Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.0 gasnie na jalowym

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam następujący problem z Uno 1.0 Fire mojej mamy :

Do niedawna jedynym objawem było nagle zgaśniecie na wolnych obrotach, silnik nie przerywa pracuje stabilnie i nagle po prostu gaśnie tak jakby przekręcić kluczyk. Przy odapalaniu autko zapalało "na dotyk". Jednak po chwili znowu gasło.

Takie objawy występowały aż do nagrzania auta ( przy temperaturze na środku skali wszystko było ok).

To było parę miesięcy temu, a z czasem było coraz gorzej, pojawiało sie szarpanie przed zgaśnieciem, czasami komputer dawał rade obronić się przed zgasnięciem przez podniesienie obrotów ale głównie auto gasło ( przy szarpaniu ).

Obecnie jest jeszcze gorzej, gaśnie dalej tak samo jednak nie daje sie juz latwo odpalic po tym jak zgaśnie. Zapala "na dotyk" tylko po długiej przerwie ( min 2 godziny ). Potem daje sie odapalic tylko przy pedale w podlodze tak zeby od razu byl na wysokich obrotach, wtedy jakos zapala i wyraznie przez chwile pracuje na 3 gary. Po chwili jak cos tam sie poprzepala to zaczyna w miare normalnie pracowac. Jezeli jednak zgasze go i zaraz probuje znowu zapalic to efekt taki sam, jakby sie zalewal po wylaczeniu zaplonu i przy starcie musiał przez podgazowanie wypalic resztki benzyny ( przy wyraźnej pracy nie na wszystkich cylindrach).

Dzisiaj jeszcze troche dokładniej sie temu przyjrzałem i zauważyłem ze na wolnych obrotach rownież przed zgaśnięciem zaczyna pracować na 3 gary i po tym gaśnie.

Dodatkowo sprawdziłem podciśnienie w dolocie i po tym widać że coś jest nie tak bo wskazkowka strasznie "wibruje" pomiedzy -0.6 a -0.7 wraz ze wzrostem obrotów coraz bardziej sie stabilizuje odczyt az w końcu wskazkowa ani drgnie ( tak gdzieś na sluch przy okolo 4000rpm).

Prosze o jakas porade co moze byc przyczyna bo najwyrazniej objawy sie nasilają z czasem,

Pozdrawiam 30.GIF

Napisano

miałem tak 2x zeby.GIF

obstawiam za modułem zapłonowym

LINK na allegro 270751858-jezyk.gif

umiejscowienie Link

nawet jak by pracował na 3 garnki to i tak silnik pójdzie i nie zgaśnie.

PS

mógł byś podać co to za rocznik autko to ułatwi przy diagnozie zeby.GIF np. w profilu zeby.GIF

Napisano

Wykręć świecie i zobacz jak wyglądają, może przerwa jest z 1 mm, do tego przewody zapłonowe, kopułka to jest standard, potem silnik krokowy, moduł zapłonowy i na koniec komputer.

Napisano

Cześć

Być może masz uszkodzony czujnik tempertury cieczy chłodzącej - mi też się zalewał i nie chciał odpalić na ciepłym, dodatkowo wchodził na wysokie obroty w korku. Myślałem, że mam uszkodzony silnik krokowy, ale problem znikł dopiero po wymianie czujnika temperatury cieczy chłodzącej, który kupiłem za 20zł. Spróbuj moze pomoże.

Napisano

> Wykręć świecie i zobacz jak wyglądają, może przerwa jest z 1 mm,

Podepnę się. Jaka powinna być przerwa na świecy przy 1,0 ??

Pozdro

Napisano

> Podepnę się. Jaka powinna być przerwa na świecy przy 1,0 ??

> Pozdro

Zalecana przez producenta świecy, przeważnie 0.6mm, choć chyba świece Champina mają mieć 0.8 (pewny nie jestem), ale 95% ma mieć 0.6 i będzie git.

Napisano

> Zalecana przez producenta świecy, przeważnie 0.6mm, choć chyba świece

> Champina mają mieć 0.8 (pewny nie jestem), ale 95% ma mieć 0.6 i

> będzie git.

acha zeby.GIF to ja mam chyba za dużo 270751858-jezyk.gif będę musiał zprawdzić biglaugh.gif

Napisano

> miałem tak 2x

> obstawiam za modułem zapłonowym

> LINK na allegro

> umiejscowienie Link

> nawet jak by pracował na 3 garnki to i tak silnik pójdzie i nie

> zgaśnie.

> PS

> mógł byś podać co to za rocznik autko to ułatwi przy diagnozie np. w

> profilu

Czy jak ten moduł się zawilgoci to możliwe ze przy jeżdzie też coś będzie bresił??

Napisano

> Czy jak ten moduł się zawilgoci to możliwe ze przy jeżdzie też coś

> będzie bresił??

zawilgocic sie niepowinien .jak juz to sie przegrzewa.. wink.gif

Napisano

> zawilgocic sie niepowinien .jak juz to sie przegrzewa..

acha rozumiem... bo nie mogę znaleźć przyczyny słabnięcia silnika a tylko modułu nie sprawdzałem w sumie...

Napisano

jedyne rozwiazanie zeby go sprawdzic to porzyczyc od kolegi na pare godzin i se pojezdzic na nim ..inaczej go niezbadasz..

Napisano

> jedyne rozwiazanie zeby go sprawdzic to porzyczyc od kolegi na pare

> godzin i se pojezdzic na nim ..inaczej go niezbadasz..

Wiesz bo mam taki problem ze tylko jak pojeżdżę po kałużach to tak się dzieje... może jakoś się rozszczelnił i woda się do niego dostaje (albo para wodna) i coś wariuje... on jest jakoś zaklejany czy jest całość alu?

Napisano

> Wiesz bo mam taki problem ze tylko jak pojeżdżę po kałużach to tak

> się dzieje... może jakoś się rozszczelnił i woda się do niego

> dostaje (albo para wodna) i coś wariuje... on jest jakoś

> zaklejany czy jest całość alu?

z gory alu a od spodu cos ala zywica..nierozbieralne.. proponuje jeszcze rozmontowac wtyczki i przeczyscic..lubia zasniedziec..to tez moze byc przyczyna..pozdro palacz.gif

Napisano

> z gory alu a od spodu cos ala zywica..nierozbieralne.. proponuje

> jeszcze rozmontowac wtyczki i przeczyscic..lubia zasniedziec..to

> tez moze byc przyczyna..pozdro

Ok dzięki smile.gif pokombinuje smile.gif

Napisano
  • Autor

Przede wszystkim chcialem wszystkim podziękować za szybką pomoc,

na codzień jeżdze sc i tam jakoś sobie radze.

Pacjent to Uno 1.0 Fire 96r komputer ma w kabinie za gaśnicą. Jest jedna cewka podłączona do kopułki? takiej z białym czubkiem na głowicy wink.gif.

Najbardziej mnie martwi ta skacząca wskazówka podciśnienia która stabilizuje sie dopiero przy wysokich obrotach.

Teraz już boję sie jeździć bo przed chwilą sprobowałem i auto zachowuje się jakby zaraz wogóle miało przestać jechać.

Odpięcie czujnika temperatury trochę pomaga bo jakoś po "przygazówce" da się odpalić, przy wpiętym prawie jest to niemożliwe.

Jednak gaśnie teraz praktycznie zaraz po puszczeniu gazu i pedał musi być sporo wciśnięty ( pewnie tak na 3000rpm ) bo innaczej silnik zdycha. Pokrywa to sie ze wskazaniem czujnika podcisnienia, przy obrotach kiedy wskazowka drga silnik ma tendencje do gasniecia.

Co do modułu ( on jest w tej kopółce bialej ? ) to dwa kabelki ktore tam ida sa prawie przeciete (widac przewody) jednak caly czas pracuje nierowno wiec to chyba nie jest brak styku. Czy to gdzie wchodza jest robieralne ? zeby jakos zaizolowac te kable ?

Takie falowanie podcisnienia moze byc spowodowane wadliwa praca modulu ? ( Jaki jest skutek wadliwej pracy modułu, brak iskry na konkretnej swiecy czy jakos losowo ? )

Czy to moze objaw padnietej uszczelki ? ( po plynie raczej tego nie widac )

Swiece i kable wymienione niedawno. A co do silniczka krokowego to nie moge sie za bardzo dostac, ktos tego chyba nie przemyslał do konca wink.gif bo grzechotka z bitem za nic nie chce sie zmiescic frown.gif. Jest na to jakis patent, czy trzeba zdejmowac przepustnice ? wink.gif

Jezeli zdemontuje kopulke to trzeba tam wymieniać jakąś uszczelkę przy montażu ?

Napisano

a krokowca masz na zewnątrz i możesz przy obserwować czy on pracuje poprawnie bo jak sie zacina to zobaczysz.

nie

pod kopułką nie. Jest oring pod aparatem ale on albo jest dobry albo przecieka. więc spoko.

Obstaje za modułem lub czujnikiem hala ale i tak częściej pada moduł

Napisano

Silniczek krokowy odkrecasz bitem gwiazdkowym rozmiar 25 (3śruby) - na bit nałóż płaski klucz, do odkrecenia jest obudowa filtra powietrza i ewentualnie wypchnięcie z zaczepow plastiku podtrzymującego przewody wysokiego napięcia. Silniczek możesz przenierzyć miernikiem i sprawdzić przed wymianą czy jest rzeczywiście popsuty (mam opis - mogę przeslac na mail-a). Odłączenie czujnika temperatury powoduje przejscie nastaw centralki na temp 90stopni - na zimnym dostaje za malo paliwa i będzie gasł.

Napisano

jeśli mógłbym się podłączyć ...

ja mam taki objaw, że czasem gdy odpalę to dopóki nie osiągnie temperatury z pierwszej grubej kreski gaśnie ... na ssaniu też. po osiągnięciu tej temperatury momentalnie pracuje stabilnie.

nie wiem czy kojarzycie o której kresce mówię, ale mam nadzieję, że tak wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.