Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MW - alternatywa dla rolety bagażnika

Featured Replies

Napisano

W mojej marejce roleta wygląda jak... może nie będe dosłownie okreslał jej stanu zlosnik.gif Nie spełnia swoich zadań w sposób mnie zadowalający palacz.gif

Poszukałem w archeo i niestety niewiele jest na ten temat napisane. Zastanawiam się nad zrobieniem czegos co będzie bardziej wygodne, bardziej stabilne i szczelnie zakryje bagażnik. W starym palio miałem sztywną trzy częściowa półkę i takie rozwiązanie sprawdzało się idealnie ok.gif coś takiego chciałbym zrobić do marejki. Poszperałem na allegro i nie widzę, żeby było to można kupić (poza oryginalnymi roletami), pozostaje chyba tylko wykonanie własnoręczne.

Teraz pytanie do was: ktoś może robił taką półkę do MW?

Zastanawiam się nad materiałem hmm.gif Sklejka może być za ciężka, a usztywniona wzdłużnymi listewkami będzie mniej poręczna. Półki były też robione z takich tafli plastikowych, są lekkie i nie odkształcają się pod swoim ciężarem. Zastanawiam się tylko gdzie to można kupić niewiem.gif

Ma ktoś doświadczenia z półką do MW? Chodzi mi głównie o sam materiał do wykonania i uwagi odnośnie ewentualnego rozłożenia podziału części, to pewnie będzie miało wpływ na otwieranie samej półki.

Napisano

kształt bagażnika raczej wyklucza sztywna półkę podnoszoną.

Boczne słupki dość mocno schodzą się do środka wiec nie podniesiesz jej. Musiała by być z małych odcinków.

Ja myslałem kiedyś na rolowanej - żeby sama się zwijała, ale znowu kształt bagażnika który nie jest prostokątny wykluczył to.

tu masz kilka fotek roznych rozwiazan :

279846159-1726_heck1.jpg

279846159-1849_heck3.jpg

279846159-276021437-2450_heckablage.jpg

279846159-DSC02968a.jpg

post-42545-1435248849296_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> kształt bagażnika raczej wyklucza sztywna półkę podnoszoną.

> Boczne słupki dość mocno schodzą się do środka wiec nie podniesiesz

> jej. Musiała by być z małych odcinków.

dlatego będe się wzorował na półce z palio. tam są trzy części, składa się ją ciągnąc za pasek, robi się wtedy kształt litery Z. Z mniej więcej obrazuje jak to się dzieje biglaugh.gif

> Ja myslałem kiedyś na rolowanej - żeby sama się zwijała, ale znowu

> kształt bagażnika który nie jest prostokątny wykluczył to.

> tu masz kilka fotek roznych rozwiazan :

to ostatnie jest fajne hmm.gif teraz muszę jeszcze ustalić z czego to zrobić. prawdopodobnie będzie to sklejka.

Napisano

no to powodzenia ok.gif

i daj foto jak bedzie gotowe boozing.gif

Napisano

> no to powodzenia

> i daj foto jak bedzie gotowe

no i manuall dla potomnych...... palacz.gif

Napisano
  • Autor

> no i manuall dla potomnych......

zakrecony.gif będzie pewnie, że wieś tjun robię zlosnik.gif

jak mi się uda wystrugać coś konkretnego, to zrobię manual grinser006.gifbiglaugh.gifzakrecony.gif

Napisano

Jak dla mnie najpraktyczniejsza bylaby zwijana. Moze jednak ktos probowal taka instalowac w swojej MW? Przestrzen nie musi byc prostokatna, zakladajac ze nie bedzie miala bocznego prowadzenia w listwach. Jedynie po rozlozeniu jej i zapieciu za odpowiednie zaczepy sprezyna musialaby ja na tyle mocno naciagac zeby po oparciu sie materialu na bokach (jak obecnie) calosc sie nie pofalowala. Jesli dobrze pamietam to w starszych modelach mercedesow bylo to podobnie wykonane.

Napisano

gdybajac... mozna zrobic jak w omedze... boczne korytka prowadzace ktore wyrownuja bagaznik do prostokata.

279853467-7.jpg

post-42545-14352488515126_thumb.jpg

Napisano

> gdybajac... mozna zrobic jak w omedze... boczne korytka prowadzace

> ktore wyrownuja bagaznik do prostokata.

jak widzisz omega ma prawie prosle linie i dlatego ma korytka co nie zmniejsza powierzch zaladunkowej. jak przywalisz korytka w marysce zby wyrownac to stracisz sporo bagaznika. mam tu subiego co ma kijowy bagaznik ale ma rolete ktora sie zwija dosc przyzwoicie z nieprzyzwoitych ksztaltow zlosnik.gif roleta wyglada jak trapez po rozciagnieciu a mimo to zwija sie ladnie i niezle przykrywa bagaznik. kolega pisze o polce "Z" i to bedzie strzal w 10. 3 czesci kazda o innym ksztalcie i bez klopotu to powinien wykonac. wszystko bedzie lepsze niz te zepy ktore nie trzymaja od kilku lat i cerata z pretami ktora wpada ciagle do gakaznika zlosnik.gif

Napisano

Witam wszystkich,

od niedawna jestem posiadaczem MW, poprzedni wlasciciel dorobił te przykrywki inaczej mówiąc półki ze sklejki, i obił je pluszem pod kolor tapicerki, po pół roku sklejka sie powyginała teraz trzeba ją po wzmacniac od spodu, są umiarkowanie ciezkie i troche sie tłuką na dziurach, a no i nie zakrywaja całkiem bagaznika, jest taka przerwa przy klapie ze widac co jest w srodku, połka dzielona jest z dwóch czesci, musze czyms je wzmocnic zanim calkiem sie odkształci.

Napisano

> Witam wszystkich,

> od niedawna jestem posiadaczem MW, poprzedni wlasciciel dorobił te

> przykrywki inaczej mówiąc półki ze sklejki, i obił je pluszem

> pod kolor tapicerki, po pół roku sklejka sie powyginała teraz

> trzeba ją po wzmacniac od spodu, są umiarkowanie ciezkie i

> troche sie tłuką na dziurach, a no i nie zakrywaja całkiem

> bagaznika, jest taka przerwa przy klapie ze widac co jest w

> srodku, połka dzielona jest z dwóch czesci, musze czyms je

> wzmocnic zanim calkiem sie odkształci.

Wrzuć fotę.

Napisano

> wszystko bedzie lepsze niz te zepy ktore nie

> trzymaja od kilku lat i cerata z pretami ktora wpada ciagle do

> gakaznika

ja do swojej podoszywalem nowe rzepy po 3 na kazdym boku, na korytkach dalem rzepy samoprzylepne i jest git. Trzyma mocno jak diabli, roleta stabilniejsza i do srodka juz nie wpada. cool.gif

Napisano

U mnie też jest na rzepach i jest OK. Ale np w Pasku B5 mam tak że roleta jest zwijana a nie ma po bokach zanych prwadnic, tyle że nie za bardzo jest jak ją zaadoptowac do maryśki bez cięcia boczków w celu zrobienia miejsca na tą cześć w którą się zwija.

Napisano

> U mnie też jest na rzepach i jest OK. Ale np w Pasku B5 mam tak że

> roleta jest zwijana a nie ma po bokach zanych prwadnic, tyle że

> nie za bardzo jest jak ją zaadoptowac do maryśki bez cięcia

> boczków w celu zrobienia miejsca na tą cześć w którą się zwija.

Dokladnie o to mi chodzilo, a ciac pod ksztalt trzeba by oczywiscie bylo...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.