Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rura sie tłucze

Featured Replies

Napisano

Dostałem kilka dni temu lekkiego strzała "w tyłek". Wielkich uszkodzeń nie bylo, bo gościu zastartował w korku, i sie zagapił z wyhamowaniem.. tyle ze pekł zderzak. Ok, sprawe z gościem niby rozliczyłem.. ale po przejechaniu paru kilometrów coś mi się zaczeło tłuc. Niestety kanału nie mam, ale podnosząc, i zagladając pod spod doszedłem do tego ze torura za bardzo mi "chodzi", co np uwidacznia sie przy ostrym skrecie w prawo (szybkim skręcie) i na wysokości tłumika obija sie o metalowa osłone. Ale w rejonie tłumika czacep na gumie jednak jest.. nei zerwało.

Jak wyglada mocowanie rury od spodu, na co powinienem zwrócic uwage? I co poprawić?

Napisano

Mocowanie rury wygląda tak w Uno 900! :-):

1. Katalizator wraz z sporym kawałkiem rury jest podwieszony za pomocą dwóch gum.

2. Do tego za pomocą opaski jest zamontowany tłumik końcowy, który również jest odwieszony za pomocą gumy do nadwozia. Generalnie wszystkie połączenia są elastyczne.

Całość jak wyżej jest przykręcona za pomocą dwóch śrub ze sprężynami do kolana, a ono do kolektora za chyba trzech śrub, a ten z kolei do głowicy.

Reasumując masz jak dla mnie takie możliwości:

1. Tłumik końcowy zerwany z uchwytu gumowego i zatrzymał się gdzieś w okolicach belki i teraz uderza o nią.

2. Podczas uderzenia tłumik przekręcił się na opasce łączącej go z rurą od katalizatora i teraz gdzieś uderza.

3. Coś się zgieło podczas uderzenia i wymaga głębszej ingerencji i raczej kanału. Wyjmowałem raz tłumik bez kanału...i to była mordęka.

4. Urwanie gum podtrzymujących katalizator nie powinno mieć aż tak dużego wpływu. Generalnie można bez tego jeździć i tylko czasem coś tam gdzieś stuknie.

Pozdrawiam.

Napisano

To, że tłumik tylko czasem, jak piszesz, na zakretach, obija sie o inne elementry nadwozia, to nic specjalnego - często nawet po wymianie nowy tak miewa. Musisz spokojnie na kanale lub najeździe oblukać, poruszając tłumikiem we wszystkie mozliwe strony. Czasem wystarczy nieco przesunąć któreś gumowe zawieszenie na zaczepie, czasem lekko odgiąć czy dogiąć wąs zaczepu. Może też to rura wlotowa tłumika wbiła się głębiej w rurę za katem na złączu zaciskowym.

Poruszać musisz tłumikiem i obserwować, gdzie i o co stuka nakdczęściej, a potem logicznie pomysleć, jak odsunać tłumik w przeciwnym kierunku odo tego elementu.

Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.