Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drżenie i buczenie spod maski przy przyspieszaniu

Featured Replies

Napisano

Witam

Moja Astra jest w dosc dobrym stanie technicznym ,ale nie daje mi spokoju pewna rzecz. Mianowicie juz od zakupu zauważyłem ,ze przy dodaniu gazu i ruszaniu z miejsca w lewo słychac głośne buczenie i drżenie spod maski z prawej strony .Jak dodam lekko gazu jest wszystko ok .Jak skrece w prawo tez jest ok .

Zeby lepiej opisac ten dzwiek to przypomina jazde po frezowanym asfalcie i dosc mocno przenosi sie na konstrukcje auta ,tak ze czuc to dosc dobrze.

Problem sie nasila i po zmianie opon na zimowe jest juz uciazliwy .Auto ma ponad 100 tyś ,przejeździłem nim 25 tys i poza sworzniem wachacza wymienionym z lewej strony nic nie robiłem ,zawieszenie jest w dobrym stanie ,amortyzatory w normie .

Usłyszałem opinie ,ze to przegub ,łożysko lub skrzynia biegów ,tylko ze poza tym autko zachowuje sie znakomicie ,przeglądy bez zastrzezen .Kazde info co to moze byc mile widziane . boozing.gif

Napisano

> .Auto ma ponad 100 tyś ,przejeździłem nim 25 tys i poza

> sworzniem wachacza wymienionym z lewej strony nic nie robiłem

> ,zawieszenie jest w dobrym stanie ,amortyzatory w normie .

> Usłyszałem opinie ,ze to przegub ,łożysko lub skrzynia biegów ,tylko

> ze poza tym autko zachowuje sie znakomicie ,przeglądy bez

> zastrzezen .Kazde info co to moze byc mile widziane .

A poduszki mocujące silnik sprawdzałeś?

Napisano

> przy dodaniu gazu i ruszaniu z miejsca w lewo słychac głośne

> buczenie i drżenie spod maski z prawej strony .

> łożysko

i zdiwisz się: lewe

Diagnoza jest łatwa: jedziesz do warsztatu, samochód na podnośnik jedną stroną, zapalasz silnik wrzucasz bieg i jazda - koło ma się kręcić w powietrzu. Będzie wyraźnie słychać z której strony jest problem. Zmienisz łożysko i problem zniknie.

Kumaty mechanik jeszcze dodatkowo sprawdzi przeguby bo może też dawac takie objawy

Napisano

Moja odpowiedź może być zaskaująca... Według mnie może to być pompa wspomagania. Przy maksylnym przekręceniu kierownicy pompa podaje olej i z powodu zanieczyszczonych zaworków tenże olej ma utrudniony przepływ i powoduje drżenie. Najbardziej powinno być odczuwalne na kierownicy no i oczywiście słychać pod maską. Mogę się mylić. Jednak podobne objawy miał w swojej Asterce mój kolega. Po wymianie oleju wspomagania i przeczysczeniu zaworków objawy zniknęły.

Napisano
  • Autor

Bardzo dziekuje i jak usune problem po sprawdzeniu opisanych wyzej porad nie omieszkam napisac co bylo.

Nie musze szukac mechanikow ,mój ojciec ma dosc dobrze wyposazony warsztat ,sprawdzimy to razem a z naprawą tez dam sobie chyba rade, sworzeń wymienilem ,w moim poprzenim nissanie to nawet skrzynie rozebralem i poskladalem mimo ,ze nie jestem mechanikiem samochodowym tylko elektronikiem .

Jak mam dac komus auto to poziom stresu chce mnie zabic ,wiec nie ryzykuje ,juz nie raz stwierdzilem ,ze nie warto .

Zaczne od wspomagania ,dziwnie pojękuje i olej raczej nie byl wymieniany a koszty minimalne .Pozniej poduszki i lożysko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.