Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

obroty spadaja na gazie

Featured Replies

Napisano

Wcoraj podriftowalem sobie troche smile.gif Zalatwilem tlumik, bo sie chyba jakas dziura zrobila - dzwiek jak typowa rajdowka zeby.GIF Zaraz po tym (nie wiem czy wczesniej tego nie bylo, byc moze nie zauwazylem) zauwazylem ze spadaja obroty na biegu jalowym na zasilaniu LPG. Samochod wpada w duze wibracje i wydaje charakterystyczne brum brum brum ... Gdy wtedy wcisne gaz to dopiero po chwili, po wyjsciu z tych wolnych obrotow wchodzi na wyzsze. Wszystko jest ok gdy przelacze na benzyne.

Co moze byc nieteges?

Jutro zaczne od kupna filtra gazu i powietrza i nawiedze gaziarza coby ten filtr wymienil i zobaczyl o co biega, ale wole najpierw Was spytac co moze byc znowu nieteg z tym moim unolotem smile.gif

Napisano

> Wcoraj podriftowalem sobie troche Zalatwilem tlumik, bo sie chyba

> jakas dziura zrobila - dzwiek jak typowa rajdowka Zaraz po tym

> (nie wiem czy wczesniej tego nie bylo, byc moze nie zauwazylem)

> zauwazylem ze spadaja obroty na biegu jalowym na zasilaniu LPG.

Może mieć wpływ wspomniana dziura - a gdzie ona jest?

Napisano
  • Autor

> Może mieć wpływ wspomniana dziura - a gdzie ona jest?

Matolem jestem zeby.GIF Dziisaj otworzylem klapy i co widze? zeby.GIF Rozwalona obudowa filtra powietrza. Naprawilem, pokleilem i tlumik dziala jak nowy a na gazi jezdzi jak strzala smile.gif

Takze problem rozwiazany zeby.GIF

Napisano

> Matolem jestem

Nie bądź aż tak krytyczny względem siebie grinser006.gif

> Dziisaj otworzylem klapy i co widze? Rozwalona

> obudowa filtra powietrza. Naprawilem, pokleilem

hmm.gif a skąd to "rozwalenie" ?

Może czas przyjrzeć się kablom WN?

Nie słyszałeś podczas jazdy na gazie strzałów pod maską?

Napisano
  • Autor

> Nie bądź aż tak krytyczny względem siebie

Samokrytyka jest obecnie cnota! smile.gif

> a skąd to "rozwalenie" ?

Po ogledzinach i zwiazkach przyczynowo skutkowych wywnioskowalem ze uszkodzenie wyniklo z dwoch faktow - zbyt mocnego uderzenia maska podczas zamykania i od mojego ciezaru na masce gdy montowalem silnik wycieraczki. Bolec mocujacy obicie maski uderzyl w filtr, widac slad, obudowa rozwalona.

> Może czas przyjrzeć się kablom WN?

hmm a jaki to ma zwiazek? Zamierzalem wymienic te przewody ale nie wiedzialem czy to ma sens bo nie wiem czym objawiaja sie uszkodzone przewody wn.

> Nie słyszałeś podczas jazdy na gazie strzałów pod maską?

To jest wlasnie dziwne. W wakacje, gdy zsunela mi sie obudowa podczas dojazdu do pracu (caly czas sie zsuwala podczas drogi) strzaly szly gdy tylko wcisnalem gaz glebiej az w koncu nie dalo sie jechac z tymi strzalami i przelaczylem na beznzyne. W pracy od razu gasl po przelaczeniu na gaz. Pod maska znalazlem calkowicie odczepiona obudowe filtra. Zalozenie jej od razu zlikwidowalo problem. Tak bylo w wakacje.

Teraz, nie bylo strzalow, tylko silnik stracil moc na gazie i chodzil tak glosno jakbym mial dziury w tlumiku.

Strzaly pojawiaja sie czasami tylko rano, gdy silnik zimny, najczesciej zaraz po wrzuceniu dwojki i wcisnieciu gazu zeby przyspieszyc - strzeli raz, dwa i wiecej juz nie. Na cieplym silniku nigdy mi sie to nie zdazylo (nie liczac momentu kiedy obudowa filtra opadla).

Dla scislosci, w momencie gdy jest strzal, silnik jakby chcial sie zatrzymac, traci momentalnie obroty i po strzale wraca, znowu strzal, znmowu traci dynamike i wraca do nomy, po czym jade dalej smile.gif

Mysle ze warto by wymienic filtr powietrza bo juz nieco brudny i przyjrzec sie szczelnosci obudowy filtra ale zauwazylem ze od filtra idzie jedna srebrna harmonijkowa rurka laczaca przednia czesc obudowy filtra z komora silnika. W srodku obudowy jest taka zapadka i sprezyna. Pewnie wiesz o co chodzi. Sęk w tym ze ta sprezyna z zapadka nie sa w zadne sposob zesprzeglone (moze kiedys byly smile.gif ). Sama zas harmonijkowa rurka bardzo luzno zamontowana jest na tulejach, wiec moze tam idzie lewe powietrze... Nie wiem, moze te strzaly wlasnie od tego pochodza... Nie wiem gdzie jeszcze szukac miejsca skad bierze lewe powietrze, bo chyba wlasnie to jest powodem strzalow.

Czy przewody wysokiego napiecia maja z tym jakis zwiazek?

Napisano

praktycznie co tankowanie powinno sie regolować reduktor , a jak spadają ci obroty to podkręć sobie powietrze na reduktorze to napewno pomoże ja tak robie i nie mam żadnego problemu z obrotami smile.gif

Napisano

> praktycznie co tankowanie powinno sie regolować reduktor

Łoo matko, kto Ci tak powiedział? faint.gif

, a jak

> spadają ci obroty to podkręć sobie powietrze na reduktorze

Samemu to ja bym tam nic nie radził kręcic nono.gif, bo rozlegulujesz całkowicie, od tego są fachowcy, jak jest raz ustawione w warsztacie to tak ma byc, ewentualnie w razie czego jechac na regulacje tam gdzie ci gaz zakładali. palacz.gif

Napisano

> praktycznie co tankowanie powinno sie regolować reduktor

Podobnych herezji już dawno nie słyszałem brawo.gif

W takim razie poszedłbym dalej z przemyśleniami: należy tankować zawsze pół - nigdy do pełna !!!

Nikt nie lubi jak jest za bardzo zagazowany - zarówno człowiek jak i samochód i może pracować "nierówno"

Dlatego po każdym tankowaniu powinno sie przeprowadzić wszelkie testy na szczelność, emisję spalin i zużycie LPG. Dokonać regulacji składu mieszanki na reduktorze bo za każdym razem skład propan-butan może być różny.

A najlepiej po każdym tankowaniu nie włączać LPG tylko na beni jeździć i zobaczyć na jak długo starczy gazu spineyes.gif

Ochłoń kolego bo pleciesz bzdury.

Napisano

> praktycznie co tankowanie powinno sie regolować reduktor , a jak

> spadają ci obroty to podkręć sobie powietrze na reduktorze to

> napewno pomoże ja tak robie i nie mam żadnego problemu z

> obrotami

Kolega trafi chyba do "przyjaciele on line" - będę bacznie obserwował fachowe wypowiedzi faint.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.