Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pare pytan o wtryskiwacze w dieslu

Featured Replies

Napisano

Panowie, dzisiaj zabralem sie za swoj samochod - swiece wymienione i jest o niebo lepiej, ale nadal nie idealnie.

Ostatnio jezdzilem na tych roznych dodatkach do paliwa STP czyszczacych wtryskiwacze i uklad, ale nic to nie pomoglo.

Dzisiaj jak wymienialem swiece zarowe, to zobaczylem ze przy 2, 3 i 4 wtryskiwaczu (patrzac od przodu) jest taka "kaluza" z ropy (sa one w zaglebieuniu i dlatego napisalem ze kaluza). Cos tam ewidetnie podcieka i jest to raczej ropa (tak pachnie).

I teraz moje pytanie: skad to moze ciec? Czy beda to przewody idace od jednego do drugiego wtryskiwacza (bo pierwszy jest suchutki), czy moze cos innego?

W ogole istnieje taka mozliwosc jak w benzynowym, zeby je sobie wyjac, przeczycic czy cos takiego? Bo o wtryskach w dieslu nie mam zielonego pojecia...

A nadal caly czas chodzi mi o to, ze samochod sie na sekundeczke czasami przydlawia podczas jazdy, niezaleznie od obrotow icon_rolleyes.gif Jest lepiej, ale jeszcze nie idealnie...

Napisano

w jakim sensie mowisz ze jest o niebo lepiej po wymianie swiec? chodzi ci o odpalanie?

wtryski mozna wyjac i zawiezc do zakladu zajmujacego sie czyszczeniem, regulacja wtryskow diesla pomp etc

tam tez zbadaja w jakiej kondycji sa twoje wtryski i moga je wyczyscic ustawic badz stwierdzic koniecznosc wymiany koncowki - rozpylacza gdy po probie stwierdzi sie ze ktorys leje

hmm u mnie na jednym tez dzis zauwazylem delikatna planke ropy ale czy to przez przewody? coz profilaktycznie mozna zmienic to nie jest duzy koszt

Napisano
  • Autor

> w jakim sensie mowisz ze jest o niebo lepiej po wymianie swiec?

> chodzi ci o odpalanie?

samochod pracuje rowniej i ciszej wydaje mi sie - jedna swieca ledwie dawala rade, ale wymienilem caly komplet. Oczywiscie odpalanie bajka - juz jakis czas mrygala mi kontrolka swiec

> wtryski mozna wyjac i zawiezc do zakladu zajmujacego sie

> czyszczeniem, regulacja wtryskow diesla pomp etc

> tam tez zbadaja w jakiej kondycji sa twoje wtryski i moga je

> wyczyscic ustawic badz stwierdzic koniecznosc wymiany koncowki -

> rozpylacza gdy po probie stwierdzi sie ze ktorys leje

> hmm u mnie na jednym tez dzis zauwazylem delikatna planke ropy ale

> czy to przez przewody? coz profilaktycznie mozna zmienic to nie

> jest duzy koszt

aha, czyli samemu nie dam rady nic z tym zrobic procz wyjecia? To juz wole caly samochod chyba odstawic, bo zeby odkrecic wtryskiwacze trzeba miec chyba jakis specjalny klucz...

Napisano

> samochod pracuje rowniej i ciszej wydaje mi sie - jedna swieca ledwie

> dawala rade, ale wymienilem caly komplet. Oczywiscie odpalanie

> bajka - juz jakis czas mrygala mi kontrolka swiec

> aha, czyli samemu nie dam rady nic z tym zrobic procz wyjecia? To juz

> wole caly samochod chyba odstawic, bo zeby odkrecic wtryskiwacze

> trzeba miec chyba jakis specjalny klucz...

heh ja ostatnio wymienilem wszystkie koncowki wtryskow i je ustawilem + kat wtrysku jako tako na oko

5 x 110zł koszt wtryskow jak nówki , pali jak marzenie i nie dymi czarnym

to sa skutki chrzczonego paliwa k..... sciana.gif

Napisano

Najpierw to ja bym sprawdził skąd to cieknie żeby na darmo kasy w końcówki nie pakować. Czasem bywa tak że węzyki od nadmiaru są lipne i one się pocą a czasem jak ktoś robił coś przy wtryskach to mogą być słabo skręcone w połowie i puszczać paliwo.

Napisano
  • Autor

Jezeli chodzi o wycieki przy wtryskach to były przewody, a raczej jeden. Byl uszkodzony i dlatego ciekł. Wymieniłem wszystkie. Wczesniejwymieniłem świece żarowe - gratulacje dla jednej BERU ktora sie ostała - padla dopiero przy 175kkm smile.gif Reszta były Iskry - poprzedni właściciel jak widac miał leniwego mechanika frown.gif

Podsumowanie.

Po wymianie świec żarowychi tych przewodów samochód dostał nowe życie! Nie kopci juz w ogóle (przy normalnej jeździe), nie ma czkawki.

Dodam, że odślepiłem zawór EGR i go porzadnie wyczyścilem - jest ok, także nie zawsze opłaca się go zaślepiać, bo tylko bokiem przez to mi szły spaliny.

Pozdrawiam i dzieki za rady!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.