Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wpływ poboru prądu na pracę instalacji

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio zanotowałem wzrost zużycia paliwa - ale w szeroko pojętych granicach akceptacji, więc szczególnie się tym nie przejąłem. Wyregulowałem jednak mieszankę (była za bogata), nic się nie poprawiło - olałem to. Za jakiś czas znowu podpiąłem laptopa - mieszanka zaś za bogata.

Bardziej niepokojącym zjawiskiem było kilkukrotne całkowite zamulenie - po przełączeniu na LPG naciśnięcie pedału gazu powodowało dławienie, w ogóle nie dało się przyspieszać, silnik się krztusił, prawie gasł. Po kilku godzinach postoju wszystko wracało do normy.

Zacząłem kombinować i wymyśliłem, że to wszystko zazwyczaj ma miejsce w zimie - np. kiedy przełączenie na LPG ma miejsce przy włączonym ogrzewaniu szyby, dmuchawie, światłach i radiu. Zwróciłem też uwagę, że włączenie ogrzewania szyby przy pracy na wolnych obrotach powoduje jakby zachłyśnięcie - zauważalnie zmienia się rytm silnika, jakby chwilę się dławił, po czym wraca do normy.

Sorry za przydługi wywód, teraz pora na pytania ;-)

1. Czy ktoś może potwierdzić lub wyśmiać moje przemyślenia? Czy spadek napięcia spowodowany włączeniem wielu odbiorników prądu może zakłócić pracę instalacji?

2. Jeśli tak, to czy można temu zaradzić? Gdzieś na forum znalazłem rady o podłączeniu masy sterownika do bloku silnika zamiast klemy (u mnie jest do klemy). Czy ktoś miał tego typu doświadczenia?

Oprócz opisanych przypadków autko nie stwarza problemów, instalka Autronic al-700, 30kkm

Napisano

Doświadczeń tego typu nie mialem więc trudno mi coś poradzić. Ale napewno warto pociągnąć masę z siilnika. U mnie jest podpięta właśnie do silnika.

Napisano

Podpinając masę do klemy możesz liczyć się z większymi zakłóceniami

pomiarów analogowych - jedynym jaki mi tu przychodzi do głowy to lambda - sterownik będzie mierzył napięcie lambdy i spadek napięcia na przewodzie doprowadzającym.

Szyba i zachłyśnięcie to może raczej być związane z dużym obciążeniem na wolnych obrotach i wpływem dociążenia alternatora.

Napisano

> 1. Czy ktoś może potwierdzić lub wyśmiać moje przemyślenia? Czy

> spadek napięcia spowodowany włączeniem wielu odbiorników prądu

> może zakłócić pracę instalacji?

> 2. Jeśli tak, to czy można temu zaradzić? Gdzieś na forum znalazłem

> rady o podłączeniu masy sterownika do bloku silnika zamiast

> klemy (u mnie jest do klemy). Czy ktoś miał tego typu

> doświadczenia?

> Oprócz opisanych przypadków autko nie stwarza problemów, instalka

> Autronic al-700, 30kkm

Wykonaj polaczenie masowe z jakiegos grubszego przewodu miedzy klema minus na aq a blokiem silnika i obserwuj czy sie cos zmieni. Rowniez czytalem o dorabianiu tej dodatkowej masy i wg mnie jest to calkiem sluszna teoria ok.gif ale ona tylko poprawi prace sondy lambda

Napisano

> 1. Czy ktoś może potwierdzić lub wyśmiać moje przemyślenia? Czy

> spadek napięcia spowodowany włączeniem wielu odbiorników prądu

> może zakłócić pracę instalacji?

Twoje przemyślenia sa jak najbardziej sensowne. Duże prądy powodują spadki na masie i przesunięcie się punktu odniesienia pomiarowego w górę czyli przekłamanie wskazań z lambdy do sterownika LPG. Tych spadków nie powinno być lub powinny być niewielkie - kwestia więc jakości podłączenia masy. Sprawdź jakość podłączenia masy pojazdu, może korozja się tam zalęgła Jeśli masz sondę jedoprzewodową podłączenie masy sterownika z bloku silnika może być dobrym rozwiązaniem . Jeżeli sonda jest wieloprzewodowa z przewodem masy sygnałowej to można się pokusić o podłączenie masy sterownika LPG do tego przewodu - będzie super dokładnie i bez żadnych przekłamań.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.