Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapalniczka

Featured Replies

Napisano

i znów mam małe question. Ma ktos pomysł w jaki sposób jest podłączona zapalniczka? Do tego że żarówka jest bezpiecznikiem doszedłem ale nadal nie działa. Zastanawiam sie gdzie szukać dalszej usterki. Bo nie wiem do czego biegna kable. Help!!!!!

Napisano

> i znów mam małe question. Ma ktos pomysł w jaki sposób jest

> podłączona zapalniczka? Do tego że żarówka jest bezpiecznikiem

> doszedłem ale nadal nie działa. Zastanawiam sie gdzie szukać

> dalszej usterki. Bo nie wiem do czego biegna kable. Help!!!!!

Żarówka bezpiecznikiem??? yikes.gif ....pierwsze słyszę hmm.gif. Kto na to wpadł??

Nie do końca jasno opisałeś swój problem. Wogóle nie działa?

Sprawdziłeś czy wogóle po podłączeniu dochodzi prąd do gniazda?

Podłaczenie samego gniazda jest prostą sprawą bo do działanie potrzebne dwa przewody, + zasilania i masowy na obudowe gniazda i nie przez żadną żarówkę!! bo tak nigdy działać nie będzie. Żarówkę podświetlenia gniazda zapalniczki zasilamy przewodem gdzie + występuje po właczeniu świateł !!! czyli trzeci przewód.

PZDR

Napisano
  • Autor

Wiem że to brzmi dziwnie ale wyciągnąłem zapalniczkę i podłączyłem ją do innego źródła zasilania 12v i bez takiej małej żaróweczki włożonej w gniazdo przy obudowie nie działała. Sam byłem zdziwiony. Jakiś dziwny wynalazek. Poza tym chyba niedochodzi mi prąd więc chciałem zapytać czy ktoś wie skąd on jest pobierany. Mam dwa rózne schematy do tego, w jednym jest że z radia a w drugim cholera wie skąd. crazy.gif

Napisano

> Wiem że to brzmi dziwnie ale wyciągnąłem zapalniczkę i podłączyłem ją

> do innego źródła zasilania 12v i bez takiej małej żaróweczki

> włożonej w gniazdo przy obudowie nie działała. Sam byłem

> zdziwiony. Jakiś dziwny wynalazek. Poza tym chyba niedochodzi mi

> prąd więc chciałem zapytać czy ktoś wie skąd on jest pobierany.

> Mam dwa rózne schematy do tego, w jednym jest że z radia a w

> drugim cholera wie skąd.

Zapalniczka nie może być zasilana przez jakąkolwiek zarówkę bo włączenie zapalniczki powodowałoby jedynie zapalenie tej żarówki i to też nie pełnym światłem (fizyka, połaczenia szeregowe odbiorników o różnej rezystancji). Przewód zasilania zapalniczki biegnie napewno ze skrzynki bezpieczników. Częstym powodem braku napięcia w gnieździe zapalniczki jest......nieuważne podłaczenie jakiegoś urządzenia które ma wtyczkę do gniezda zapalniczki. Niektóre wtyczki poprostu robiły zwarcie i spalały bezpiecznik. Jak przyjrzysz się dokładnie gniazdku, zauważysz że są w nim takie boczne (bimetaliczne) blaszki które to są zamocowane w środkowej częsci dna gniazda a nie stykają się z jego obudową. Na tych blaszkach jest zawsze + napięcia. Jeśli włożysz źle wtyczkę urządzenia to boczne sprężynki wtyczki,,,,,te które zwykle powinny dotykać boku gniazdka....spowodują zwarcie właśnie tych blaszek bimetalicznych do obudowy gniazda a co za tym idzie bezpiecznik idzie się pieprz.......

Sprawdź w pierwszej kolejności czy masz sprawny bezpiecznik zapalniczki a potem podłacz tak jak napisałem we wcześniejszym poście.

A wogóle to w przyszłości podaj jakiego modelu z jakiego roku to dotyczy.

PZDR

Napisano

a powiedz mi co to moze byc ze zapalniczka nie dziala u mnie tzn dochodzi prad ale slaby bo podlaczalem kontrolke to sie ledwie zaroweczka palila Problem znika jak wyciagne ssanie ! Wtredy dziala normalnie ! Tak samo jest z podswietleniem schowka Ssanie wcisniete to sien ie pali - wyciagne ssanie to sie zapala ! Moze wiesz w czym moze tkwic problem niewiem.gif

Napisano

> a powiedz mi co to moze byc ze zapalniczka nie dziala u mnie tzn

> dochodzi prad ale slaby bo podlaczalem kontrolke to sie ledwie

> zaroweczka palila Problem znika jak wyciagne ssanie ! Wtredy

> dziala normalnie ! Tak samo jest z podswietleniem schowka Ssanie

> wcisniete to sien ie pali - wyciagne ssanie to sie zapala ! Moze

> wiesz w czym moze tkwic problem

Sprawdź masę zapalniczki. Najlepiej podłącz na moment prowizorycznie obudowę gniazda do pewnego styku karoserii a najlepiej do ujemnej klemy akumulatora.

Być może metalowa linka ssania poprawia połaczenie masy jakby dublując ją poprzez silnik. Bardzo często kiedyś była sytuacja wręcz odwrotna w przypadku Poldków i F125, jak urywała się plecionka silnika to linka ssania mogła robić za zapalniczkę podczas rozruchu silnika.....rozgrzewała się do białości puszczając kłęby dymu ze spalonej izolacji pancerza ale to przez duży prąd podczas rozruchu.

PZDR.

P.S Dziwnie że tylko te urządzenia się tak zachowują ale najlepiej sprawdź.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.