Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkozłączki filtra paliwa.

Featured Replies

Napisano

Cześć, mam pytanie czy da się zmienić w szybkozłączkach na przewodach paliwowych te białe plastikowe zatrzaski, które są w środku w złączce? Przy nowym filtrze są takie dodane i wygląda to tak, jak można by było zastąpić tym wkładki starych złączek. Myślę, żeby dobrze było to zrobić (o ile to możliwe), bo nowy filtr można wyciągnąć bez naciskania na zabezpieczenia złączek, jak się tylko trochę mocniej pociągnie. Po wymianie kilka dni temu wszystko sprawdzałem i nic nie ciekło, a dziś dostałem wiadomość, że czuć paliwem z okolic filtra. Może to tam się lekko wysunęło i przepuszcza? niewiem.gif Sprawdzę też króciec przy pompie paliwa, bo dopiero dziś przeczytałem, że lepiej jest odłączyć tam przewód przed wymianą filtra... No i spalanie jakieś wysokie. Silnik 1.1, a ok. 7/100 wychodzi przy jeździe po kilkanaście km dojazd do pracy codziennie. Przed wymianą chyba tyle nie palił, ale tego nie jestem pewien, no bo to i nie ja tym autem jeżdżę.

Ale dobra, z tym sobie poradzę. Napiszcie mi tylko, jeśli ktoś wie, co z tymi plastikowym zaciskami w szybkozłączce - czy da radę je wyjąć i włożyć nowe, które dodane były do filtra? hmm.gif

PS. Czytałem archiwum nt. filtra paliwa, ale odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. <-- to tak w ramach usprawiedliwienia za pytanie o taki banał jak filtr paliwa grinser006.gif

Napisano

> Cześć, mam pytanie czy da się zmienić w szybkozłączkach na przewodach

> paliwowych te białe plastikowe zatrzaski,

Już tem temat ćwiczyłem, Niestety trzeba kupować całe zaprasowane przewody ze złączkami. Moje się rozpadły więc zakupiłem ten krótszy przewód idący z filtra do pompy paliwa(40 zeta) , a ten dłuższy połączyłem wykorzystując kawałek przwodu paliwowego od kosiarki i cybanty . Jak chcesz to mogę ci przesłać foty na priwa z miom wynalazkiem . Pozdo

Napisano
  • Autor

No to wszystko jasne... Dzięki waytogo.gif, na razie chyba nie jest aż tak źle, bo na starym filtrze było dobrze. Przejrzę to i zobaczę co się da zrobić, ewentualnie jakoś spróbuję to uszczelnić. Miałem podobnie w mojej Sienie, te same złączki, ale pod maską łaczące gumowe i metalowe przewody do listwy wtryskowej, rozszczelniło się tam coś i lekko ciekło. Z tym, że złączka trzymała dobrze. No ale udało mi się to uszczelnić i już długo jest OK, tylko teraz zapomniałem czym to robiłem... crazy.gifsciana.gif Wydaje mi się, że bardzo cieniutko silikon czerwony do silników dałem i tak chyba zrobię w Kropku, zobaczymy czy pomoże. hmm.gif

Napisano
  • Autor

Ale ja się wczoraj na Kropka nawk...łem. klnie.gif Wyciek był, tak jak myślałem, z filtra paliwa. Złączka się wysunęła i ani trochę nie chce to tam trzymać. Założyłem pasek cieniutkiej gumy na króciec filtra i mocno wcisnąłem. Po próbach wyrwania tego, no trzeba było sporo siły przyłożyć i w sumie nie dało się tego ściągnąć, więc myślę OK, po sprawie. A tu patrzę, cieknie pod zbiornikiem. shocked.gif No to już wiedziałem, że to z króćca pompy. Za Waszymi radami przed gimnastyką z filtrem odłączyłem przewód z króćca pompy, który już wcześniej ktoś naprawiał, bo był tam wklejony kawałek metalowej rurki. biglaugh.gif No dobra, myślę sobie, że pewnie klej puścił, ale po obserwacjach wyszło na to, że to puszcza przez złączkę. Kombinowałem z tym na wszystkie strony i nijak nie dało się powstrzymać wycieku. Dobra, to biorę poxipol i smaruję rurkę. Po zaschnięciu oszlifowałem ją trochę i zakładam przewód - ciasno wchodził, tak miało być. Odpalam pompę i... znowu cieknie! wrrr.gif No to w końcu już wziąłem i poprzekręcałem jakoś ten przewód na króćcu i zaklinowałem tą częścią złączki, na którą się naciska, żeby ją odpiąć. Nareszcie pomogło i powinno chwilę potrzymać. Ale ja mam teraz taki pomysł, żeby wywalić w cholerę ten oryginalny krótki przewód i założyć zwykły ciśnieniowy do benzyny, a na króćcach pompy i filtra zamocować go obejmami metalowymi. To powinno na zawsze i tanio rozwiązać problem. Myślicie, że tak będzie dobrze? W sumie winę ma pewnie ten dorabiany króciec i można by nową obudowę pompy włożyć, ale koszt za duży, a z tym moim patentem to wydam nie więcej niż na flaszkę. biglaugh.gif

Napisano

Ja niestety ułamałem krociec pompy. Przy wymianie wyszło też, że po 11 latach złączek z filtra nie da już się zdjąć ( nie wiem czy ktoś w ogóle go wymieniał. Uciałem złączkę idącą do silnika, wąż do gorącej wody, naciągnąłem na filtr i zakręciłem metalową objemkę. Przewód zbiornik - filtr na razie jest zastąpiony przewodem takim przezroczystym zbrojonym do paliwa bo też te złączki już nie spełniały swojego zadania (na nowy filtr nie dało się założyć a na pompce metalowa rurka zeby.GIF ) a przewody masakrycznie sztywne.... Za rok o ile te przewody przetrzymają zimę ;p to zmienię sobie na taki gumowy zbrojony zeby.GIF

Koszt mojej operacji się zmieścił w 10 zł na pewno.

Tylko pamiętaj, że te objemki metalowe dokręć dość mocno, mi się raz na tym wstawionym króćcu rozszczelniło i musiałem w trasie dociągnąć :|

Napisano
  • Autor

O to to właśnie, jak piszesz, dokładnie w tym "moim" Kropku było tak samo. Z tym, że na szczęście złączka przewodu filtr-silnik trzyma dobrze, a uwalony jest odcinek pompa-filtr. Zrobię tak, jak pisałem, że założę tam nowy zwykły przewód na obejmy. Pytałem kumpla, co dużo Fiatów robi i mówił, że najlepiej jest wziąć kawałek rurki miedzianej takiej jak do LPG (fi 6 chyba), w obudowie pompy przewiercić dziurę i tamtędy puścić rurkę, którą wciskamy w gumowy przewód w środku pompy. Mocno zaciskamy obejmą, a na koniec rurki, który wystaje z pompy nakładamy gumowy przewód, który będzie doprowadzał paliwo do filtra. Oczywiście na obu końcach gumowego przewodu zaciskamy obejmami i ładnie to będzie działać. palacz.gif Aha, otwór, w który włożyliśmy rurkę do pompy można sobie uszczelnić np. silikonem albo jakąś poxiliną, żeby nam się do pompy syfek z zewnątrz nie dostawał. Takie rozwiązanie na pewno będzie nieporównywalnie trwalsze i solidniejsze niż fabryczne...

edit: No i oczywiście o mocnym dokręceniu obejm trzeba pamiętać i to zwłaszcza w przypadku MPI, bo tam ciśnienie jest w granicach 3 bar. W SPI jest 1 bar, ale zawsze po prostu dokręcajmy obejmy na maksimum, uważając, żeby nie przesadzić i nie przekręcić, co zniszczy nam obejmę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.