Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wreszcie się uporałem z alarmem

Featured Replies

Napisano

Ostatecznie udało mi się prawidłowo podłączyć czujki otwarcia drzwi do alarmu.

Pokrótce przedstawię historię:

Pojechałem do zakładu specjalizującego się w car audio i instalacjach alarmowych, żeby założyć alarm do kropka. Wszystko pięknie zrobione, pomaskowane i t.d. ale po jakimś czasie zorientowałem się że czujki drzwi są podpięte tylko pod maskę i przednie drzwi a do tego jak otwieram maskę zaświeca się oświetlenie wnętrza...

Postanowiłem się za to zabrać, co prawda mam czujniki ruchu i wsiąść się nie dało ale z bagażnika czy tylnej kanapy już dało się coś wyjąć bez włączania alarmu... poza tym aby rozbroić alarm trzeba było otworzyć przednie drzwi, bo w przeciwnym razie po 30s alarm się ponownie uzbrajał i np. jak chciałem coś wyjąć na parkingu z bagażnika i sobie zapomniałem o tym to alarm zaczynał wyć (pisałem, że się dało wyjąć coś z bagażnika - dało się ale nie można było tego wykonywać przy wietrze ani nic nie mogło się znaleźć ponad tylną półką).

Rozwiązanie problemu:

Mój kropek to ELX więc ma fabryczny centralny i kontrolkę niedomkniętych drzwi, niestety kontrolka ma zasilanie z + po stacyjce, potrzebna jest więc drobna modyfikacja. Trzeba wykręcić licznik (i tu się okazało że jednak mam elektroniczny prędkościomierz...) i zlokalizować odpowiedni przewód idący do wspomnianej kontrolki - ma kolor zielono-biały i trzymając licznik złączami do siebie jest w prawym górnym gnieździe, ostatni przewód (przedostatni pin, ostatni jest wolny). Przewód trzeba przeciąć i wstawić diodę anodą w kierunku licznika. Od strony katody (oznaczonej paskiem na obudowie) trzeba podłączyć drugą połowę rozciętego przewodu (do czujników w zamkach) oraz krańcówkę z maski i bagażnika (czarny przewód z jakimś paskiem, nie pamiętam jakim, przy lampce). Tym sposobem kontrolka działa jak działała (no prawie, bo świeci się też przy niedomkniętej masce i bagażniku, alt to raczej zaleta) a alarm "widzi" otwarcie wszystkich drzwi i klap.

Po co ta dioda? Ano po to, że bez niej przy wyłączonym zapłonie na tym przewodzie zawsze była by masa (przez żarówkę i pozostałe odbiorniki w samochodzie). W takich instalacjach, trzeba przyjąć, ze po wyłączeniu zapłonu na punktach podłączonych do terminalu 15 (+ po stacyjce) jest masa.

Swoją drogą jedna sprytna rzecz jaką podpatrzyłem i która przysporzyła mi sporo problemów (męczyłem się z tym chyba z 1,5h) to zmiana kolorów kabli od alarmu w wiązkach - do instalacji jest wpięty np. czerwony a przy alarmie jest już np. żółty. Oczywiście wszystkie są wpinane pod oplotami, także nic nie widać, że jest coś łączone i izolowane.

Napisano

Już kiedyś miałem się zapytac

Zapodasz kilka fotek twojego furaka jest bardzo podobny do mojego tylko 5D hmm.gif

Kolorek to jak się nie mylę GIALLO EXPLOIT???

20.GIF

Napisano
  • Autor

> Już kiedyś miałem się zapytac

> Zapodasz kilka fotek twojego furaka jest bardzo podobny do mojego

> tylko 5D

> Kolorek to jak się nie mylę GIALLO EXPLOIT???

Kolor się zgadza, fotka jest w temacie "Nasze punciaki, czyli czym jeździmy..."

http://img160.imageshack.us/img160/4370/puntoi128v7oh.jpg

Fotek z montażu alarmu nie ma i nie będzie (z oczywistych względów).

Napisano

to z wyglądu mamy prawie identyczne furaki tyle że mój 3d, i zdesio z szerokim wlotem nawet aluski podobne

14 cali hmm.gif

20.GIF

Napisano
  • Autor

> to z wyglądu mamy prawie identyczne furaki tyle że mój 3d, i zdesio z

> szerokim wlotem nawet aluski podobne

> 14 cali

Mam ABS więc mniej jak 14" nie da rady wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.