Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec pompy sprzęgła?

Featured Replies

Napisano

Wczoraj zauważyłem że na wycieraczce kierowcy jest mokro - w piątek padało więc jakoś się tym nie zmartwiłem ...

Dzisiaj rano wytarłem, ale po południu znowu to samo.

Wziąłem latarka w rekę, no i to jest płyn hamulcowy - wilgotno wokół pompy sprzęgła.

Czy to jej koniec? Może jest w środku, pod kapturkiem jakaś uszczelka, która puszcza ... niewiem.gif

Napisano

pompa sprzegła? a może pompa hamulcowa, puszcza uszczelniacz wałka od pedału hamulca

Napisano

> pompa sprzegła? a może pompa hamulcowa, puszcza uszczelniacz wałka od pedału hamulca

Raczej nie - ewidentnie jest mokro wokoło pompy sprzęgła.

Pomyslałem, że jak koszt wymiany w ASO oscyluje w okolicy 50zł to nie może to być zbyt skomplikowane i takie też się okazało.

Krótki opis:

1. nurek pod pedały i odpięcie "kulki" pompy od pedału sprzęgła - są tam 2 elementy - kapturek i "zapinka" - trzeba odpiąć zapinkę od pedału w dwóch miejscach - u góry i u dołu,

2. maska do góry i zablokowanie przewodu idącego ze zbiorniczka do pompy - szczypce morse'a nadają się doskonale smile.gif

3. autko do góry na kobyłkę i zdjęcie koła

4. mały śrubokręcić płaski - zdjęcie zapinki (drucik) i wyjęcie przewodu idącego do siłownika sprzęgła

5. klucz 10 12-to kątny - odkręcenie pompy sprzęgła od karoserii - 2 śruby - trzeba trochę powalczyć, ale tragedii nie ma ...

6. szczypce boczne - przecięcie opaski zaciskowej na przewodzie idącym ze zbiorniczka

7. dobrze pozbierać to co skapnie, ale dużo tego nie będzie,

8. montaż nowej pompki - założenie przewodu od zbiorniczka (mało miejsca na skręcaną opaskę zaciskową - założyłem trytkę smile.gif), przykręcenie, założenie przewodu od siłownika i zapinki - potem trochę walki pod pedałem sprzęgła - od strony pedału hamulca widać czy kapturek wszedł jak trzeba smile.gif

9. odpowietrzenie układu - klucz ampulowy 4, przewód giętki i pojemniczek, no i trochę biagania od kabiny do silnika ... lepiej robić to w dwie osoby cool.gif

10. założenie koła i jazda testowa.

Ogólnie rzecz niezbyt skomplikowana.

Narzedzia:

klucz 10; mały śrubokręt płaski; ampul nr 4; klucz do kół - 17; szczypce morse'a; szczypce boczne - do przecięcia opaski; giętki przewód i pojemniczek do odpwietrzenia.

Dodam tylko, że nic nie zdejmowałem, nawet osłony pod silnikiem ...

Napisano

to ja sie podepne pod temat.Skrzypi mi ten bialy kapturek i czytalem juz o tym w archiwum ale mam jeszcze niejasnosc.Czy do tego kapturka mozna sie dobrac od strony kabiny tak zeby nie rozkrecac nic od strony komory silnika?Nie chcialbym sie narobic za bardzo a skrzypienie mnie juz drazni.Dam rade zdjac tylko te zapinki od wew zeby dostac sie do tego bialego kapturka?

Napisano

> Czy do tego kapturka mozna sie dobrac od strony kabiny

Tylko od strony kabiny - odpinasz zapinkę w dwóch miejscach - wciskasz pedał sprzęgła i najlepiej jak przytrzymasz dźwignię przy skrzyni - wtedy nie odbije i łatwiej bedzie Ci wyjąć go.

Muszę niestety ostrzec, że to może wcale nie skrzypieć kapturek, a właśnie pompa sprzęgła ...

Jeżeli kapturek jest cały i nasmarowany to raczej będzie to pompa ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.