coś w tym jest... Mój przewietrzam kilka razy w miesiącu na tzw. autostradzie, gdzie na ok. trzydziestu kilometrach dostaje na budzik coś koło 190, czasem 200 km/h i problemów dotychczas żadnych. cool.gif

Napisano

moze byc tez tak ze z powodu spokojnego tsylu jazdy doszlo do zapieczenia kierownic turba

... wtedy jedyna rada jest porzadne sprawdzenie mozliwiosci turbognojka i wyczyszczenie wszystkich zaworow itd pod wplywem prawej nogi...

Napisano

ja też najpierw użyłbym prawej nogi - a później sprawdź przepływkę ale to tak po wypaleniu z pół baka dobrej ropy, np. BP Ultimate lub jakiegoś Shell-a

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.