Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wariator faz rozrządu w HGT - pytanko

Featured Replies

Napisano

Witam, jak w temacie, przeszukałem archiwum i już wiem dużo na temat tego ustrojstwa, natomiast szybko mówię w czym problem. Otóż niedawno był wymienany w mojej hagietce cały rozrząd ale mechanik debil jeden nie wymienił właśnie wariatora i od jakiegoś czasu po włączeniu silnika słychać przez kilka sekund klekotanie jak w dieslu. Chłopaki poradźcie co mam zrobić, czy można tak jeździć, czy uszkodzony wariator nie spowoduje uszkodzenia rozrządu a w konsekwencji uszkodzenia całego silnika. Nie ukrywam że wyłożenie w tym momencie kasy na cały rozrząd plus wariator mnie przeraża.Proszę o rady skromny.gif

Napisano

> można tak jeździć, czy uszkodzony wariator nie spowoduje

> uszkodzenia rozrządu a w konsekwencji uszkodzenia całego

> silnika. Nie ukrywam że wyłożenie w tym momencie kasy na cały

> rozrząd plus wariator mnie przeraża.Proszę o rady

IMHO uszkodzenia rozrządu to raczej nie może nastąpić (poprawcie jeżeli sie mylę). Co do eksploatacji, to sam zauważysz w pewnym momencie drobne problemy z rozruchem - IMHO to będzie pierwsza poważna oznaka, że wariator trzeba jednak wymienić - samo klekotanie nie ma zgubnegi wpływu na silnik.

i z ciekawosci - dlaczego przy okazji zmiany wariatora koniecznie chcesz zmieniać nowy rozrząd? to jest konieczne?

Napisano

Można tak jeździć ale do czasu. bo sam zobaczysz, że po pewnym okresie odgłosy te będą na tyle uciążliwe i dokuczliwe, że zdecydujesz się na wymianę wariatora wraz z całym rozrządem. U mnie samo klekotanie po rozruchu wcale nie było takie złe, najgorsze było klekotanie w pewnych momentach już na ciepłym silniku, a po dłuższym czasie odgłos jakby drgania metalowej blachy w zakresie 2500 - 3000 obrotów i to doprowadzało mnie do białej gorączki i przyspieszyło decyzję o wymianie wariatora i całego rozrządu i jeszcze kilku innych rzeczy. Zresztą cały mój wątek masz

>> TUTAJ << ok.gif

Napisano

> IMHO uszkodzenia rozrządu to raczej nie może nastąpić (poprawcie

> jeżeli sie mylę).

Taką opinię podali mi także dwaj mechanicy z różnych ASO Fiat ok.gif

Na moim przykładzie mogę powiedzieć, że z uszkodzonym wariatorem jeździłem prawie 1,5 roku. W tym czasie obserwowałem jak jego stan ulega pogorszeniu, co objawiało się zmianą wydawanych przez niego odgłosów zlosnik.gif Aż w pewnym momencie miarka się przebrała i zapadła decyzja o wymianie.

> Co do eksploatacji, to sam zauważysz w pewnym

> momencie drobne problemy z rozruchem - IMHO to będzie pierwsza

> poważna oznaka, że wariator trzeba jednak wymienić - samo

> klekotanie nie ma zgubnegi wpływu na silnik.

U mnie nie było problemu z rozruchem.

> i z ciekawosci - dlaczego przy okazji zmiany wariatora koniecznie

> chcesz zmieniać nowy rozrząd? to jest konieczne?

Lepiej tak zrobić, zwłaszcza jeśli rozrząd był wymieniany stosunkowo dawno i ma już większy przebieg - zresztą tak zaleca producent, bo niestety strzał paska rozrządu wygeneruje jeszcze większe koszty niż wymiana rozrządu i kilku innych elementów przy wymianie wariatora ok.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki chłopaki za informacje, uspokoiło mnie to, na razie klepie tylko przy rozruchu, także mam nadzieję że do wiosny chociaż dojeżdże bez wymiany pozdrawiam

Napisano

> i z ciekawosci - dlaczego przy okazji zmiany wariatora koniecznie

> chcesz zmieniać nowy rozrząd? to jest konieczne?

gdyby wymienil wariator w niedlugim czasie po zrobieniu rozrzadu to moze by jeszcze problemu nie bylo ale po wiecej niz 6 m-cach zadne szanujace sie ASO czy inny mechanik nie uzna reklamacji z tytulu peknietego paska i konsekwencji z tym zwiazanych

pamietam, ze ASO w Bielsku B. pozwalalo na taki manewr wlasnie do ok 6 m-cy lub niewielkiego przebiegu, potem na wlasne ryzyko

inna sprawa, ze teza iz raz sciagniety pasek w HGT/alfie TS nie nadaje sie do powtornego zalozenia przestaje byc istotna w momencie gdy ten pasek poza ASO kosztuje 60 pln smile.gif

a rozrzad... jak zebata rolka napinacza jest w stanie znosnym (po modyfikacji gdy plastikowa rolke zastapiono aluminiowa), podobnie jak Ty nie widze sensu jej wymieniac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.