Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiana, chyba nie najlepsza (Focus II vs Megane II)

Featured Replies

Napisano

Ja co prawda sam jeżdże Fiatami, na codzień jednak mam do czynienia od dawna rodzinnie z Fordami. Moi rodzice postanowili sprzedać swojego Focusa II, rocznik 2005, w sedanie, wersja Gold FX sport w benzynce 1.6. Poprzednim samochodem był również Focus 2002 ale MkI (swoją drogą gdyby nie korozja drzwi i padnięta cewka po 3 latach, to nie ma się do czego przyczepić). Obecny Focus został jednak zastąpiony przez również nowe Renault Megane 1.6 115 KM. Mimo całej sympatii do francuskich pojazdów, muszę przyznać, że w paru punktach Foka jest nie do pobicia. Pierwsza sprawa: zawieszenie i układ kierowniczy. Moim zdaniem nokaut. Focus jeździ jak po szynach, spokojnie i bez nerwów, wspomaganie też bez zarzutów. W megance natomiast, jest jakby bardziej miękko ale zdecydowanie mniej pewnie, nie mówiąc o dziwnym wspomaganiu kierownicy (jest elektryczne, więc pewnie stąd moje odczucie. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia.) Po drugie, ilość miejsca z przodu i z tyłu, choć to podobne gabrytowo auta, to jednak Ford pozwala pasażerowi słusznego wzrostu z przodu prawie wyprostować nogi w kolanach, przy maksymalnie odsuniętym fotelu. Megane chyba jednak ma mniej centymetrów w tym miejscu. Podobne odczucia mam siedząć z tyłu, może to moje subektywne wrażenie. Silnik: cichszy bez wątpienia w Renault. Osiągów nie opiszę, bo nowego auta nie chcę piłować, choć na papierze wygląda jednak że 115 KM sprawniej napędza auto niż 100 KM Forda. Stylistyka wnętrza: Renault jest wyposażone w beżowe wnętrze z dwukolorową deską rozdzielczą, wygląda to naprawdę bardzo ładnie i przytulnie, wszystko miękkie w dotyku. Zobaczymy jak ta jasna tapicerka będzie wyglądać po jakimś czasie. Ford zaś to po prostu Ford. Ciemnoszare tworzywa sprawiają dość smutne wrażenie, mimo srebrych wstawek na konsoli środkowej. O pomstę do nieba wołają materiały użyte do wykończenia drzwi. Plastik na drzwiach w Focusie to skandal, gdyby nie kawałek tkaniny można by się załamać. Poprzednik był naprawdę dużo lepszy pod tym względem. Megane też jest bez zarzutu. Skrzynia biegów: obie są niezłe, choć precyzja prowadzenia lewarka daje przewagę Fordowi. Pojemność bagażników: oba autka to sedany, więc prawie 500 litrów w każdym to aż nadto. Renault ma trochę niżej poprowadzoną krawędź załadunku, ale i tak w obydwu chcąc sięgnąć po przedmiot, który jest na końcu bagażnika, obowiązkowo pobrudzimy sobie spodnie o zderzak zlosnik.gif No ale to w sedanach noramalka. To tyle takich pierwszych refleksji. Z oceną i porównaniem zużycia paliwa wstrzymam się do momentu, aż Renata trochę się ułoży (średnio latamy 3000 miesięcznie, więć szybko to nastąpi). Do Forda zawsze podchodziłem bez emocji, ot - po prostu samochód do zwykłego jeżdżenia i tyle. Ale muszę szczerze przyznać, jest to naprawdę porządne auto, które niewielu rzeczy musi się wstydzić, a wielu sprawach wręcz nokautuje nierzadko nowszą konkurencję. I nie wiem tak do końca, czy zamiana Focusa na Megane to dobry pomysł. zlosnik.gif

Napisano

Witam ziomala 20.GIF

Ja co prawda tylko jeden dzień jeździłem Focusem (dostałem jako zastępcze jak wymieniali sprzęgło w Fieście) i byłem zachwycony. Fakt, że jakość materiałów chyba nawet gorsza jak w Fieście, ale jazda tym pojazdem to poezja. Zawieszenie jest na tyle miękkie, że dobrze tłumi nierówności, i na tyle sztywne, że samochód prowadzi się jak po szynach. Fiesta też nie jest zła w tej kategorii, ale jest jednak mniej komfortowa. Zresztą to inny segment pojazdów i nie ma się co dziwić. Jak w nowym wcieleniu Focusa poprawią materiały wykończeniowe (są marne, bardzo marne no.gif), a reszty nie zepsują, to będzie to najlepszy samochód w segmencie C.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.