Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z przełączeniem na gaz

Featured Replies

Napisano

Nie miałem jak dotąd przez co najmniej 120kkm żadnych problemów z gazem.

Wymieniałem ostatnio głowicę, EGR (rozrzad tez z przyegłościami ale to raczej nie ma znaczenia).

Po wymianie pojawiły się zabawne historie z przejściem na gaz:

- po odbiorze auta z warsztatu test na beznzynie, wszystko OK, przełączamy na gaz i qpa. Objaw totalnego braku paliwa, silnik gaśnie.

Zapalam na benzynie, jadę, temepratura nominalna, znowu przełączenie i znowu to samo.

Wracam do warsztatu mówią - panie proszę sprawdzić, może nie ma gazu stacja obok.

Ponieważ wiem że bezpośrednio przed naprawą od tankowania zrobiłem 20km mówię, że gazu jest pełno, ale ponieważ i tak nie mogłem wjechać na stanowisko jadę dotankować. Wchodzi 2 litry hehe.gif na stacji patrzą jak na idiotę

Stawiam na warsztat i odjeżdżam - mają zrobić na po pracy.

Przyjeżdżam, odbieram auto, rzecywiście przełączanie działa jeżdżę normalnie do dziś.

Ale dziś rano - po przejechaniu 16km od poprzedniego przypadku znowu auto nie chce się przełączyć. Skręcam do warsztatu, mówię:

- Co zrobiliście ostatnio, bo znowu mam ten objaw.

- Panie nic nie zrobiliśmy, jak Pan przyjechał z zatankowanym to przełączało sie normalnie . angryfire.gif

- No to macie problem bo dziś jest to samo.

- Nie ma gaziarza, zapraszamy jutro

Wyjeżdżam z warsztatu na benzynie, jadę, mówię a co mi szkodzi - spróbuję przełączyć. No i auto przełącza i jedzie na gazie normalnie, do pracy zajechałem, jeszcze przełączałem raz po drodze, żadnych problemów.

Pytania:

Czy po takim remaoncie jak opisałem trzeba regulowac ustawienia gazu? Może one są winne?

Co trzeba sprawdzić, żeby nie mieć niespodzianek, że gdzieś pojadę i nie będę mógł wrócić na gazie bo się nie bedzie chciał znowu przełączyć?

Szacowni Fachowcy gaziarze, poradźcie proszę bow.gif

Napisano
  • Autor

> TTTM

No dzięki za podpowiedź. Spróbuję choć poczyścić krokowca, bo na razie w wymianę nie zainwestuje. może to coś da. Ale żeby pierwszy raz po ponad 140kkm na gazie się zaciął. Może cholera naruszyli jakieś połączenie?

Napisano

miałem podobne objawy -instalacja "lovato" ,najpierw gazownicy wykryli że nie ma sygnału z czujnika temperatury przy parowniku,wymienili i kicha dalej brak sygnału-wyjeli wtyczke z lambda system(tej niby elektroniki) wcisneli zpowrotem i okazało sie że sygnał jest

sums sumarum powiniwneś przelecieć (poczyścić,poruszać) wszystkie złączki,kabelki,bezpieczniki przy gazówce

Napisano

Ostatnio sporo postów dotyczących autronika i problemu gaśnięcia po przełączeniu. Dziwna sprawa ale nie udało się nikomu jeszce w pełni zdiagnozowac dlaczego tak się dzieje. Pomysły były różne ale niewiele pomogły. Nasuwała się nawet koncepcja buga w sofcie sterownika. W każdym razie ja zaczałbym od sprawdzenia wszystkich połączeń elektrycznych. Po takim duzym przebiegu ich jakość może byc juz kiepska - śniedzienie, korozje.

Napisano
  • Autor

> W każdym razie ja zaczałbym od sprawdzenia

> wszystkich połączeń elektrycznych. Po takim duzym przebiegu ich

> jakość może byc juz kiepska - śniedzienie, korozje.

Dokładnie taki mam plan, a dodatkowo czynnikiem prowokującym problemy na połaczeniach jest grubsza naprawa - wymiana głowicy to połowa bebechów na wierzchu, miejsca może w nubie 1,6 nie jest aż tak mało ale mechanik ciągał zarowno za emulator wtrysków (listwę trzeba wyjąć) jak i przewody do centralki i zaworów LPG też były narazone. Emulator jednak wykluczam, bo check by się świecił, zresztą na benzynie jedzie prawidłowo a zamianę połaczeń już sprawdziłem (wyjęcie wtyczki emulatora na benzynie powoduje zgaśnięcie czyli emulator jest wpięty prawidłowo). Bo było tak że miałem 2 paliwa na raz. Ale wtedy nie gasł zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.