Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

układ paliwowy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Ostatnio miałem kłopoty z pompą paliwa, wymieniłem ją, bo zalepiona była mazią z gumy. Ten pierścień na wkładzie pompy paliwa rozpuścił się i prawdopodobnie zapchała się (takie paliwko ORLEN sprzedaje, które jedzie rozpuszczalnikiem). Druga pompa nie pochodziła długo, bo w zbiorniku paliwa na dnie pozostały nieczystości, ale pompę dało się przedmuchać i działa. Nieczystości ze zbiornika z rejonu rezerwy usunąłem, ale to nie był koniec problemów. Silnik po odpaleniu gasł i nie wchodził na obroty. Wymieniłem filtr paliwa, bo był również brudny. To niestety nie dało rezultatu.

Co powinienem jeszcze sprawdzić i konkretnie gdzie tego szukać? Prawdopodobnie wchodzą w grę wtryskiwacze, ale nie mam pojęcia gdzie są zlokalizowane. Wlewałem płyn do czyszczenia wtryskiwaczy do zbiornika i bezpośrednio do wężyka przy filtrze paliwa, ale daje to efekt krótkotrwały (widać reakcję silnika na naciśnięcie pedału gazu, ale nie na długo). Męczę się z podtrzymywaniem silnika na jako takich obrotach aby tylko osiągnął odpowiednią temperaturę i przełączył na gaz, bo na benzynie nie da się jechać. Na gazie jeździ bezproblemowo.

Mam poradnik UNO, ale tam nie ma opisu wersji z silnikiem od Seicento, a taki właśnie posiadam.

Znajdzie się ktoś pomocny?

Pozdrawiam

Wiesiek

Napisano

> Witam.

> Ostatnio miałem kłopoty z pompą paliwa, wymieniłem ją, bo zalepiona

> była mazią z gumy. Ten pierścień na wkładzie pompy paliwa

> rozpuścił się i prawdopodobnie zapchała się (takie paliwko ORLEN

> sprzedaje, które jedzie rozpuszczalnikiem). Druga pompa nie

> pochodziła długo, bo w zbiorniku paliwa na dnie pozostały

> nieczystości, ale pompę dało się przedmuchać i działa.

> Nieczystości ze zbiornika z rejonu rezerwy usunąłem, ale to nie

> był koniec problemów. Silnik po odpaleniu gasł i nie wchodził na

> obroty. Wymieniłem filtr paliwa, bo był również brudny. To

> niestety nie dało rezultatu.

> Co powinienem jeszcze sprawdzić i konkretnie gdzie tego szukać?

> Prawdopodobnie wchodzą w grę wtryskiwacze, ale nie mam pojęcia

> gdzie są zlokalizowane. Wlewałem płyn do czyszczenia

> wtryskiwaczy do zbiornika i bezpośrednio do wężyka przy filtrze

> paliwa, ale daje to efekt krótkotrwały (widać reakcję silnika na

> naciśnięcie pedału gazu, ale nie na długo). Męczę się z

> podtrzymywaniem silnika na jako takich obrotach aby tylko

> osiągnął odpowiednią temperaturę i przełączył na gaz, bo na

> benzynie nie da się jechać. Na gazie jeździ bezproblemowo.

> Mam poradnik UNO, ale tam nie ma opisu wersji z silnikiem od

> Seicento, a taki właśnie posiadam.

> Znajdzie się ktoś pomocny?

> Pozdrawiam

> Wiesiek

Masz 900 to wtrysk jest nad przepustnicą.

Napisano
  • Autor

A przepustnica gdzie? Podejrzewam, że w okolicach gdzie biegnie linka gazu, ale może więcej szczegółów. Jak to wygląda i czy czyszczenie wtryskiwacza jest proste do wykonania (czy SPI oznacza, że jest tylko 1 wtryskiwacz na cały silnik czy po jednym na cylinder?). Może ktoś dysponuje jakimś foto lub instrukcją?

Napisano

Wtrysk jest jedno punktowy, czyli jeden.

A jak masz silnik od Seja to spróbuj na centomanii zapytac. palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Wtrysk jest jedno punktowy, czyli jeden.

> A jak masz silnik od Seja to spróbuj na centomanii zapytac.

Właśnie tego nie byłem pewny czy single nie odnosi się do cylindra.

Centomania była w moich planach jako ostateczność. Na pewno duża rzesza ludzi ma auta z silnikiem 899, więc sądziłem, że najpierw porady poszukam tutaj.

Napisano

A no to musisz na takich co mają poczekac. ok.gif

Napisano

> Właśnie tego nie byłem pewny czy single nie odnosi się do cylindra.

> Centomania była w moich planach jako ostateczność. Na pewno duża

> rzesza ludzi ma auta z silnikiem 899, więc sądziłem, że najpierw

> porady poszukam tutaj.

Silnik 900 był montowany w sei, cnq, uno i pandach

A przepustnice masz tak jak mówiłeś tam gdzie idzie linka gazu.

Napisano
  • Autor

> Silnik 900 był montowany w sei, cnq, uno i pandach

> A przepustnice masz tak jak mówiłeś tam gdzie idzie linka gazu.

To wiem, ale to za mało abym miał odwagę zabrać się samodzielnie za sprawdzenie układu.

Napisano

> To wiem, ale to za mało abym miał odwagę zabrać się samodzielnie za

> sprawdzenie układu.

Jest specjalny tester do wtrysków, ale nie wiem czy podpasi do wtrysku od 900

Napisano

> Właśnie tego nie byłem pewny czy single nie odnosi się do cylindra.

> Centomania była w moich planach jako ostateczność. Na pewno duża

> rzesza ludzi ma auta z silnikiem 899, więc sądziłem, że najpierw

> porady poszukam tutaj.

899 ma 1 wtryskiwacz na 4 cylindry, natomiast przepustnica znajduje sie pod tym czarnym dekielkiem do ktorego wchodzi rura od filtra powietrza. Tam tez znajdyje sie wtryskiwacz...

Napisano
  • Autor

> 899 ma 1 wtryskiwacz na 4 cylindry, natomiast przepustnica znajduje

> sie pod tym czarnym dekielkiem do ktorego wchodzi rura od filtra

> powietrza. Tam tez znajdyje sie wtryskiwacz...

Czy istnieje szansa zdemontowania wtryskiwacza i jego oczyszczenia? Nie mam na razie pojęcia czy to wina wtryskiwacza, dodawanie płynu dolewanego do benzyny nie przyniosły zdecydowanych efektów. Być może przyczyna leży w czymś innym. Raczej jest pewne, że nastąpiło zanieczyszczenie resztkami po pierścieniu gumowym z wkładu pompy. Dokąd mogło to dopłynąć i co zapchać mam nadzieję, że dowiem się tutaj. Jakie czynności należy w takim wypadku wykonać, jak przeprowadzić diagnozę i co mogę zrobić we własnym zakresie?

Napisano

> Czy istnieje szansa zdemontowania wtryskiwacza i jego oczyszczenia?

co mogę zrobić we

> własnym zakresie?

siemka ja w swoim rozebrala wtryskiwacz znaczy sie poodkrecalem i go sciagnalem bez zadnego problemu troche przedmuchalem sprezarka ale na dlugo to mi chyba tez efektu nie da?ale rozebrac spokojnie bez nerwow go mozesz bodajze jak sciagniesz pokrywe filtru powietrza i filtr to odkrecasz poznie taka stopke na 3 nozkach ktora podtrzymuje filter powietrza jest ona na 3 srubkach imbusowych a pozniej sam wtryskiwacz jest przykrecony na maly kluczy imbus ale jaki numer klucza to nie powiem..przy skladaniu zajmuje to raptem jakies 10 do 15 minut i tak samo przy odkrecaniu no chyba ze sruby zapieczone..?:) pozdro

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Pytałem fachowców i stwierdzili, że na pewno wtryskiwacz jest zapchany. Na razie jeżdżę na trybie awaryjnym, czyli odpalam bezpośrednio na gazie. Czytałem, że są tacy, którzy zajmują się oczyszczaniem wtryskiwaczy ultradźwiękami, bo w sposób mechaniczny z racji bardzo niewielkich otworów się nie da. Nie dzwoniłem jeszcze do nich i nie pytałem o szczegóły, ale chyba tak zrobię, bo koszt 61 zł.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z oczyszczaniem wtryskiwacza?

Napisano

1.W swoim bolidzie masz jeden wtryskiwacz (SPI), w sumie to prosty niby-zaworek elektromagnetyczny, odcinający wytrysk benzyny przez dyszę w czasie podawania sygnału (zasilania) cewki z kompa. Większość konstrukcji wtryskiwacza stanowi cewka elektromagnetyczna (skoro wtryskiwacz działa, to cewka jest dobra i raczej nie ma zwarć, nawet nie warto sprawdzać jej rezystancji).

2. Jeżeli oczyściłeś zbiornik paliwa z syfu (i myślę, że stare paliwo też odżałowałeś i wylałeś), a potem wymieniłeś filtr paliwa na nowy, a do nowej porcji czystego paliwa dolałeś płynu do czyszczenia wtrysków (lubryfikanta? jakiego?), to nie ma co dalej rozbierać wtryskiwacza - on jest dobry, stopniowo sam się ewentualnie jeszcze moze doczyścić na dyszy wylotowej. Ale to nie ma wpływu na kiepska pracę silnika na jałowych obrotach.

3. Podejrzewam, że może kiepsko dawać pompa paliwa - trzeba by ją właśnie sprawdzić (ciśnienie max.) jakimś manometrem włączonym przez dodatkowy trójnik (lub manometr zamiast wtrysku, ale wtedy pompę sprawdzisz tylko przez moment, bez pracy silnika, na samym rozruszniku).

4. Dalej - rutynowo - czy robiłeś reset kompa - jeśli nie, to zrób koniecznie, to proste i wiele razy wałkowane;

- czujnik otwarcia przepustnicy, czujnik temperatury,

jeżeli nadal nie pomoże, to będziesz musiał szukać dalej.

Powodzenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.