Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mój uniaczek padł silnik

Featured Replies

Napisano

UNO 89r stara 2 drzwiowa buda silnik 1,5 75KM 149c1000 tylko nie wiem jak to interpretować jaki to rodzaj czy mk1 czy 2 bo w tej tabeli http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,71.html niby podane 75ie ale silnik kod do mk1 138 c2 048 jak to poznać ?

A teraz mój przypadek nieszczęsny ,uszczelka pod głowicą bo obieg płynu chłodzącego zachwiany po przejechaniu 5 km i wobiegu podciśnienie i jak odkręcę korek wlewu to wywala płyn. gdzieś pompuje powietrze,a co najlepsze na wiosnę była robiona ta uszczelka - załamka.i PONACIĄGANE SZPILKI BO OSTATNIO JAKIś MECHANIK (BARAN) TAK Odowalił.

Chyba krzywy blok. Dzisiaj sie okaże jak rozkręci mechanik. Może lepiej drugi silniczek wstawić jak coś.

I TERAZ PYTANIE ZA 10 punktów CZY KAŻDY SILNIK Z INNEGO UNO PODEJDZIE CZY MUSI BYĆ OD TAKIEGO MODELU JAK MÓJ .

TAK TO BYM wystawił MOŻE MNIEJSZY 1,4 CZY 1,1 ALE NIE WIEM CO Z MOCOWANIEM I Z KOMPUTEREM STERUJĄCYM.

POZDROWIONKA DLA WSZYSTKICH .

Napisano

> UNO 89r stara 2 drzwiowa buda silnik 1,5 75KM 149c1000 tylko nie

> wiem jak to interpretować jaki to rodzaj czy mk1 czy 2 bo w tej

> tabeli http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,71.html niby podane 75ie

> ale silnik kod do mk1 138 c2 048 jak to poznać ?

> A teraz mój przypadek nieszczęsny ,uszczelka pod głowicą bo obieg

> płynu chłodzącego zachwiany po przejechaniu 5 km i wobiegu

> podciśnienie i jak odkręcę korek wlewu to wywala płyn. gdzieś

> pompuje powietrze,a co najlepsze na wiosnę była robiona ta

> uszczelka - załamka.i PONACIĄGANE SZPILKI BO OSTATNIO JAKIś

> MECHANIK (BARAN) TAK Odowalił.

> Chyba krzywy blok. Dzisiaj sie okaże jak rozkręci mechanik. Może

> lepiej drugi silniczek wstawić jak coś.

> I TERAZ PYTANIE ZA 10 punktów CZY KAŻDY SILNIK Z INNEGO UNO PODEJDZIE

> CZY MUSI BYĆ OD TAKIEGO MODELU JAK MÓJ .

> TAK TO BYM wystawił MOŻE MNIEJSZY 1,4 CZY 1,1 ALE NIE WIEM CO Z

> MOCOWANIEM I Z KOMPUTEREM STERUJĄCYM.

> POZDROWIONKA DLA WSZYSTKICH .

Witaj.

Piszesz dość chaotycznie, ale chyba zrozumiałem.

1 MKI czy MKII to oznaczenie nadwozia a nie silnika, numer silnika jest jak najbardziej w porządku, mam taki sam.

2. To że wywala gorący płyn jest tez normalne, ciesz się że Cię nie poparzyło. Nie odkręca się korka, gdy w obiegu jest gorący płyn.

3. Nie zmieniaj silnika na mniejszy bo szkoda, i juz nie nacieszysz się jazdą devil.gifdrive.gif

4. Jak mi uciekał płyn to musiałem wymieniać pompę, Ty piszesz że uszczelka, możliwe- jak mechanik był do d.py to mógł tak zrobić że wywaliło ponownie po pół roku. Zmień mechanika, albo lepiej zrób sam wtedy wszystkiego dopilnujesz. ok.gif

5. Silniki Wymienia się kompletne z komputerem i wszystkimi pozostałymi elementami. Problemem mogą być tylko łapy mocowania.

Napisano

weź tą głowice i jedź na sprawdzenie szczelności..koszt jakieś 20 zł.. powie ci czy nie ma gdzieś pęknięć których nie widać. możliwe ze głowica wtedy do wymiany(ale to tez ci pan powie od regeneracji głowic). a jak nie głowica to fajnie.. a mechanik to dupa smile.gif => znajdź innego.

EDIT..

a jak chcesz mniejszy silnik to wsadź1,4 turbo 270751858-jezyk.gif czy który tam z turbinką śmigał.. 270635636-JUMP2.gifkrolik.gif

Napisano
  • Autor

cool.gif UNIACZEK naprawiony - okazało sie że znowu ta nieszczęsna uszczelka pod głowicą . Teraz zaprowadziłem do prawdziwego mechanika mam nadzieje ,bo ten co mi wiosną robił okazało sie że jakiś popapraniec ,nawet nie splanował mi wtedy głowicy nawet jak mu kazałem, a głowice tak dociągnął, że ten co mi teraz robił to sie przeżegnał.

POZDROWIONKA WSZYSTKIM

Wesołych Świąt i Szcęśliwego 2008r

mikolaj.gifmikolaj.gifmikolaj.gif

Napisano

> UNIACZEK naprawiony

Popełnił byś życiowy błąd wymieniając ten motorek na inny. 1.5 to jedna z wytrzymalszych konstrukcji spłodzonych w turynie. Wykręciłem swoim 240kkm i daleki jestem od remontu silnika, a czytałem, że idzie wykręcić 400 kkm bez remontu...

Napisano

> UNIACZEK naprawiony - okazało sie że znowu ta nieszczęsna

> uszczelka pod głowicą . Teraz zaprowadziłem do prawdziwego

> mechanika mam nadzieje ,bo ten co mi wiosną robił okazało sie że

> jakiś popapraniec ,nawet nie splanował mi wtedy głowicy nawet

> jak mu kazałem, a głowice tak dociągnął, że ten co mi teraz

> robił to sie przeżegnał.

> POZDROWIONKA WSZYSTKIM

> Wesołych Świąt i Szcęśliwego 2008r

Witam. Mam uno 1.5 ie /149C1.000/. Ubywa mi płyn z chłodzeni. Nigdzie nie ma wycieków. Wygląda na uszczelkę pod głowicą, tylko gdzie ją kupić?

Napisano
  • Autor

> Witam. Mam uno 1.5 ie /149C1.000/. Ubywa mi płyn z chłodzeni. Nigdzie

> nie ma wycieków. Wygląda na uszczelkę pod głowicą, tylko gdzie

> ją kupić?

W każdym sklepie motoryzacyjnym ,jak nie będzie od reki to na następny dzień przywiozą ,Teraz większość sklepów ma taki system w przypadku części które wolno schodzą ,bo po co trzymać rok na półce.

P.O.Z.D.R.A.W.I.A.M

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.