Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komu silnik 1,25 73 Kprzerywa przy jeździe w deszczu/kałuży?

Featured Replies

Napisano

?????komu????? Chodzi o Palio 2000r

Napisano

> ?????komu????? Chodzi o Palio 2000r

Pierwsza sprawa (i pewnie ostatnia), to będą kable WN.

Sprawdź i wymień !

Masz najprawdopodobniej przebicia, na kablach i ujawniają się gdy jest wilgotno.

Napisano

> Pierwsza sprawa (i pewnie ostatnia), to będą kable WN.

> Sprawdź i wymień !

> Masz najprawdopodobniej przebicia, na kablach i ujawniają się gdy

> jest wilgotno.

o wróżka rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

może być też pęknięta cewka smirk.gif

Napisano

> o wróżka

Tak to mój "konik" wpysk.gifrotfl.gif

... się kur... MONDRY rotfl.gif znalazł

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

To czy jest ktoś na forum z taką dolegliwością (raczej mi chodzi o praktykę niż teorie)?

Napisano

> To czy jest ktoś na forum z taką dolegliwością (raczej mi chodzi o

> praktykę niż teorie)?

Napisz coś więcej o tej dolegliwosci. Całkiem przerywa, znaczy gasnie, czy traci moc, tak jak by nie na wszystkich cylindrach palił?

Bo jesli to drugie to koledzy wyżej w sumie wyczerpali już liste mozliwych przyczyn.

Napisano
  • Autor

No nie wiem czy wyczerpali. Ja bym zaczynał od dołu np czujnik położenia wału korbowego i(lub) jakieś styki na przewodach może. W takiej sytuacji silnik nie szarpie, tylko brak reakcji na gaz, ale jakimś cudem silnik nie gaśnie na jałowym, a nawet jakoś ledwo ciągnie, ale ciągnie bez szarpań. Po kałuży po ok 30 sek mu przechodzi. Chociaż raz trwało to przez całe 7 km do domu i ledwo dojechałem

Napisano

> No nie wiem czy wyczerpali. Ja bym zaczynał od dołu np czujnik

> położenia wału korbowego i(lub) jakieś styki na przewodach może.

> W takiej sytuacji silnik nie szarpie, tylko brak reakcji na gaz,

> ale jakimś cudem silnik nie gaśnie na jałowym, a nawet jakoś

> ledwo ciągnie, ale ciągnie bez szarpań. Po kałuży po ok 30 sek

> mu przechodzi. Chociaż raz trwało to przez całe 7 km do domu i

> ledwo dojechałem

Zasadniczo jak by przerywał czujnik polozenia wału, to by gasł całkiem, a nie ledwo ciągnął, chociaż...

Raz w zyciu miałem podobna sytuacje po wjechaniu z dużą prędkoscią w sporą kałużę. Nie wiem co to było, chociaż obiaw trwał przez pare kilometrów. Po dojechaniu na miejsce otworzyłem maskę i wszystko było już suche, a mimo to silnik ledwo ciągnął. Po ponownym uruchomieniu po kilku minutach było już wszystko ok i już nigdy więcej nic takiego mi sie nie przytrafiło chociaz wiele razy jeszcze wjeżdżałem z dużą prędkością w głębokie kałuże.

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

I dziś znów to samo tzn. po ok 2 km (ok. 50km/h) w deszczu nastąpił brak ciągu (jechać dawało sie tylko max 30km/h przy ledwo wciśniętym pedale gazu na 3 lub 4 biegu, bo na 2 biegu to jeszcze wolniej). Po 2 minutach takiej jazdy (deszcyk padał,jezdnia mokra solidnie) nagle mu przeszło i jechał prawie normalnie,prawie bo na jałowym jednak nierówno pracował. Zwykle w deszczu mu to nie przechodziło samo.

Czy nikomu takie coś się nie zdarzyło i doszedł do jakichś wniosków?

Napisano

na dzien dobry zmien kable zaplonowe, i swiece. Mozna posprawdzac i ew pooczyszczać syki przy cewkach, przy komputerze, wtryskiwaczach. Na bank cosik z elektryka, bo jak wilgoć się pojawia to słabnie.

Napisano

na początek swiece i kable, jesli nie pomoze to cewka

• 2 tygodnie później...
Napisano

oprócz wymienionych wyżej kabli i świect etc. sprawdź jeszcze mocowanie masy.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> oprócz wymienionych wyżej kabli i świect etc. sprawdź jeszcze

> mocowanie masy.

Sprawdziłem, ale to nie to. Problem trwa.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Cewki do wymiany. Można sprawdzić czy wychodzi iskra jak te cuda się dzieją (ale wiadomo ostrożnie - wyłączyc silnik zdjąć fajki i dopiero zapalić silnik). Z resztą jak zmieniłeś świece i kable to pozostaja Ci cewki. Na szczęście masz 1.2 to cewki oryginały są tanie, BTW takie same jak w maluchu. Cena coś koło 50zł.

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem na jałowym i iskry wyglądają,że sa OK.

Napisano

> Sprawdzałem na jałowym i iskry wyglądają,że sa OK.

Ale sprawdzałeś jak wystapiły problemy?

• 9 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> Ale sprawdzałeś jak wystapiły problemy?

To znaczy jak dotelepałem się do garażu w deszczu to sprawdzałem w ciemności i nic nie widać było niepokojącego a iskry wyglądały OK.

A problem cały czas jest. Polewając silnik z butelki nie udało mi sie powtórzyć tego efektu.

Napisano

może czujnik wału korbowego. w dole jest wilgoc zalapał i świrował.

na początek wyczyśc go i zęby na obwodzie koła pasowego.

Napisano

> ?????komu????? Chodzi o Palio 2000r

U mnie jest troche inna kombinacja ale efekt ten sam silnik w seicento 1.1 ale z glowica od palio, przy deszczowych dniach lub np. w trakcie jazdy po drodze ale w strumieniu "mgielki" wody z poprzedzajacego samochodu ewidentnie czuc ze sa problemy z zaplonami.

Auto traci moc i na 4 przy pelnym gazie daje rade jechac max 80 km/h. Mialem tak na autostradzie jak po kilku kilometrach efekt nie chcial ustapic a wszytkie tiry mnie wyprzedzaly zjechalem na pobocze i na szczescie po chwili przestalo padac. Nastepne 400km zrobilem jakby nigdy nic sie nie stalo.

Efekt powtarza sie zawsze po mocnym deszczu, jezeli juz nie pada to auto odblokowuje sie po paru kilometrach, jak pada caly czas to efekt nie ustepuje.

Na dodatek silnik siedzi teraz w drugim aucie i dalej jest to samo pomimo ze wymienione zostaly cewki i swiece. Kabli nie zmienialem ale to je bym obstawial.

To ze jest iskra w sytuacji kontrolowanej nic nie znaczy.

Napisano

Suma sumarum obstawiam przebicie do masy na którejś z cewek. Masz typowe objawy. Zmień te cewki i będziesz miał spokój. Jeśli to 50-100zł chcesz koniecznie przyoszczędzić na jakiś czas to odizoluj sobie cewki grubą gumą od bloku silnika, ale i tak to gra nie warta świeczki. Po prostu zmień cewkę. Objaw masz typowy.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

silnik siedzi teraz w drugim aucie i dalej jest to samo pomimo ze wymienione zostaly

> cewki i swiece. Kabli nie zmienialem ale to je bym obstawial.

Masz/ miałeś b. podobnie jak ja. Mnie zastanawia ta równomierność pracy silnika gdy nie ma ducha, bo ta praca jest równa bez jakiegoś galopowania/przebierania i (jeśli nie cewki) to czyżby kable zapłonowe wszystkie naraz przebijały?

Dodam jeszcze uwagi:

-po zgaszeniu silnika i odpaleniu ponownym jest dobrze przez ok 15 sek

-wciskając gaz w podłogę po 2 sek takiego dziwnego buczenia w dolocie chyba, silnik zaczyna mocno ciągnąć, ale ujęcie gazu i znów są te same problemy

W świetle powyższego - czy to dalej wskazuje na cewkę lub kable?

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Podbijam bo temat jest aktualny. A może chodzi o potencjometr przepustnicy,chociaż on to chyba na wilgoć by nie reagował bo wysoko jest przecież.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.