Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki po ujęciu gazu - Brava 1,2

Featured Replies

Napisano

Chłopaki,

problem dotyczy Bravy 80 SX, 2000r, 55kkm.

Od pewnego czasu podczas jazdy, po ujęciu gazu, słychać miarowe stuki z przodu zależne od prędkości obrotowej kół (niezależne od prędkosci silnika). Stuki zanikają po dodanu gazu lub przyhamowaniu hamulcem zasadniczym, natomiast wysprzęglenie nie powoduje ich zaniku. Dodam jeszcze, że stuki owe nie pojawiają się zawsze i raz są głośniejsze a innym razem słabsze.

Czy ktoś z Was miał podobny przypadek lub ma ew. teorię co może tak stukać?

Czy możecie polecić dobrego mechanika w Warszawie który mógłby mi pomóc?

Dodam, że byłem już u paru mechaników, w tym polecanych na Kąciku i nie uzyskałem pomocy.

Z góry dziękuje za pomoc,

map69

Napisano
  • Autor

> a stuka z koła czy ze skrzyni?

Niestety, w czasie jazdy nie potrafię dokładnie określić skąd pochodzą stuki, a na podnośniku nie stuka bo niema jak hamować silnikiem .

Napisano

> Niestety, w czasie jazdy nie potrafię dokładnie określić skąd

> pochodzą stuki, a na podnośniku nie stuka bo niema jak hamować

> silnikiem .

stawiałbym na to, że to coś ze skrzynią, bo w kole to moze stukać tylko przegub albo jak są śruby niedokręcone. Łożysko raczej by nie stukało.

Napisano

Stuki te słychać prawdopodobnie, a raczej napewno ze skrzyni biegów.

W brawkach 1.2 piętą achillesową jet mechanizm różnicowy który po pewnym przebiegu pęka i w niektórych przypadkach nieodwracalnie niszczy skrzynie sciana.gif

Najpewniejszym sposobem aby sie od tego ustrzec, jest demontarz skrzyni i rozkręcenie mechanizmu w celu diagnozy. Niestety nie każdy ma warunki do tego.

W moim przypadku okazał sie to sworzeń satelitów, w którym zerwało klin. Sworzeń wysuwa się coraz bardziej, i wraz z wirującym mechanizmem różnicowym rozp.... obudowe skrzyni, niszcząc przy tym siebie, i wszystko w okól siebie sciana.gif

pozdrawiam

Bravcia z Cenrum Onkologii wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za informacje,

widzę, że też udzielasz się na AK. A miałem o to w środę zapytać tylko nie zdążyłem zlosnik.gif.

Możesz polecić jakiegoś dobrego fachowca który mógłby zbadac mój problem?

Pozdrawiam,

Maciek

Napisano

He,He.

OKĘCIE, Al krakowska 12A

tel 846 00 99 0501 864 231

To już chyba jeden z nielicznych warsztatów w którym

naprawia sie i regeneruje uszkodzone części. smile.gif

A nie wymienia całą skrzynie oink.gif

Tam naprawiłem swoją skrzynke.

Dobre chłopaki tam pracują

polecam

pozdawiam

Maciek piwo.gif

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki 20.GIF,

rozmawiałem już z nimi, jutro spróbuję tam podjechać.

Pozdrawiam,

map69

Napisano

czesc

W mojej brawie 1.4 z 98 roku takie same stuki powodowały wyjechane na maxa końcówki drążków kierowniczych, najpierw myślalem przegub, poźniej może coś ze skrzynią, na szarpakach wszystko wyszło, proponuje sprawdzić, wymiana i końcówki raczej nie są drogie, trzeba poźniej niestety ustawić zbieżność,

pozdrawiam

Napisano

Stawiam na skrzynie na 99% tez mi tak stukało (troche wkurzajace) pojechałem do mechaniora wycignał skrzynie jak ją zobaczyłem to sie przeżegnałem makabra nic z niej nie było... aż dziwne ze chodziła yikes.gif skrzynke wyrwałem za 5 stówek naprawa z olejem 200. Ale torche sie jej niestety naszukałem a warto bo krzyczeli wszycsy od 1200 do 3500 w amicarze.. na allegro są popatrz dobrze ale to przecież ostatecznosc badzmy dobrej mysli ok.gif pozdrawiam 20.GIF

Napisano
  • Autor

Witam ponownie,

Przyczyną stuków był ciężarek na feldze ocierający o zacisk hamulcowy.

Usterkę zdiagnozował i usunął Serwis Zabielski polecany przez kolegę Rostka. Czas naprawy 3 godz. (trochę się panowie naszukali bo stuki występowały tyko przy hamowaniu silnikiem i to nie zawsze). Koszt usługi 50 zł.

Na początku nie chciałem wierzyć ,że rozwiazanie jest tak banalne, ale przejechałem ok 300 km i zero stuków ok.gif

Z usterką walczyli tez panowie z pierwszego serwisu polecanego na Kąciku, ale polegli no.gif

Dziekuje wszystkim za pomoc w rozwiązaniu problemu piwo.gif, pozdrawiam,

map69

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.