Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozrusznik

Featured Replies

Napisano

witam. Mam pytanie co wplywa na niepoprawne dzialanie rozrusznika

nie chce krecic, jezeli jednak przyloze (dotkne) metalem przykladowo rura i trzymam to zaczyna krecic? pozdrawiam

Napisano

Co gdzie przyłożysz? Przy wyjętym rozruszniku czy jak?? Jaśniej proszę 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Co gdzie przyłożysz? Przy wyjętym rozruszniku czy jak?? Jaśniej

> proszę

ja jest wlozony normalnie, przykladam rurke nawet nie musze stukac bo przy takiej opcji tez czasem dziala. przykladam w miejsce w poblizu polaczenia dwoch czesci mysle ze dobrze pamietam jak wyglada rozruszni8k sklada sie w dwoch czesci w jednej jest elektronika a ja przypladam do tej drugiej on ajest wieksza

Napisano

> ja jest wlozony normalnie, przykladam rurke nawet nie musze stukac bo

> przy takiej opcji tez czasem dziala. przykladam w miejsce w

> poblizu polaczenia dwoch czesci mysle ze dobrze pamietam jak

> wyglada rozruszni8k sklada sie w dwoch czesci w jednej jest

> elektronika a ja przypladam do tej drugiej on ajest wieksza

Wybacz, ale z tego co piszesz to ja bynajmniej nic nie rozumie spineyes.gifNie wiem jak inni. hmm.gif

Napisano

Bardzo niejasny opis. Staram sie przetłumaczyć Twoje myśli:

dwie części - to dwa zespoły rozrusznika, obie o kształcie walcowym:

jeden (większy), o dużej średnicy - to sam rozrusznik - silnik prądu stałego (ze szczotkami, które czasem sie zedrą i nie podają pradu na uzwojenia wirnika),

drugi - mniejszy "w którym jest elektronika" - raczej nie ma tam elektroniki, ale jest to elektrowłącznik z cewką elekromagnetyczną oraz sprzęgło tzw. bendix, które odłącza wirnik rozrusznika od wieńca koła zamachowego silnika po rozpoczęciu pracy przez silnik samochodu i wzroście obrotów.

Dziwne rzeczy z tym przykładaniem rury.

Z tego widać, że albo brak masy - sprawdź przewód masowy od aku do korpusu rozrusznika, albo dalsze usterki:

- zdarte szczotki (jeżeli silnik rozrusznika jeszcze czasem się zakręca i odpala silnik,

- uszkodzony elektrowłącznik - przypalone styki prądowe albo spalona cewka (jeśli nie załącza się silnik rozrusznika)

- uszkodzone sprzęgło (bendix) elektrowłącznika - jeżeli wirnik rozrusznika się kręci, ale nie kręci kołem zamachowym. Tyle na początek.

Powodzenia w przykładaniu rury i nie tylko.

Napisano

przerabiałem problem z rozrusznikiem tydzień temu:

przekręcenie kluczyka w stacyjce powodowało że rozrusznik "wył" jakby coś szlifierką było cięte - rozpoznanie - uszkodzone sprzęgło (bendix), wymiana i przeczyszczenie całości i już jest oki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.