Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co potrzebne do regulacji BRC Just ?

Featured Replies

Napisano

Witam !

Mam pytanie co jest potrzebne do wyregulowania instalacji gazowej firmy BRC Just (IIgeneracja) - chodzi mi o to jaki sofcik jest potrzebny i jaki interfejs (oczywiście na USB).

Kiedyś słyszałem ze wystarczy odpowiednio dobrany kabel od telefonu komórkowego aby połączyć się ze sterownikiem od gazu i komputerem - jezeli to prawda to od jakiego telefonu ?

Dziękik za informacje.

Napisano
  • Autor

Więc poszperałem trochę po necie - mam polski program do diagnostyki tego typu centralki LPG ,szukam kabla od telefonu Siemens S55 i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Jakby ktoś potrzebował programik niech szuka na elektrodzie.

Pozdrawiam.

Napisano

> Więc poszperałem trochę po necie - mam polski program do diagnostyki

> tego typu centralki LPG

witam, jest jakis polski? ja mam spolszczonego JUST by Czakram

Napisano
  • Autor

Tzn. jest spolszczenie do wersji 1.14.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Więc mam kabel ale od Samsunga D410 było tam 7 przewodów -

do wykorzystania pozostały :

czarny - masa

niebieski - RXD

biały - TXD.

Przy robocie żle wytypowałem TXD (z rozpiski pinów GSM) i przy podłączeniu do centralki LPG widać było próbę nawiazania połączenia ale niestety bez efektu.

Dzisiaj znalazłem prawidłowy rozkład kabli sygnałowych i zmieniłem tak jak być powinno - w HyperTerminalu po zwarciu TXD i RXD jest odpowiedź (echo) - czego wczoraj nie było.

Teraz czeka mnie jeszcze podłaczenie do centralki w aucie i sprawdzenie łaczności.

Ale zauważyłem że przy ustawieniu portu COM :

- liczba bitów na sekundę 9600 działa echo w HyperTerminal ale przestawiając na 38400 bitów już tego echa nie ma - natomiast przy tej wartości wczoraj interfejs próbował nawiązać połaczenie z centralką LPG.

Jakie powinny być ustawienia tego parametru ?

Pozdrawiam.

No i podłączyłem do centralki LPG - efekt działa jak powinno, dostęp do wszystkich parametrów w programie Just ver.1.14.

Liczbę bitów ustawiłem na 38400 na innej wartości nie próbowałem - koszt to : kabelek 15zł i trochę czasu na przerobienie.

Dorobiłem dłuższy odcinek aby spokojnie dostał do środka autka.

Teraz uwaga : kabelek jest na układzie PROFILIC PL-2303 HX , zwracam na to uwagę dlatego że są trzy odmiany tego układu a różnią się poziomami napięć sterujących RXD i TXD.

Układ PL2303 bez żadnych literek na końcu może być sterowany napięciami od 3,5 do 5V, pozostałe dwa mają zakres od 2,5-3,5V i to jest tajemnica dlaczego niektóre kabelki działają lub nie.

Wystarczy sprawdzić napięcia przy centralce LPG aby dobrać odpowiedni układ - kabelki do telefonów mają "puszkę" w której jest ten układzik , tą puszeczkę można otworzyć (jeżeli ma czarny kolor) lub jeżeli jest w przeźroczystej obudowie "zaglądnąć" do środka.

Moja instalacja to : BRC Just II generacji.

Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.

Napisano

.

> ...BRC Just II generacji.

> Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.

witam, jestem ciekaw wyników tych eksperymentów , bo osobiście nie chciałem za bardzo zmieniać ustawień , mam co prawda inne auto ale instalacja ogolnie spisuje sie ok.

spalanie ok, 8,5-9 l b.dobra dynamika porównywalna z benzyna.

powodzenia.

Napisano
  • Autor

Na razie tylko sprawdziłem działanie sondy - goście z serwisu coś ściemniali że nie działa.

Okazuje się ze hula.

Jak rozgryzę opcje programu to może coś będzie można zmienicć aby polepszyć spalanie - po mojej ostatniej ostrej jeździe (ponad 130 km/h i więcej) wyszło mi 10,5L.Muszę jeszcze sprawdzic przy spokojnej tak koło 90km/h.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.