Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozkręciłem alternator i co dalej???

Featured Replies

Napisano

Zgodnie ze wskazowkami z wiadomosci Wymiana łożyska alternatora , zdemontowałem alternator - proscizna, rozkreciłem go - prościzna i teraz ta.

Do jednego łożyska mam dostęp tak jak widac na zdjeciu i przypuszczam ze zdjecie tego lozyska nie bedzie trudne gdy użyje sie trichę WD40 oraz siły, nie wiem natomiast co z łożyskiem od strony koła pasowego, czy zdemontowac je razem z czescia obudowy?? Czy coś sie tam jeszcze rozkreca??? - Załącznik: Łożysko -1, Obbudowa - 2, Śruby - 3

Czy trzeba jakos jeszcze zdjac obudowe 2?

Aha i czy to normalne ze bez alternatora nie moge odpalic auta? To znaczy ni ema pradu po przekreceniu kluczyka nawet???

Ale Światło na suficie jest

post-24679-14352488058158_thumb.jpg

Napisano

Szukaj po przeciwnej stronie, pokrywy łożyska przykręconej dwoma lub trzema śrubami. Łożysko wyjdzie po odkręceniu ich. Dostęp jest tam trudny, ale musisz się pomęczyć. Do zdjęcia łożysk z wirnika WD niewiele pomoże. Trzeba użyć siły, najlepiej ściągacza.

edit:

To chyba śruby oznaczone trójką. Łby mają z drugiej strony .

Napisano

Śruby są z drugiej strony, musisz ściągaczem wypchać wirnik z obudowy, potem masz ładne dojście do 2 śrubek o pod klucz 8 albo 10, odkręcasz blaszkę i łożysko wypychasz palcem, zakładasz odwrotnie, wirnik wkładasz ile się da, a przy skręcaniu korpusy altka śrubami dopcha łożysko na miejsce.

Napisano
  • Autor

> Śruby są z drugiej strony, musisz ściągaczem wypchać wirnik z

> obudowy, potem masz ładne dojście do 2 śrubek o pod klucz 8 albo

> 10, odkręcasz blaszkę i łożysko wypychasz palcem, zakładasz

> odwrotnie, wirnik wkładasz ile się da, a przy skręcaniu korpusy

> altka śrubami dopcha łożysko na miejsce.

Czyli najpierw wypcjnac sciagaczem obudowe z łozyskiem, a potem odkrecac te srubki?

Napisano

> Czyli najpierw wypcjnac sciagaczem obudowe z łozyskiem, a potem

> odkrecac te srubki?

Nie!!!!! Najpierw wykręć te śruby ( dość trudnydostęp), a dopiero póżniej zdejmuj pokrywę. Dopiero po ich wykręceniu będziesz mógł zdjąć dekiel alternatora. Powinien wyjść w miarę lekko. Łożysko zostanie na wale wirnika.

Napisano
  • Autor

> Nie!!!!! Najpierw wykręć te śruby ( dość trudnydostęp), a dopiero

> póżniej zdejmuj pokrywę. Dopiero po ich wykręceniu będziesz mógł

> zdjąć dekiel alternatora. Powinien wyjść w miarę lekko. Łożysko

> zostanie na wale wirnika.

Ajni napisal wczesniej ze najpierw zdjac i potem jest łatwy dostep do tych śrubek, poza tym czytajac http://skoda.autokacik.pl/pages/zrobsam/alternator.html i porownujac wyglad rozebranego alternatora mozna stwierdzic ze rzeczywiscie Ajni ma racje

Napisano

> Ajni napisal wczesniej ze najpierw zdjac i potem jest łatwy dostep do

> tych śrubek, poza tym czytajac

> http://skoda.autokacik.pl/pages/zrobsam/alternator.html i

> porownujac wyglad rozebranego alternatora mozna stwierdzic ze

> rzeczywiscie Ajni ma racje

Być może. W moim alternatorze te dwie śruby trzymały pierścień blokujący łożysko przed "wypadnięciem" z gniazda. Gdybym nie odkręcił ich i na siłę ściągał pokrywę alternatora, musiałbym szukać drugiej pokrywy, bo tą napewno połamałbym.

Napisano
  • Autor

> Być może. W moim alternatorze te dwie śruby trzymały pierścień

> blokujący łożysko przed "wypadnięciem" z gniazda. Gdybym nie

> odkręcił ich i na siłę ściągał pokrywę alternatora, musiałbym

> szukać drugiej pokrywy, bo tą napewno połamałbym.

a jak je odkreciłeś??? Przeciez tam nie ma dojscia???

Napisano

> a jak je odkreciłeś??? Przeciez tam nie ma dojscia???

Małym kluczem między szczelinami pokrywy. Pisałem, że trudno je odkręcić ze względu na dostęp.

Nie sugeruj się opisem z linku który podałeś. To inna firma i inaczej jest to rozwiązane. Mój alternator to Marelli.

Napisano
  • Autor

> Małym kluczem między szczelinami pokrywy. Pisałem, że trudno je

> odkręcić ze względu na dostęp.

> Nie sugeruj się opisem z linku który podałeś. To inna firma i inaczej

> jest to rozwiązane. Mój alternator to Marelli.

No ja też mam Magnetti Marelli, kurde probowalem sie tam dostac wczoraj ale nie za bardzo mi to wychodzilo, boje sie ze zjade sruby i dopiero bedzie

Napisano

> No ja też mam Magnetti Marelli, kurde probowalem sie tam dostac

> wczoraj ale nie za bardzo mi to wychodzilo, boje sie ze zjade

> sruby i dopiero bedzie

Obejrzyj wszystko dokladnie i ........musisz sobie poradzić z odkręceniem tych śrub.

Napisano

> Nie!!!!! Najpierw wykręć te śruby ( dość trudnydostęp), a dopiero

> póżniej zdejmuj pokrywę. Dopiero po ich wykręceniu będziesz mógł

> zdjąć dekiel alternatora. Powinien wyjść w miarę lekko. Łożysko

> zostanie na wale wirnika.

YY a po co kombinować jak koń pod górkę, to tak samo jak najpierw ściągnąć koło w aucie a potem podkładać lewarek sciana.gif Wypchaj oś wirnika z łożyska, potem zostanie ci łożysku w alu oprawie pod metalową pokrywką na 2 śruby, odkręcasz śruby i wypychasz łożysko palcem. Składanie- wkładasz łożysko, zakręcasz dekiel wkładasz oś wirnika i dalej odwrotnie jak rozbierałeś. Altek rozbierałem kilka razy to już prawie na pamięć idzie. Tak to jest jak się zakłada łożyska marki XX.

Napisano

Można pewnie i tak, ale obawiałbym się o los dekla od altka. Nie wygląda on zbyt solidnie a łożysko osadzone jest na wcisk.

Napisano

>...zakładasz odwrotnie, wirnik wkładasz ile się da, a przy skręcaniu korpusy altka śrubami dopcha łożysko na miejsce.

To może być powód Twoich bojów z łożyskami altka. Nieprawidłowy montaż łożysk. Łożyska te mogą przenosić niewielkie sily wzdłużne, ale prawidłowy montaż powinien wyglądać w ten sposób, że łożyska montujemy na wale w miejscu w którym mają pracować i bardzo ważne by wciskać je poprzez wewnętrzną bieżnię ( a nie zewnętrzną). I tak zmontowany wirnik osadzamy w korpusie altka.

Napisano

Co do łożysk to wiem, bo wytrzymałościami i sposobami montażu to już rzygam ze studiów. Łożyska kulkowe mogą przenosić siły poprzeczne, oczywiście nie duże. A że łożyska są mocowane na wcisk to tak ale nie w tym przypadku, dlatego jest dekiel dociskający. Tutaj jest dość duży luz między gniazdem a łożyskiem, można zakładać w palcach bez problemu. A pchamy za tą bieżnię która stawia opór, czyli jak na wałek to za wewnętrzną a jak w korpus to za wewnętrzną. Tak aby kulki nie przenosiły momentu, no i od młotka to wara. A łożyska mi padły raz bo były firmy krzak za 5zł szuka. Założyłem PPL od strony paska, bo drugiego dostać nie mogłem firmowego a auto musi jeździć, to poskładałem z tym drugim starym/nowym, no ale po 2 tyś km się odezwało to kupiłem na hurtowni łożysk też PPL i spokój do dziś. Jakieś 10 tyś km.

Napisano

To to ja wiem ale z opisu z dociąganiem łożysk poprzez śruby przy składaniu alternatora, wyobraziłem sobie, że w tej konfiguracji również przesuwane są łożyska na wale wirnika ( a tam są osadzone na wcisk), a wtedy to nie byłby poprawny montaż.

Napisano

> To to ja wiem ale z opisu z dociąganiem łożysk poprzez śruby przy

> składaniu alternatora, wyobraziłem sobie, że w tej konfiguracji

> również przesuwane są łożyska na wale wirnika ( a tam są

> osadzone na wcisk), a wtedy to nie byłby poprawny montaż.

A no rzeczywiście, jak to teraz czytam to tak wygląda, ale nie o to chodzi.

Napisano
  • Autor

Panie Premierze melduje wykonanie zadania!!!!

Łożyska wymienione, kupilem sobie ściagacz łożysk i ... chiwlka roboty i tak jak pisał anji!!!!

Alternator złożony, dzis montuje do autka.

Tyle ze ja tez kupilem japonskie łożyska - nie bylo inych w slepie za oba zapłaciłem 13,5, czyli niedlugo znow moge sie spodziewac piskow wydobywajacych sie z alte, ale co tam juz wiem jak to naprawic.

Łożysko od strony koła pasowego delikatnie wbiłem, opierajac klucz sztorcowy na wewnetrzej stronie łożyska, drugie łozysko, te wieksze wcisnąłem recznie - ale mam power!!! czacha.gif

I jeszcze pytanko, na osce alternatora od strony kola pasowego jest taki wpust zrobiony, tak samo na podkladce, ktora wchodzi pod wirnik-wiatrak (to pod kolem pasowym), czy tam ma cos wejsc zeby to blokowac??? Bo u mni enic nie było

Napisano
  • Autor

> To to ja wiem ale z opisu z dociąganiem łożysk poprzez śruby przy

> składaniu alternatora, wyobraziłem sobie, że w tej konfiguracji

> również przesuwane są łożyska na wale wirnika ( a tam są

> osadzone na wcisk), a wtedy to nie byłby poprawny montaż.

No i dziala!!! Serdecznie dziekuje wszystkim tym, ktorzy mi pomogli!!!!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.