Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

napinacz paska

Featured Replies

Napisano

Witam, ostatnio przydarzyła mi się nietypowa usterka VW Bora 1,9 TDI 110kM. Pękł przy silniku napinacz paska wielorowkowego w miejscu gdzie jest przykręcony teleskop napinacza. Czy komuś przydarzyła się taka usterka? Mam wrażenie że mój silnik ma tendencję do wibrowania na wolnych obrotach. Czy to jest charakterystyczne dla tych silników? Czy u mnie jest coś nie tak? Może te wibracje uszkodziły ten napinacz. Proszę użytkowników tego silnika o podzielenie się swoimi opiniami na ten temat.

Napisano

Obejzyj zawieszenie silnika - łape czy nie jest uszkodzona lub niedokrecona..... bo mozesz miec kuku na drodze...

Napisano
  • Autor

> Obejzyj zawieszenie silnika - łape czy nie jest uszkodzona lub

> niedokrecona..... bo mozesz miec kuku na drodze...

Łapa silnika i poduszki są ok.

Napisano

> Łapa silnika i poduszki są ok.

a te drgania sa odczuwalne w calej budzie, tzn cale auto drzy, i nawet porzadne Vwejowskie plastiki wewnatrz tez graja jak na koncercie, czy masz wrazenie, ze cos w silniku halasuje?

Napisano
  • Autor

> a te drgania sa odczuwalne w calej budzie, tzn cale auto drzy, i

> nawet porzadne Vwejowskie plastiki wewnatrz tez graja jak na

> koncercie, czy masz wrazenie, ze cos w silniku halasuje?

Odczuwalne jest bujanie, kołysanie przy odpalaniu i parę sekund po tym i czasami przy nagłym przyspieszaniu. Jak silnik jest ciepły na wolnych obrotach jest wszystko ok. Plastki w środku też nie hałasują. Mechanik u którego byłem i który wymieniał mi napinacz twierdzi, że te silniki tak mają. Stąd te moje pytania i wątpliwości bo mam to auto od niedawna.

Napisano

Hmm przyjzalem sie swojemu, po odpaleniu moze i faktycznie zadrzalo buda, no ale to raczej nic strasznego, kazdy silnik przy odpalaniu wprawia auto w wibracje swoja praca, tymbardziej diesel, bo jak wiemy otyłe z niego byczysko, przy dodawaniu gazu na postoju tez jest odczuwalne jakies tam zakolysanie (nie tak jak w American Muscle, ze kolysze przodem wink.gif ale cos czuc).

Widze, ze po tym zdarzeniu zrobiles sie zadpobudliwy... hehe moim zdaniem z tego co zrozumialem wszystko powinno byc ok.

Napisano
  • Autor

> Hmm przyjzalem sie swojemu, po odpaleniu moze i faktycznie zadrzalo

> buda, no ale to raczej nic strasznego, kazdy silnik przy

> odpalaniu wprawia auto w wibracje swoja praca, tymbardziej

> diesel, bo jak wiemy otyłe z niego byczysko, przy dodawaniu gazu

> na postoju tez jest odczuwalne jakies tam zakolysanie (nie tak

> jak w American Muscle, ze kolysze przodem ale cos czuc).

> Widze, ze po tym zdarzeniu zrobiles sie zadpobudliwy... hehe moim

> zdaniem z tego co zrozumialem wszystko powinno byc ok.

Wczoraj rozmawiałem z jednym mechanikiem i stwierdził, że przyczyną pęknięcia napinacza może byc zapieczone sprzęgiełko na alternatorze. Ta usterka jest często lekceważona bądź nawet niezauważalna a może sprawiac problemy. Ma mi to sprawdzic za kilka dni. Co z tego wyniknie napiszę. Chyba rzeczywiście zrobilem sie nadpobudliwy po tej usterce, ale myślałem, że VW się nie psują hehe.gif może jestem zbyt naiwny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.