Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy dobrze ustawilem AL700?? (filmik z jazdy)

Featured Replies

Napisano

wykonalem autkalibracje wg. wskazowek programu Amon, wyswietlil sie komunikat ze mieszanka jest poprawna. wczoraj pojezdzilem troche z laptopem podlaczonym do centralki gazowej Autronic'a AL700. czy moglby ktos obeznany w temacie zobaczyc czy silnik zachowuje sie ok i czy mieszanka jest dobra??

pierwszy filmik pokazuje ustawienia a drugi wskazania podczas ruszannia, z miejsca, rozpedzenia na 3ce do 100ki przy 4k RPM, hamowanie silnikiem i pozniej kawalek normalniej jazdy na 5ce.

bede wdzieczny za kazda sugestie.

http://pl.youtube.com/watch?v=L8YggDKAAZI

http://pl.youtube.com/watch?v=CVQGHW0oE5k

Napisano

Ja bym sobie ustawil przelaczanie z beny na lpg przy opadajacych obrotach i uaktywnil awaryjne uruchamianie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym sobie ustawil przelaczanie z beny na lpg przy opadajacych

> obrotach i uaktywnil awaryjne uruchamianie

przy opadajacych obrotach silnik potrafil zgasnac jesli auto dluzej stalo i jakas nieszczelnascia uszlo cisnienie z rurek lpg. awaryjne celowo wylaczylem. bardziej interesowaly by mnie spostrzezenia na temat zachowania parametrow lambdy i mieszanki.

Napisano

Trudno cos powiedziec, ale chyba jest dobrze, napiecie sondy lambda duzo lepiej wyglada na testerze diodowym. Chyba za mala czestotliwosc probkowania sygnalu z sondy lambda przez ten programik.

Napisano

> przy opadajacych obrotach silnik potrafil zgasnac jesli auto dluzej

> stalo i jakas nieszczelnascia uszlo cisnienie z rurek lpg.

A nie jest tak, że masz zbyt bogatą mieszankę na obrotach biegu jałowego? (pierwsze sekundy na pierwszym filmiku).

I na luzie gaśnie Ci z powodu zbyt bogatej mieszanki. Ustaw PWA na obrotach jałowych równo lub poniżej ustawienia na wysokich obrotach i poobserwuj jak zmieni się mieszanka.

Napisano
  • Autor

> A nie jest tak, że masz zbyt bogatą mieszankę na obrotach biegu

> jałowego? (pierwsze sekundy na pierwszym filmiku).

> I na luzie gaśnie Ci z powodu zbyt bogatej mieszanki. Ustaw PWA na

> obrotach jałowych równo lub poniżej ustawienia na wysokich

> obrotach i poobserwuj jak zmieni się mieszanka.

probowalem przelaczania przy opadajacych i przy 2000 RPM ale wlasnie gasl wtedy czasami.

na poczatku pierwszego filmiku faktycznie jest bogata mieszanka ale to dlatego ze wlaczylem nagrywanie odrazu po przegazowaniu, po chwili mieszanka by zubozala. a drugi filmik zaczalem nagrywac odrazu od ruszenia. srubke od wolnych mam calkowicie zakrecona bo jeden gazownik mi tak podpowiedzial i na forum tez spotkalem sie z takimi opiniami.

Napisano

> probowalem przelaczania przy opadajacych i przy 2000 RPM ale wlasnie

> gasl wtedy czasami.

> na poczatku pierwszego filmiku faktycznie jest bogata mieszanka ale

> to dlatego ze wlaczylem nagrywanie odrazu po przegazowaniu, po

> chwili mieszanka by zubozala. a drugi filmik zaczalem nagrywac

> odrazu od ruszenia. srubke od wolnych mam calkowicie zakrecona

> bo jeden gazownik mi tak podpowiedzial i na forum tez spotkalem

> sie z takimi opiniami.

moze za krótki albo za długi masz czas nakladnia sie faz paliwa spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> moze za krótki albo za długi masz czas nakladnia sie faz paliwa

gdzie to mozna w AL700 ustawic?? w innych centralkach widzialem ta opcje a u siebie nie moglem znalezc...

Napisano

> gdzie to mozna w AL700 ustawic?? w innych centralkach widzialem ta

> opcje a u siebie nie moglem znalezc...

na emulatorze wtrysków powinno być pokretło do korekcji tego parametru palacz.gif

Napisano
  • Autor

> na emulatorze wtrysków powinno być pokretło do korekcji tego

> parametru

o cholera!! faktycznie to chyba u mnie jest bo mam o ile dobrze kojarze ten model - http://allegro.pl/item280866353_b_tanio_emulator_4_cyl_autronic_ae_304_fr_a_vat.html

w ktora strone przekrecic pokretlo zeby po przelaczeniu na LPG jeszcze 1 sekunde chodzil silnik na benzynie?? wtedy chyba zdazy doleciec gaz z butli...

Napisano

> o cholera!! faktycznie to chyba u mnie jest bo mam o ile dobrze

> kojarze ten model -

> http://allegro.pl/item280866353_b_tanio_emulator_4_cyl_autronic_ae_304_fr_a_vat.html

> w ktora strone przekrecic pokretlo zeby po przelaczeniu na LPG

> jeszcze 1 sekunde chodzil silnik na benzynie?? wtedy chyba zdazy

> doleciec gaz z butli...

tojuz musisz dostrojic krecąc delkiatnia albo w jedna albo w druga strone biglaugh.gifidealnej wartosci nie ma oslabiony.gif

Napisano

>......... wtedy chyba zdazy

> doleciec gaz z butli...

Gaz, a właściwie propan-butan w fazie ciekłej powinien być przed zaworem na reduktorze. Więc po otwarciu tego zaworu gaz szybko powinien pojawić się w układzie dolotowym i nie upatrywałbym gaśnięcia silnika przy przełączaniu w jego braku (chyba że jest długi dolot od parownika do miksera). Raczej tak jak pisali poprzednicy w niedobranym czasie nakładania się paliw, albo w "zalewaniu gazem" co może występować przy niedogrzanym reduktorze.

Napisano
  • Autor

> tojuz musisz dostrojic krecąc delkiatnia albo w jedna albo w druga

> strone idealnej wartosci nie ma

mialem przekrecony potencjometr talkowicie w lewo... przekrecilem go o jakas 1/5 w prawo i jest juz ok. dzieki.

wrzucilem jeszcze jeden filmik - tym razem silnik pracuje na postoju bez obciazenia 900 -> 2000 -> 3000 ->900 RPM

srubka od wolnych jest calkowicie zakrecona ale pracuje rowno na wolnych, przy wyzszych wg. wskazan programu mieszanka jest troche za uboga... tak zostawic czy podkrecic srube od regulacji czulosci membran na parowniku?? jesli chodzi o wrazenia z jazdy to auto zbiera sie dobrze i jest wszystko ok.

http://pl.youtube.com/watch?v=BQnigeb-Itw

Napisano

Jeżeli temp. reduktora na tym filmiku jest prawidłowa to reduktor nie jest dobrze rozgrzany. Poza tym sprawdzaj mieszankę pod obciążeniem (w czasie jazdy) a nie na biegu jałowym. :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.