Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne odgłosy z komory silnika - po sąsiedzku:-)

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie, mam po sąsiedzku pytanie do szanownych posiadaczy Fiata Punto. Otóż problem wystąpił w Punto II 1.2 8V mojego brata. Po odpaleniu silnika (ale nie od razu, tylko po paru minutach) słychać dziwne "terkotanie" (nie wiem jak to nazwać) i to tylko jak się lekko gazuje. Na wolnych obrotach jest cicho, na wysokich również. Problem ustępuje po dogrzaniu silnika. To "terkotanie" słychać (tak na moje ucho) spod pokrywy silnika (tej plastikowej) od strony kabiny pasażerskiej (tak jakby gdzieś przy przepustnicy). Problem pojawił się niedawno, jak się ochłodziło (ale może to tylko zbieg okoliczności). Może ktoś miał podobny problem, co to może tak terkotać/stukać? Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź. niewiem.gif

Napisano

Zjawisko występuje u 98% populacji -bez negatywnego skutku na wiosnę i w kolejnych latach eksploatacji biglaugh.gif

Napisano

> Zjawisko występuje u 98% populacji -bez negatywnego skutku na wiosnę

> i w kolejnych latach eksploatacji

Cześć. To i ja podłączę się do tematu bo widzę że Jesteś obeznany w różnych tematach. Nie wiem właśnie czy to problem czy jeździć dalej i nie przejmować się. Sytuacja jest nastepująca: odpalam silnik i wiadomo trochę klekocze, silnik zagrzany i na wolnych obrotach jest ok, natomiast jeśli stopniowo podnoszę obroty tzn. 1500-2000, to w kabinie słychać ( i tylko w kabinie )takie lekkie klekotanie. Trzeba się dobrze przysłuchać. Dodając gazu gwałtownie nic nie słychać. Trudno zlokalizować miejsce skąd dochodzi. Problem pojawił sie właśnie jak zaczęły się zimne dni. Dodam że jakieś dwa tygodnie temu zmieniałem olej. Zaraz po zmianie było ok.Dopiero od kilku dni wystąpił problem. Olej to Mobil S 10W-40, poprzednio Shell 10W-40. Zawory wyregulowane, rozrząd zrobiony jakieś 5tys. temu. Przebieg 90tys. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Napisano

Witaj

takich miejsc może być naprawdę wiele które powodują klepanie czy cykanie a szczególnie objawia sie to zimą i trzeba sie do tego przyzwyczaić.

Bardzo często drganie np ekranu osłaniającego kolektor generuje podobny dźwięk-czy sam układ wydechowy.

U ciebie prócz po osiowego stuku wałka rozrządu mogą to być stuki wtryskiwaczy,czy np osłonka paska rozrządu-trzeba odczekać i prześledzić co sie dzieje-gdyby coś takiego generowało złą pracę silnika czy innych podzespołów trzeba by to rozpatrzeć w aspekcie jakiejś awarii a tak?.....jeździć i cieszyć sie z uroków zimy balwanek.gif

Napisano

> Witaj

> takich miejsc może być naprawdę wiele które powodują klepanie czy

> cykanie a szczególnie objawia sie to zimą i trzeba sie do tego

> przyzwyczaić.

> Bardzo często drganie np ekranu osłaniającego kolektor generuje

> podobny dźwięk-czy sam układ wydechowy.

> U ciebie prócz po osiowego stuku wałka rozrządu mogą to być stuki

> wtryskiwaczy,czy np osłonka paska rozrządu-trzeba odczekać i

> prześledzić co sie dzieje-gdyby coś takiego generowało złą pracę

> silnika czy innych podzespołów trzeba by to rozpatrzeć w

> aspekcie jakiejś awarii a tak?.....jeździć i cieszyć sie z

> uroków zimy

Dzięki za szybką reakcję. No właśnie silniczek pracuje sobie jak najbardziej dobrze przyspieszenie ok nic niepokojącego się nie dzieje. Oglądałem i nasłuchiwałem silnik z każdej strony i nic nie znalazłem. Pytam bo puntolota mam o lutego i wtedy jeszcze nie byłem tak uczulony na wszelkie odgłosy a i zima w lutym już odpuściła.Zadam jeszcze jedno pytanie czy takie klekotanie może wywoływać pompa wody. Kupiłem do wymiany firmy dolz i nie byłem do końca przekonany co do wyboru, chociaż mówiono mi że to dobra firma. Dziekuję za szbką odpowiedź.

Napisano

Firmy nie znam ale pompa wody nie generuje stuków raczej piski tarcia szum i przeciek płynu-dodatkowo z reguły wymiana tej oryginalnej następuje po przebiegu ok 150kkm tak więc Tobie chyba jeszcze daleko wink.gif

Napisano

> Firmy nie znam ale pompa wody nie generuje stuków raczej piski tarcia

> szum i przeciek płynu-dodatkowo z reguły wymiana tej oryginalnej

> następuje po przebiegu ok 150kkm tak więc Tobie chyba jeszcze

> daleko

No właśnie a nie klekotanie, a pompa wymieniona przy rozrządzie 893goodvibes.gif

Napisano

Witam!W moim PII z 2004roku występuje to samo takie klekotanie,czy cykanie w chłodniejsze dni i przez całą zimę.Wiosna, lato tego nie ma.Słychać to w środku jak jest zimny silnik później znika.Przyzwyczaiłem się.Pozdro!

Napisano

> Witam!W moim PII z 2004roku występuje to samo takie klekotanie,czy

> cykanie w chłodniejsze dni i przez całą zimę.Wiosna, lato tego

> nie ma.Słychać to w środku jak jest zimny silnik później

> znika.Przyzwyczaiłem się.Pozdro!

Dzięki trochę mnie uspokoiło to co piszecie.

Napisano

> było dużo razy popychacze zaworów TTTM

W 8V na pewno cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.