Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z przegrzewaniem się autka ...

Featured Replies

Napisano

Miałem problem z włącznikiem wentyaltora chłodnicy. Skubany paskudnie wariował raz działał, a raz nie i ciężko było zdiagnozować usterkę. Przedwczoraj wymieniłem i wentylator na razie włącza się.

Ale dalej mam problem. Po zatrzymaniu się po dłuższej jeździe wentylator na postoju włącza się na bardzo krótko. Do tego stopnia krótko, że po chwili Petrygo się prawie zagotowało. Musiałem w panice kombinować, żeby cholernego płynu nie zagotować.

Podczas jazdy po autostradzie też wydaje mi się, że miałem za ciepło. Przy prędkości 120km/h temp minimalnie przekracza połowę wskaźnika. Wydaje mi się, że powinna przy tej prędkości oscylować dalej minimalnie pod połówką wskaźnika.

Nie wiem też czy czasem nie mam przekłamań na wskaźniku temp.

Na postoju kiedy temp. urośnie o jakieś 0,5cm ponad połówkę wskaźnika to pojawiają się w zbiorniku z płynem pierwsze bąbelki.

Nie jest to jeszcze nawet 3/4 wskaźnika i do czerwonego pola jest daleko.

U mnie z kolei pojawiają się pierwsze objawy paniki, więc doraźnie podpiąłem sobie do włącznika switch i włączam wentylator ręcznie.

Wiem, że to nie załatwia sprawy (ale uratowało mi dupsko claps.gif ) więc dziś oddaję go do mechanika .

Mimo wszystko chciałbym wiedzieć co może być grane i na co się nastawiać. Płyn jest w miarę świeży, chłodnica ma niecałe 3 lata, więc podejrzewam, że może pompka płynu chłodzącego (jest tam taka?) niewydala. Pomóżcie coś i ukojcie moje skołatane nerwy. niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Dodam jeszcze, że mam klimę ale nie zauważyłem jej znaczącego wpływu na zachowanie wskaźnika temp.

Napisano
  • Autor

> a moze termostat

> moze zle odpowietrzone

Termostat wymieniony w zeszłym roku więc to byłby skandal.

Z tym odpowietrzeniem to sprawdzi mi mechanik jeszcze, ale wydaje mi się, że porządnie zrobione było.

Napisano

Mam Fiata Marea 1,6+LPG+KLIMA i podobny problem przy prędkości ok 110km/h temp. zewnętrznej koło 23-28stC, temperatura silnika utrzymuje się troszeczkę powyżej połowy i wentylator załączony całą drogę. "Muchomor" co mechanik na to??, czy coś pomogło. A może ta temeratura to normalka???. angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> Dodam jeszcze, że mam klimę ale nie zauważyłem jej znaczącego wpływu

> na zachowanie wskaźnika temp.

u mnie znaczne poprawienie jazdy w miescie po napelnieniu klimy - trzyma rowniotka polowe w korkach w miescie - sprawdzone przy temp. zewn. 29 st C tylko troche wiekszy silnik smirk.gif

Napisano

klime nabijałem tydzień temu, ale problem jest nie związany z klimą bo temeratura utrzymuje się powyżej połowy jak jest wyłączona klima czy włączona. Czytałem na forum w archiwum ze można odpowietrzyć układ (chłodnica i parownik LPG) dzisiaj spróbuję może coś pomoże. Może macie jakiś inny pomysł???

Napisano

stary plyn

termostat pada

niedroznosc ukladu, zapowietrzenie

wentylator chlodnicy nie dziala wcale lub sie zacina zlosnik.gif

wiecej grzechow nie pamietam co zlego to nie ja biglaugh.gif

Napisano

> klime nabijałem tydzień temu, ale problem jest nie związany z klimą

> bo temeratura utrzymuje się powyżej połowy jak jest wyłączona

> klima czy włączona. Czytałem na forum w archiwum ze można

> odpowietrzyć układ (chłodnica i parownik LPG) dzisiaj spróbuję

> może coś pomoże. Może macie jakiś inny pomysł???

Zobacz czy nie pojawiają się bąbelki w zbiorniczku wyrównawczym jak dodajesz gazu. Jeśli się pojawiają to prawdopodobnie masz przedmuch na uszczelce pod glowicą.

Napisano

dzięki za rady, sprawdzę szczelnośc uszczelki pod głowicą a potem wymienię płyn, mam nadzieje że to drugie crazy.gif

Napisano

uszczelka pod głowicą ok grinser006.gif płyn chłodniczy wymieniłem, układ odpowietrzony i musi być lepiej, na trasie sprawdze.

Napisano

Witam.

Ja miałem tez kiedys problem z przegrzewaniem sie silnika i co dziwniejsze było im jechałem szybciej (zwłaszcza w upalne dni) tym bardziej się grzał a wentylator się praktycznie nie wyłączał.

Co się okazało. Przy montażu instalacji gazu LPG pan Henio skopał sprawe i spowodował, że wentylatorek chłodnicy w moim aucie kręcił się w drugą stronę - wydmuchiwał gorące powietrze w przodu auta, zamiast zasycac zimne.

Na szczeście nic sie nie stało. Zamieniłem tylko biegunowość przy silniczku wentylatorka i już zadnych problemów. Od tej pory jak jadę powyżej 120 wentylator załącza się sporadycznie, albo nawet wogóle.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.