Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr paliwa zintegrowany z pompą - da się wymienić?

Featured Replies

Napisano

Witam, może niektórzy pamiętają jak pisałem o kłopotach z odpalaniem Grande Punto. Ciągłe wizyty w ASO i ta sama śpiewka, że to przez złe paliwo. Pomagało "czyszczenie układu" i wlanie dobrego paliwa. Pomagało na 4-5 dni... Na ostatniej wizycie ASO dostało zlecenie od właściciela auta, żeby wyjąć pompę i wyczyścić zbiornik, jak i samą pompę. To było moje zalecenie, bo to była jedyna możliwa przyczyna problemu według mnie. ASO usługę "wykonało" i kosztowało to ok. 500 zł. Po kilku dniach problem powrócił... Wziąłem ponownie sprawę w swoje ręce. Pompa paliwa była nie ruszona. Gratulacje dla ASO za wyłudzanie kasy za nie wykonaną robotę.

Wykręciłem pompę (chyba pół godziny z nią walczyłem, tak mocno siedzi shocked.gif ). Bak opróżniony - czyściutki jak łza. No to pompka do płukania. Trochę wachy do wiadra, pompa do środka i podłączyłem pompkę na krótko pod aku. Aaaależ tam czarna "chmura" z niej wyleciała icon_eek.gif. Zdziwiłem się, bo skąd tam takie coś? Ale OK. Zmiana wachy we wiadrze i znowu to samo. Tym razem leci czyste paliwo. No to tak z 10 minut może ją potrzymałem, z kolejną zmianą benzyny w tym czasie. Wszystko zmontowane do kupy i już ponad tydzień autko odpala jak nowe. Z tym, że po tygodniu zapalił na 2 razy, ale po dolaniu 10l świeżej benzyny znowu jest dobrze. Auto ma instalację LPG.

Trochę się rozpisałem, ale chciałem w ogóle zapytać czy można w tej pompie wymienić filtr paliwa? No i jaki to filtr w ogóle jest? Czy to może tylko plastikowa siatka? Bo papierowy wkład to tam raczej nie będzie włożony. Jeszcze podejrzewam, że może w filtrze coś siedzi, co szkodzi benzynie i można by go wymienić. Da radę? Jeśli nie, to najwyżej tak zostawię jak jest, bo już teraz powinno być po problemie.

Co do ASO, to już centrala w Bielsku zostanie poinformowana o ich wyczynach i niech dalej robią, co chcą. palacz.gif ASO było gdzieś w Tczewie, ale nazwy i adresu na teraz nie mam. Jak będziemy przygotowywać list do BB, to powyższe asio trafi na czarną listę z pełnymi danymi teleadresowymi. brawo.gif

Napisano

Wydaje sie ze pompa nie rożni sie od tej od MK 2 -więc można ją rozebrać i wyczyścić sitko i zbiornik,A filtr no cóż skoro go nie można kupić można i trzeba go przedmuchać bo jest tak skonstruowany ze da sie go oczyścić sprężonym powietrzem dmuchając w kierunku przeciwnym do zasysanej benzyny

No i przede wszystkim przestać tankować takie paliwo!!!!!!

279886613-050928_125806.jpg

279886613-050928_125742.jpg

279886613-050928_125848.jpg

O a to i ten sławetny filtr

279886613-FiltrpaliwaMK2.jpg

post-37614-14352488668307_thumb.jpg

Napisano

znajomy w punciaku wyjął pompe , wywalił filtr i od razu zaczął jeździć grinser006.gif ale nie polecam tego ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wydaje sie ze pompa nie rożni sie od tej od MK 2 -więc można ją

> rozebrać i wyczyścić sitko i zbiornik,A filtr no cóż skoro go

> nie można kupić można i trzeba go przedmuchać bo jest tak

> skonstruowany ze da sie go oczyścić sprężonym powietrzem

> dmuchając w kierunku przeciwnym do zasysanej benzyny

Też myślałem, że większej różnicy nie powinno być. Na fotkach widzę, że jest co nieco inna, ale z filtrem powinno być podobnie. Dzięki za foto, ułatwi mi to sprawę. waytogo.gif

> No i przede wszystkim przestać tankować takie paliwo!!!!!!

Oczywiście, że paliwo musi być dobre, ale tankowane było na niby dobrych stacjach. Gdzieś kiedyś, wg mnie, został zatankowany jakiś syf i zalegał cały czas w filtrze. Mieszał się z nowo tankowanym paliwem i po paru dniach benzyna traciła swoje właściwości. Tym bardziej, że na LPG, to ciągle się to w baku miesza w obiegu zamkniętym. Po płukaniu w czystej benzynie filtr się trochę oczyścił i być może już wystarczająco, bo i dziś autko odpaliło jak powinno. ok.gif

Dosyć wrażliwe jest GP na jakość paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.