Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór silnika Y17DT do astry G

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Zdecydowałem się wreszcie na zmianę auta. Wiem, że będzie to Astra G, wiem też, że będzie to buda kombi. Wiedziałem też, że chcę silnik 17DTI ale już mam wątpliwości. Nie ze względu na jego moc ale tylko i wyłącznie usterkowość. Z tego co czytuję na różnych forach ma on kilka przypadłości.

Moje pytanie brzmi: Posiadacze silników Y17DT, czy żałujecie swojego wyboru i czy kupilibyście jeszcze raz auto z tym samym silnikiem ? :-)

Auto będzie jeździć we Wrocławiu (95% tras), a więc straszne korki. Codziennie pokonuję 45 km, co zajmuje mi około dwóch godzin. Proszę nie skupiać się na zbyt małej mocy silnika do tej budy, bo jestem tego świadomy i nie przeszkadza mi to :-)

Pozdrawiam

Tomba

Napisano

Witam. Jako posiadacz Astry z tym silnikiem, na dzień dzisiejszy nie mogę powiedzieć złego słowa o nim (odpukać w niemalowane). Po zakupie, prawe od razu walnęła mi chłodnica - to była jedyna usterka jaka mnie dopadła. Przy wymianie chłodnicy zmieniony został rozrząd, simering przy wałkach rozrządu oraz olej. Jeszcze jedną jej przypadłością był ciężkie odpalanie silnika rano - przyczyną był nieszczelny przewód paliwowy. Przy okazji - wymiana świec żarowych (jedna była walnięta).

Poza tym, co do przypadłości silnika to: poci się pod przykrywą od wałków rozrządu, mechanior mówił że to norma przy plastikowych pokrywach - bardzo często się to spotyka. Ja już wymieniłem 3 razy uszczelkę i dałem sobie spokój.

Acha, wymieniłem też czujnik ciśnienia oleju (wariował) oraz amorki z tyłu.

Zatem generalnie rzecz biorąc - nic poważnego (oprócz chłodnicy), bo rozrządu i amorków nie liczę - zwykła eksploatacja. Auto z przebiegiem 110 kkm, sam zobiłem nim już 20 kkm.

Spalanie - 7 litrów ON w mieście nie przekracza (6,98), po trasie 4,66/100km. Przykładowy koszt trasy Warszawa - Karpacz (ponad 500 km) - 84 zł zlosnik2.gif

Jednym słowem polecam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.