Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

marea 2.4TD ABS - pytanie

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko, czy ktoś wymieniał może w tym modelu pompę ABS?

u mnie padła właśnie ta cholera i mam problem ponieważ taka sama używka jest dwa razy droższa od stosowanej w bravolotach.

Jestem ciekaw czy ktoś może zakładał właśnie od brawki i z jakimi problemami się spotkał przy montażu ( konkretnie czy złącze elektro pasuje) confused.gif

Napisano

a jaki masz model tego abs-u. Ja wymieniałem w MW 2.0 97 miałem lukasa .Najgorszy był fakt że tylko taki model mogłem zastosowac .450 zł używana i hula juz 3 miesiące. Byłeś u doktora? Może to jakiś czujnik.

Napisano

> Mam pytanko, czy ktoś wymieniał może w tym modelu pompę ABS?..........

Jest jeden koleś co sobie naprawił ABS

może masz to samo.

Napisano

> Mam pytanko, czy ktoś wymieniał może w tym modelu pompę ABS?

> u mnie padła właśnie ta cholera i mam problem ponieważ taka sama

> używka jest dwa razy droższa od stosowanej w bravolotach.

> Jestem ciekaw czy ktoś może zakładał właśnie od brawki i z jakimi

> problemami się spotkał przy montażu ( konkretnie czy złącze

> elektro pasuje)

Ja wymienialem ale udało mi sie kupic uzywke do 2,4td za 200 zł za wymiane dałem 100.

Napisano

A co CI konkretnie padło w pompie? jesteś pewien że konieczna jest wymiana ? moze starczy sama wymiana przekaźnika.

Napisano

> u mnie padła właśnie ta cholera

No właśnie a co padło konkretnie ? Pompa ,Silnik ,Zawory, Elektronika (centralka) a może czujniki?

I jak to się objawia?

Napisano
  • Autor

No cóż dzisiaj zamówiłem używaną za 180 zeta ( wyjątkowo tanio) i jutro jak dojdzie będę montował.

Pompę mam lukasa ale z tego co się dowiedziałem to montowane były także Boscha tylko że inaczej są wyprofilowane przewody hamulcowe, ale niewiem co z kostką elektro, ponieważ wydaje sie iż styki są tak samo lecz wpinana jest z boku a nie od czoła i mogłoby zabraknąć kabla smile.gif.

Oto co się stało:

Po gwałtownym hamowaniu zostało mi zablokowane prawe przednie kółko (abs działał prawidłowo, kontrolka się nie zapaliła), odpowietrznikiem zmniejszyłem ciśnienie i odblokowało.

Pomyślałem: rozwarstwienie przewodu elastycznego.

Kupiłem, wymieniłem, odpowietrzam i .... zonk!, pedał twardy jak cholera i ani grama płynu na odpowietrzniku, szybka analiza i wniosek: zapchana pompa abs lub uszkodzony jeden z trzech zaworów.

wymontowałem cholerę po 4 godz, rozebrałem na części i próbuje przedmuchać. 5 atm i nic zapierdzielone na amen.

Więcej nic nieda się zrobić ponieważ ten element (centralka elektrohydrauliczna) jest nie naprawialny smile.gif

Po długim serfowaniu znalazłem gościa, który za w sumie bardzo rozsądną cenę ma mi przysłać biegasa, mam nadzieję, że sprawna tak jak zapewnia, bo jak nie to wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> a jaki masz model tego abs-u. Ja wymieniałem w MW 2.0 97 miałem

> lukasa .Najgorszy był fakt że tylko taki model mogłem zastosowac

> .450 zł używana i hula juz 3 miesiące. Byłeś u doktora? Może to

> jakiś czujnik.

Witaj

a u ciebie co było przyczyną wymiany?

Napisano

> Witaj

> a u ciebie co było przyczyną wymiany?

Siema. Ja kupiłem już moją marysie z uszkodzoną pompą .Pojechałem do doktora i wyszło że silnik padł. Wyciągnołem pompe , odłączyłem elektronike i podałem napiecie na pompe , zadziałała.myśle sobie pewnie przekaźnik , rozebrałem i był już bez styków , to wymieniłem .Złożyłem i może dwarazy zadziałała. Znowu doktor (padła całkiem) .Znalazłem na allegro używkę i wymieniłem .

Zobaczyłbyś moja minę jak już odpowitrzyłem , przkręcam stacyjkę a tu k... nic dalej kontrolka nie gaśnie . Wymyśliłem sobie że komp. pamięta uszkodzenie i tak dlategfo sobie świeci . Odłączyłem klemę (-) na ok 5 min. I zadziałało.

Narazię jest ok. Jedynym plusem to fakt że wymieniłem sobie przy okazji cały płyn.

Napisano

> Zobaczyłbyś moja minę jak już odpowitrzyłem ,..........

Możesz mi przybliżyć procedurę odpowietrzania, bo też szykuję się do rozmontowania abs'u bo na diagnostyce wywaliło że silnik pompy leży.

Ile płynu wchodzi w cały układ?

Jakies cenne wskazówki techniczne też mile widziane.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Możesz mi przybliżyć procedurę odpowietrzania, bo też szykuję się do

> rozmontowania abs'u bo na diagnostyce wywaliło że silnik pompy

> leży.

> Ile płynu wchodzi w cały układ?

> Jakies cenne wskazówki techniczne też mile widziane.

> Pozdrawiam.

No siemka.

jak chcesz i możesz się wstrzymać to zrobię manuala jak się to ustrojstwo wyciąga i demontuje. Napewno trzeba się zaopatrzyć w klucze do przewodów hamulcowych bo inaczej narobi się szkód.

przy okazji jeśli masz pompę Lukasa to być może będę miał silnik do niej. Dowiem się chyba jutro jak przyjedzie moja pompka.

płynu wchodzi około 0,5 litra, ale ja zakupiłem na wszelki wypadek 1 litr wink.gif

Napisano

> No siemka.

> jak chcesz i możesz się wstrzymać to zrobię manuala jak się to ustrojstwo wyciąga i demontuje.

no of kors że chcę cool.gif

>Napewno trzeba się zaopatrzyć w klucze do przewodów hamulcowych bo inaczej narobi się szkód. przy okazji jeśli masz pompę Lukasa to być może będę miał silnik do niej.

Ja jeszcze nie dochodziłem co dokładnie jest uszkodzone że wywaliło błąd silnika pompy, pewnie przekaźnik, jak w większości przypadków było, ale bez demontażu ciężko cokolwiek stwierdzić.

> płynu wchodzi około 0,5 litra, ale ja zakupiłem na wszelki wypadek 1 litr

No i dobrze by było jak byś w manualu zamieścił procedurę odpowietrzania układu w przypadku demontażu pompy abs'u. Bo nie mam wiarygodnego źródła na ten temat.

pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Właśnie jestem w trakcie montażu, pewnie do wieczora wyjadę - oby!!!

Jak wszystko dobrze pójdzie to za parę dni będzie referacik bogato ilustrowany fotami na temat wymiany pompy 270751858-jezyk.gif

Dobra idę dłubać, do wieczora 30.GIF

Napisano
  • Autor

No marysia pięknie śmiga i super hamuje brawo.gif

Jeśli chodzi o odpowietrzanie to standard.

Ja zrobiłem to jak w zwykłym aucie bez ABS z tą różnicą, że odpowietrzałem tak jak podłączone są przewody do pompy tzn.: PT - LP; LT - PP i jest super.

Oczywiście odpowietrzać w/g mnie należy przed podłączeniem akumulatora i włączeniem stacyjki aby pompa wtórnego obiegu nie poszła na sucho.

Za kilka dni, jak znajdę chwilę czasu zrobię manuala i wrzucę na śmietnik, to będzie wszystko opisane.

20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.