Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

płatność elektroniczna za ubezpieczenie - policja

Featured Replies

Napisano

witajcie

może trochę archaiczne pytanie zadaję w dzisiejszych czasach ale tak minie teraz dopadło że musze drugą ratę za ubezpiecznie załpłacić ale jakoś nie mam czasu po pocztach - bankach latać . Czy można zrobić przelew elektroniczny e-bank i takie potwierdzenie generowane przez e-bank jest w razie ewentualnej kontroli wystarczające dla policial.gif .

Napisano

> Czy można zrobić przelew elektroniczny e-bank i takie

> potwierdzenie generowane przez e-bank jest w razie ewentualnej

> kontroli wystarczające dla .

Tak. Primo nigdy podczas kontroli mi nie kwestionowali, secundo pytałem kiedyś i również potwierdzili.

Napisano

> witajcie

> może trochę archaiczne pytanie zadaję w dzisiejszych czasach ale tak

> minie teraz dopadło że musze drugą ratę za ubezpiecznie

> załpłacić ale jakoś nie mam czasu po pocztach - bankach latać .

masz napisane na takim wydruku że nie potrzeba pieczątek i podpisów.

w mbanku nawet paragraf przytaczają.

więc nie przyjmujesz mandatu a w sądzie jest twoje na wierzchu

Napisano

> witajcie

> może trochę archaiczne pytanie zadaję w dzisiejszych czasach ale tak

> minie teraz dopadło że musze drugą ratę za ubezpiecznie

> załpłacić ale jakoś nie mam czasu po pocztach - bankach latać .

Możesz wcale policial.gif nie pokazywać kwitka z płatnością II raty.

Przerabiałem to.

Miałem opóźnienie około miesiąca z płatnością, kiedy zatrzymała mnie polcja. Polisę ubezpieczeniową oczywiście miałem, nie miałem jedynie kwitka o kolejnej płatności.

Policjanci zostali przeze mnie powiadomieni o tym, że ubezpieczenie mam, a płatności z tym związane są wewnętrzną sprawą miedzy TU, a mną. Dałem im oględnie do zrozumienia, coby spadali na szczaw i wytracali miojego czasu.

Chłopcy grzecznie wszystko przyjęli do wiadomości, spisali dane i poinformowali mnie, że powiadomią Fundusz Gwarancyjny o całym zajściu.

Po tygodniu przyszedł list polecony z F Gwarancyjnego z informacją o nałożeniu na mnie kary 3 tys. zł. Grzecznie im odpisałem, podając nazwę TU i nr polisy. Dopisałem zdanie: Sposób płatności jest wewnętrzną sprawą Towarzystwa Ubezpieczeń i Ubezpieczonego.

To był koniec sprawy.

A poniżej znalażłem coś na ten temat:

portal Rzecznika Ubezpieczonych

Quote:

Czy umowa obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów traci swą ważność w związku z nieopłaceniem kolejnej np. II raty składki?

Nie opłacenie pełnej kwoty ustalonej składki nie powoduje wygaśnięcia ww. umowy ubezpieczenia. Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. regulująca warunki tego ubezpieczenia w art. 28 ust. 2 wyraźnie wskazuje jakie skutki niesie za sobą np. nieopłacenie raty składki, a mianowicie pomimo braku pisemnego powiadomienia zawarcie kolejnej umowy nie następuje, jeżeli nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy.

Czyli jedynym następstwem niepełnego opłacenia składki jest to, iż po upływie okresu zawartego w umowie nie wystąpi tzw. automatyczne jej odnowienie na kolejne 12 miesięcy i odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń kończy się z upływem 12 miesięcy, za które przypadała niezapłacona w całości składka. Bezprawne jest zatem zamieszczanie przez niektóre zakłady ubezpieczeń na drukach polis - które są dowodem na posiadanie ochrony ubezpieczeniowej przez cały okres wymieniony w umowie - klauzul o treści: "Po dniu (i tu wpisana jest data płatności raty składki ) polisa jest ważna po okazaniu dowodu wpłaty raty składki "

To, iż zakład ubezpieczeń zawiera umowę ww. ubezpieczenia po przyjęciu od ubezpieczającego jedynie części należnej składki, a pozostałą należność rozkłada na raty - jest wyłącznie działaniem marketingowym ubezpieczyciela, który taką formą ulgi chce przyciągnąć klientów. Ewentualne kłopoty w pozyskaniu pozostałej części należnej składki - to ryzyko ubezpieczyciela. Ubezpieczający ma bowiem zagwarantowaną ochronę ubezpieczeniową na okres zapisany na polisie.

Napisano
  • Autor

dzieki koledzy tak tez myslałem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.