Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przypadkowe gaśnięcie silnika na wolnych obrotach

Featured Replies

Napisano

Witam i pozdrawiam wszystkich posiadaczy Uno!

Mam od niedawna taki problem z moim Fiacikiem, a mianowicie silnik czasami przypadkowo gaśnie mi na wolnych obrotach gdy jest ciepły i poźniej przez dłuższy czas nie chce odpalić...jak kręcę to jakoś dziwnie czasami silnik się zachowuje. Po jakimś czasie odpala normalnie jakby nic. Rok temu, gdy nie mogłem go w ogóle odpalić mechanik wymienił mi czujnik impulsów i było OK, a teraz z nowu się coś dzieje...Podejrzewam, że może to być moduł...ale nie jestem pewny. Proszę o poradę...

Napisano

> Witam i pozdrawiam wszystkich posiadaczy Uno!

Witaj 20.GIF i uzupełnij profil biglaugh.gif

Bedziemy wiedzieli wtedy z kim mamy przyjemność i jakim autkiem sie poruszasz ok.gif

Edit:

Super ok.gif, wydaje mi się, że może siadać czujnik położenia wału - tak miałem właśnie u siebie w 1.4

Napisano

Przyczyn może być dużo, digiplex2{moduł}też, ale prędzej jak byś miał spadek mocy, nierówne wolne obroty, zwiększone zużycie paliwa.A tu to moze być różnie, nie dawno ktoś o to pytał, przejżyj ostatnie wątki z tygodnia. ok.gifpalacz.gif

A nasamprzód biglaugh.gif zresetuj kompa, może coś da, a jak nie to pomyślimy dalej. screwy.gif

Napisano
  • Autor

W jakim przedziale cenowym zawiera sie ten czujnik? I czy latwo mozna go wymienic?

Dzieki!

Napisano

> W jakim przedziale cenowym zawiera sie ten czujnik? I czy latwo mozna

> go wymienic?

> Dzieki!

Czujnik około 80 - 120 PLN.

Wymienić można samemu, ale dojście jest masakryczne no.gif

Napisano
  • Autor

> Przyczyn może być dużo, digiplex2{moduł}też, ale prędzej jak byś miał

> spadek mocy, nierówne wolne obroty, zwiększone zużycie paliwa.A

> A nasamprzód zresetuj kompa

Dodam, ze jezdze prawie tylko na gazie. Co do obrotow to silnik ladnie pracuje, a co do restartu kompa to nie mam w ogole zielonego pojecia jak to zrobic...malo mialem do czynienia z takimi rzeczami...

Napisano

> Dodam, ze jezdze prawie tylko na gazie. Co do obrotow to silnik

> ladnie pracuje, a co do restartu kompa to nie mam w ogole

> zielonego pojecia jak to zrobic...malo mialem do czynienia z

> takimi rzeczami...

tu masz wątek, w którym jest to ładnie opisane ok.gif

Napisano

Odłączasz klemy na 20min i póżniej przykręcasz je , odpalasz auto i na wolnych obrotach ma chodzić , aż do załączenia sie wentylatora. I wsio. ok.gif

Napisano

odłącz aku, odczekaj z 30 min, odpal i poczekaj aż z 3 razy włączy się wentylator od cały reset, tylko nie gazuj wcześniej

Napisano

> Odłączasz klemy na 20min i póżniej przykręcasz je , odpalasz auto i

> na wolnych obrotach ma chodzić , aż do załączenia sie

> wentylatora. I wsio.

Dodaj, że na benzynie i w tym czasie nie można włączac żadnych odbiorników energii elektrycznej skromny.gif

Napisano

> W jakim przedziale cenowym zawiera sie ten czujnik? I czy latwo mozna

> go wymienic?

> Dzieki!

hmm.gif Wydaje mi się, (chyba że sie mylę) że ten czujnik który wymieniłeś "impulsów" to właśnie to samo - inna nazwa czujnika GMP. Zacząłbym na Twoim miejscu na sprawdzeniu poprawnego osadzenia wszystkich wtyczek i kabli normalnych , WN oraz i sprawdziłbym stan kabelków wewnątrz obudowy wtryskiwacza,

Napisano

> Dodaj, że na benzynie i w tym czasie nie można włączac żadnych

> odbiorników energii elektrycznej

Ot i prawda. ok.gifboozing.gif

Napisano
  • Autor

Dzieki za dotychczasowe rady...jak juz cos z robie w wolnej chwili to dam znac

Napisano
  • Autor

Witam!

Dopiero w weekend mialem teraz troche czasu i zresetowalem kompa. Przejechalem juz jakies 200km i jak na razie jest OK. Jesli problem wystapi jeszcze to bede pisal i prosil o jakies rady.

Na razie wielkie dzieki za pomoc wink.gif

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam!

Niestety musze powrocic do mojego tematu... passed_out.gif Wczoraj znowu zgasl mi przypadkowo na wolnych obrotach i gdy silnik byl rozgrzany. Zapalil po okolo minucie. Wczesniej robilem reset kompa, ale najwidoczniej to nic nie pomoglo. Bardzo prosze o jakies porady co to moze byc...?

Napisano

Wczoraj znowu zgasl mi

> przypadkowo na wolnych obrotach i gdy silnik byl rozgrzany.

Przyczyn może byc naprawde kilka, a jak z filtrm powietrza, świece, kable WN-wymieniane. hmm.gif

Napisano
  • Autor

No nie wymienialem. A jakie swiece doradzacie, kable itd?

Napisano

> No nie wymienialem. A jakie swiece doradzacie, kable itd?

A to pewnie czas wymienic{a filtr powietrza}?

A o świecach czy kablach gdzieś tam już było pisane, musisz poszukac.

To raczej każdego indiwidualna sprawa.Jeden chwali te inny tamte.

Ja osobiście jeżdze na świecach Boscha i są ok, a kable to nawet nie wiem jakiej firmy. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A to pewnie czas wymienic{a filtr powietrza}

Wymienie wszystkie wymienione rzeczy, bo filterek tez byl wymieniany juz jakis czas temu z tego co pamietam.

Dzieki

Napisano

> Wymienie wszystkie wymienione rzeczy, bo filterek tez byl wymieniany

> juz jakis czas temu z tego co pamietam.

> Dzieki

Ależ ni ma za co. 20.GIF

Napisano

> co to moze byc...?

szimano cfaniaczek.gif a sama wiazke od czujnika GMP do modułu ? czasami i tak bywało grinser006.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Myślałem, że już nie będę musiał powracać do tego tematu...ale jednak jeszcze jest coś nie tak. Wymieniłem świece, przewody WN, filterek powietrza i resecik też był. Nie zgasł mi od tamtej pory nigdy jak był rozgrzany, natomiast zgasł mi ostatnio 2 razy jak silnik był zimny i potem długo nie chciał odpalić...wczoraj to aż go zostawiłem w pracy i wróciłem komunikacją miejską do domu crazy.gif. Dziś jak przyszedłem do pracy to zapalił jakby nigdy nic. Moim zdaniem to tak jakby podczas kręcenia nie było iskry na świecach, a co za tym idzie może coś z układem zapłonowym...? Nie znam się na tym za dobrze, dla tego też proszę o jakieś jeszcze porady...

Napisano

A kopułka i palec jak wyglądają? hmm.gif

Tam w kopułce są takie chyba trzy węgliki-widać je jeszcze?

Kopułka z palcem to tez nie drogi szlus, jak już masz reszte nową to to też bym wymienił. palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.