Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ściągacz do sprężyn - howto?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj coś mi głośno strzeliło wieczorem w zawieszeniu z tyłu - ciemno było więc nic nie widać ale jak się samochód z tej strony podniesie to "strzela" - więc sądzę, że sprężyna - zaraz zresztą pójdę zobaczyć.

Czy ściągacz do sprężyn to takie ustrojstwo dzięki któremu ścisnę sprężynę i będę ją mógł wyjąć/założyć bez odkręcania tylnej belki? - Tzn. tylko podnosząc auto po kolei z jednej i drugiej strony?

Instrukcja przy wymianie sprężyn pisze o odkręcaniu linki ręcznego i odkręceniu całkowicie tylnej belki - czy da się w naszym bolidzie tego uniknąć i np. takim ściągaczem sprężynę ścisnąć i wyjąć a następnie nową włożyć - podnosząc kolejno z tyłu raz z jednej a potem z drugiej strony auto?

Napisano

wystarczy podnieść samochód odkręcić górne mocowanie, i opuścić belke z jednej strony i wyciąhnąć sprężynę. Żadnych ściągaczy, żadnego ruszania linek.

Napisano
  • Autor

> wystarczy podnieść samochód odkręcić górne mocowanie, i opuścić belke

górne mocowanie?

chodzi o ten cały uchwyt? - na 4-ech śrubach zamocowany?

Napisano
  • Autor

A zapytam jeszcze tak - bo wywiedziałem się o ceny - 50zł/sztuka - pewnie lepiej od razu obie wymieniać, z kolei to jakby nie patrzeć tylko tył - więc kusi mnie, żeby jedną ?

Napisano

Może sie okazać że będzie duża różnica w twardość i auto bedzie krzywo stało...

Chodzi tylko o tą jedną centralną śrubę, z podkładkami, co jest w bagażniku, pod pokrywką.

Napisano
  • Autor

zakupiłem już 2 sprężyny ... w ASO - za 50zł/sztuka (u rzemieślnika po tyle samo były) ...

z tym mocowaniem - to nie chodzi Ci przypadkiem o mocowanie amortyzatora do poduszki na nadkolu?

Napisano

Wystarczy odpiąć amortyzator na dole. Po stronie lewej dobrze byłoby pewnie zdjąć sprężynę z korektora siły hamowania i z niewielkimi kłopotami sprężyna wejdzie bez przyrządów.

274985318-amortyzator.JPG

Napisano

Dałem za sprężyny 40 zł, ale załatwiał mi kumpel z hurtowni, więc mogą kosztować ok 50 w sklepie. Dolna śruba jest często zapieczona i bez dobrego zestawu kluczy albo co gorsza kątówki może być trudno. Ja po dłuższych staraniach odkręciłem amor u góry (kluczem nastawnym przez gumę trzeba chwycić amortyzator). Ściągacze są niepotrzebne, ale polecam drugi lewarek do opuszczednia belki. Nowe sprężyny różniły się dość znacznie twardością od starych więc nie polecam wymiany jednej

Napisano

> Dałem za sprężyny 40 zł, ale załatwiał mi kumpel z hurtowni, więc

> mogą kosztować ok 50 w sklepie. Dolna śruba jest często

> zapieczona i bez dobrego zestawu kluczy albo co gorsza kątówki

> może być trudno. Ja po dłuższych staraniach odkręciłem amor u

> góry (kluczem nastawnym przez gumę trzeba chwycić amortyzator).

> Ściągacze są niepotrzebne, ale polecam drugi lewarek do

> opuszczednia belki. Nowe sprężyny różniły się dość znacznie

> twardością od starych więc nie polecam wymiany jednej

wystarczy żeby jedna osoba staneła na piaście i opuściła belke,druga wyjmuje luźną sprężynę, tak zrobiłem w Tipo, oczywiście po uprzednim odkręceniu amorka.

pozdro

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim...

wracam właśnie od auta - pękł mi równo zwój od samego dołu - tyle tylko, że go wyjąłem stamtąd.

Niestety doszedłem do wniosku, że nie dysponuję dostatecznym sprzętem aby bezpiecznie podnieść auto po obu stronach frown.gif /może to się wyda kuriozalne ale nie wszędzie można znaleźć walające się cegły smile.gif /

poza tym springi są przykręcone od góry podobnie jak amortyzatory - tyle, ze wpuszczone w podłogę dlatego odkręcać je trzeba kluczem nasadowym z otworem - stosunkowo długim (ze 3cm minimum) - a takowego też nie posiadam...

Zawiozę auto do zaprzyjaźnionego mechanika aby mi to zrobił...

Jeszcze raz dzięki.

Napisano

eee, jakei klucze o czym ty mówisz, zwykły płaski (13 chyba) plus kombinerki wystarczą, sprężyny nie są mocowane, wystarczy amor odkręcić

Napisano
  • Autor

mówisz... hmm.gif

pewnie tak jest a to co widziałem było mocowaniem odbojnika...

/wiem, że to może się wydać dziwne ale ja mam tak zeżartą podłogę, że muszę bardzo uważać podnosząc auto frown.gif / progów właściwie nie mam - stąd moje obawy - muszę podnosić opierajac dokładnie w punktach mocowania belki/.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.