Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głowica - doradźcie proszę.

Featured Replies

Napisano

Przeczytałem już chyba wszystko co można o UPG. I w głowie mam sieczkę. Sytuacja wygląda tak:

1. Z tyłu silnika, na wysokości UPG wycieka mi płyn chłodniczy. Nie jest to duży wyciek ale ciągły.

2. Nie ubywa mi ani nie przybywa oleju, olej jest czysty

3. Silnik się nie przegrzewa nawet przy staniu w korkach.

4. Silnik chodzi bardzo nierówno na benzynie. Jak na rozruchu daję ssanie to zachowuje się jakby go coś dusiło. Dopiero w momencie gdy kończy mu się paliwo w gaźniku nagle obroty się podnoszą i stabilizują.

5. Na LPG silnik pracuje bez zarzutów

6. Przy pracy na benzynie silnik kopci spalinami ale nie są to białe czy niebieskie dymy. Po prostu wg mnie kopci więcej niż powinien. Przy pracy na LPG nie ma tego problemu.

W poniedziałek jadę do serwisu żeby fachowcy spojrzeli co się dzieje ale bardzo proszę o Waszą pomoc. Nie mam wielkiego zaufania do mechaników i jakiekolwiek informacje od braci klubowej mi się przydadzą. Może ktoś wie skąd może mi wyciekać ten płyn chłodniczy i dlaczego na benzynie silnik tak beznadziejnie pracuje. Ale najbardziej martwi mnie ten wyciek płynu.

Napisano

> Przeczytałem już chyba wszystko co można o UPG. I w głowie mam

> sieczkę. Sytuacja wygląda tak:

że na 99% uszczelka jest do wymiany - to że oleju nie ubywa nie znaczy że wkrótce nie zacznie. Im szybciej to zrobisz tym lepiej.

Napisano

sprawdź dobrze wokół termostatu

kopcenie i coś tam, coś tam z tym gaźnikiem to za dużo paliwa

Napisano
  • Autor

> sprawdź dobrze wokół termostatu

> kopcenie i coś tam, coś tam z tym gaźnikiem to za dużo paliwa

Wyciek płynu jest od strony czujnika temperatury. Sprawdzałem czy to przypadkiem spod niego nie cieknie ale tam jest sucho. Czytałem przed chwilą o gaźniku i autor wspomina o zaciśnięciu przewodu płynu chłodniczego przy wymontowywaniu gaźnika. Muszę w poniedziałek zdjąć obudowę filtra powietrza i popatrzeć gdzie jest ten przewód.

Yogibabu a czy sprawę gaźnika udałoby się załatwić regulacją śruby składu mieszanki czy trzeba grzebać w środku (pływak, dysze i te sprawy). Bo jeżeli dobrze rozumuję to podczas zasilania LPG gaźnik praktycznie nie pracuje tak?

Pytam żeby mi na serwisie głupot nie wciskali. Już dwa razy przez złą diagnozę mechanika musiałem płacić 2-3 razy więcej za naprawę niż trzeba było. Nigdy tam gdzie się wybieram w poniedziałek ale wolę dmuchać na zimne. A nijak nie mam czasu żeby się sam zająć samochodem.

Napisano

Akurat mam taki sam samochód jak ty, a problem miałem, tylko że lało mi się z przodu silnika nad pompą wodną. Poszła ci uszczelka pod głowicą na samym kanale wodnym, czyli kanał olejowy i zbrojenie wokół cylindra jest OK. U mnie zgniła uszczelka. Radzę wymienić koszt minimalny a szkoda ugotować silnik albo czekać aż pójdzie płyn do oleju i zrobi majonez bo możesz silnik zatrzeć. Co do kopcenia to raczej gaźnik tez tak miałem, pewnie cały czas jeździsz na LPG zapalasz też (ja tak samo) gaźnik nie pracuje i tak się dzieje, możliwe że masz za wysoki poziom paliwa w komorze i go zalewa, albo dysze zapchało. Jeżdżąc na LPG gaźnik jest suchy (dlatego się wypala paliwo z komory przy przejściu z PB na LPG) a pompka paliwowa goni paliwo z baku pod maskę i spowrotem do baku na pętli.

Przy ściąganiu gaźnika nie trzeba odpinać węży chłodniczych screwy.gif węzę idę przez kolektor ssący a one zostają. Co innego jak ściągasz głowicę to wtedy tak. Ja wszystko robiłem sam (uszczelka pod głowicą i uszczelka pod pompą wodną bo też ciekło), zeszło mi z 4 godziny (wliczając obiad, wizytę po klucz dynamometryk, i skrobanie silnika z syfu). Powodzenia robocizna około 100-200zł

Napisano

tak jak kolega napisał wyżej ok.gif

jeżeli sie zalewa, to znaczy że albo zawór iglicowy już nie trzyma, albo tak jak w moim przypadku

uszczelka na gardzieli blokowała pływak

regulacja na gaźniku służy jedynie do dopływu powietrza

Napisano
  • Autor

> Akurat mam taki sam samochód jak ty, a problem miałem

Dzięki. Wszystko jasne. Do roboty mam UPG i regulację gaźnika. Miałem taką malutką nadzieję, że jednak nie. Silnik sie nie przegrzewa, nie odczułem straty mocy, no kurcze myślałem je to jeszcze nie to...

Co do robocizny to planowałem sam się zająć UPG gdy przyjdzie na nią czas ale teraz jest to niemożliwe. Zmieniam pracę, miejsce zamieszkania i potrzebuję samochodu. Wolę jednak zapłacić. Jeżeli coś mi nie wyjdzie to będę ugotowany a serwis powinien sobie poradzić z UPG nie smile.gif? A przy okazji chcę żeby spojrzeli na głowice czy nie trzeba z nią robić.

Dzięki za odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.