Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śruby do felg aluminiowych

Featured Replies

Napisano

Witam

Kupiłem felgi alu do mojego Punto II - felgi 7x15 ET38 - do tego oponki Uniroyal RainSport1 195/50/15 i dzisiaj chciałem je założyć.

Wiem, że ET38 to może być za dużo i założyłem dystanse 5mm. Niestety śruby od poloneza są za długie, śruby od felg stalowych Fiata o długości 32 mm też są minimalnie za długie - ocierają o cylinderki.

Teraz pytanie do tych, którzy maja felgi 15" (o szerokości 7"). Jakie śruby i dystanse macie?

Czy taka opona założona na felgę o ET38 (z dystansem 5mm to będzie ET33) nigdzie nie będzie ocierać? Według FAQ wszystko powinno być OK ale po założeniu felgi bez dystansu opona była baardzo blisko śruby od amortyzatora.

Teraz nie wiem czy kupować śruby o długości 28mm czy dystanse o grubości 10mm confused.gif

Trochę obawiam się dystansów 10mm bo one są raczej bez kołnierza i wtedy zostaje minimalny kołnierz piasty.

pozdr.

Napisano

Kiedys kupilem aluski do Punciaka i dolaczone w komplecie sruby byly minimalne za dlugie. Podjechalem do mechanika, obciachal je katowka, podszlifowal i grrrraaaa giiitttaarrraaa wink.gif

Napisano
  • Autor

> Kiedys kupilem aluski do Punciaka i dolaczone w komplecie sruby byly

> minimalne za dlugie. Podjechalem do mechanika, obciachal je

> katowka, podszlifowal i grrrraaaa giiitttaarrraaa

Sprawa już załatwiona.

Gość robiący dystanse stwierdził, że do Punto niebezpieczne są dystanse 10 mm bo pod nimi "znika" cały trzpień piasty. Bezpiecznie można zakładać dystanse do 7mm (bez kołnierza) lub od 13 mm (z kołnierzem).

Tak więc założyłem dystanse 5mm i śruby o długości 28 mm - wygląda że nic nigdzie nie ociera i jest waytogo.gif

pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.