Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana termostatu - manualll

Featured Replies

Napisano

wymiana termostatu 1,9D

na początek chciałem wam pokazać różnicę pomiędzy termostatem 1,9D a 1,4 12V

ten po prawej stronie to termostat od 1,4 12V , jak widac ma on jeden wlot od strony silnika i rozgałęzienie na mały obieg (nagrzewnica w środku kabiny) i duży obieg (chłodnica) , różni sie jeszcze tym że montowany jest na dwie śruby , a nie trzy jak w 1,9D (po lewej stronie)

xpo45w.jpg

prace zaczynamy od spuszczenia wody w układzie, odkręcamy opaskę zaciskową przy najniższym punkcie , w tym przypadku będzie to dolna rura od chłodnicy (zdiecie jest robione z kanału więc mam ja nad sobą) zanim ściągniemy rurę pomyślmy nad jakimś naczyniem, do którego zlejemy wodę z układu , w moim przypadku jest to stare wiadro . Wiadomo ze całośc wody nie została spuszczona , dlatego warto kilkakrotnie dmuchnąć w otwór wlewu wody , ciśnienie powietrza wypchnie pozostałości .

Aby miec lepszy dostęp do termostatu warto ściągnąć wszelkie przeszkadzające nam rury , wtyczki , przewody .... a następnie zabieramy sie za ściągniecie wszekich opasek zaciskowych z rur przymocowanych do termostatu.....

14o2ah3.jpg

termostat od 1,9D posiada trzy śruby 13" , dwie od przodu i jedna z tyłu (foto)

11jou3t.jpg

odkręcamy i sciągamy stary termo , a następnie czyścimy powierzchnie bloku silnika z pozostałości po uszczelce papierowej , zakładamy nowy termo

Składając postępujemy analogicznie do rozbiórki...

uzupełniamy płyn chłodniczy , odpalamy auto i dolewamy aż do skali , w 1,9D nie ma żadnych odpowietrzających zaworków , dlatego czekamy az sie wszystko ustabilizuje , warto poczekać az do zagrzania silnika , wtedy będziemy mieli mozliwość sprawdzenia nowego termo ,

wism6g.jpg

aby sprawdzić czy działa to na ostatnim zdjęciu widnieją dwie rury ..... górna doprowadzająca i dolna odprowadzająca ..... musi być znaczna różnica między temperaturą między nimi ... dolna jest zimna aą do zagrzania silnika (połowa skali na wskaźniku temp) poza tą skala termostat się otwiera i obudwie rury mają wyrównaną temperaturę ...

dziekuje za uwagę i życzę miłego rozbieranka....

Napisano

> dziekuje za uwagę i życzę miłego rozbieranka....

Super manual. brawo.gif Dzięki wielkie.

Chyba następnym razem sam to zrobię i nie dam mechanikowi zarobić 033102bebe_1_prv.gif

Najbardziej obawiałem się odpowietrzania układu, ale skoro nie ma takiej potrzeby to super.

Napisano

no ja sie własnie zabierałem do wymiany płyny ...i widze ze to dziecinnie proste......wielkie dzieki

Napisano
  • Autor

> no ja sie własnie zabierałem do wymiany płyny ...i widze ze to

> dziecinnie proste......wielkie dzieki

ten manual był szcególnie dedykowany dla Ciebie i dla kolegi ZubrAple bo mu obiecałem

Napisano

> ten manual był szcególnie dedykowany dla Ciebie i dla kolegi

> ZubrAple bo mu obiecałem

no ale jak by nie było to tez skorzystam z tego..... cool.gifcool.gifcool.gif

Napisano

wyjęcie po wyciągnięciu akumlatora, nie powinno nastręczyć trudności, nawet Steve Wonderowi;)

Napisano

Prosiłbym modów zeby wrzucili to na smietnik,nie mylic z wyrzuceniem palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Prosiłbym modów zeby wrzucili to na smietnik,nie mylic z wyrzuceniem

jestem za , a nawet przeciw.......... hehe.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.