Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zbiornik paliwa wyciek

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzisiaj zauważyłem, że mam wyciek paliwa ze zbiornika paliwa, obudowa zewnętrzna delikatnie mokra i ewidentnie śmierdzi paliwem. W sobotę pojadę na kanał, będę cokolwiek wiedział więcej.

Moje pytanie do Szanownych Grypowiczów spotkał się ktoś z podobnym problemem, czy wina przewodu od zbiornika (może sparciały).......... Sam brać się za naprawę , czy odpuścić i zaprowadzić do mechanika,

Napisano

Ja też myślałem, że mam wyciek ze zbiornika, a okazało się, że pękł jeden z króćców pompy paliwa - a miałem już zbiornik zamówiony zlosnik.gif

Sprawdź najpierw, jak wygląda podłącxzenie pompy - zaoszczędzi ci to wiele ewentualnych nerwów i roboty

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź.

Czy możesz bliżej mi podpowiedzieć, o które króćce chodzi, gdzie one się znajdują?

Z tego, co pamiętam pompa znajduje się w zbiorniku paliwa, czyli bym musiał zajrzeć do środka zbiornika czy się mylę i te króćce widać od zewnątrz.

Napisano

Podnosisz tylną kanapę, jest tam blacha przykręcona trzema wkrętami, odkręcasz je, podnosisz blachę i masz dostęp do pompy paliwa - jest cała na wierzchu. SPrawdź dokładnie króćce, bo u mnie nie było nic widać do momentu włączenia pompy - przez taką małą szczelinkę paliwo leciało pod ciśnieniem i to w sporej ilości.

Jest jeszcze jedna mozliwość - przewody paliwowe od wlewu do baku, w Mk1 często lubiły się przecierać. Z tym, że w tym przypadku zauważyłbś na stacji benzynowej, że coś jest nie tak.

A przy takich objawach, jak opisałeś, sprawdziłbym najpierw pompę - u mnie wyciekło w ten sposób na trawnik pod domem 15 litrów paliwa - wyglądało to na pęknięcie zbiornika, bo cały był mokry, ale szczęśliwie okazało się, że to jednak króciec

Napisano

> Dzięki za podpowiedź.

> Czy możesz bliżej mi podpowiedzieć, o które króćce chodzi, gdzie one

> się znajdują?

> Z tego, co pamiętam pompa znajduje się w zbiorniku paliwa, czyli bym

> musiał zajrzeć do środka zbiornika czy się mylę i te króćce

> widać od zewnątrz.

aby dostac sie do pompy otwierasz tylna kanapę i gdzies mniej wiecej po srodku masz klapke w ktorej odkrecasz trzy srubeczki wkretakiem krzyzakowym ,zdejmujesz klapke i masz pompke na wierzchu - najlepiej wtedy zapalic samochod i pojsc pobserowowac z wlotu lub wylotu pompki nie saczy sie paliwo, moze tez tak byc ze jest niedokrecona lub uszkodzona uszczelka pod nakretka co jednak chyba maloprawdopodobne ,raczej bardziej bedzie pekniety jeden z kroccow pompki(plastykowy) no.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję za szczegółowe podpowiedzi w weekend popatrzę.

Jeśli będą to króćce czy z zakupem pojedynczych nie ma problemu czy będę musiał zakupić cały komplet wraz z pompą.

Jaka cena zakupu króćcu.

Napisano

Jak się okaże, że to kroćce, to niestety musisz zakupić całą obudowę pompy, albo kombinować i przerobić je na miedziane. Ja kupiłem pompę z rozbitka za 100 i przełożyłem obudowę, a tamta pompa w razie czego jest gotowa do przełożenia

Napisano
  • Autor

Na razie nie będę dumał, w weekend obejrzę i odezwę się w poniedziałek, jaka jest przyczyna i co dalej robić.

Dziękuję za pomoc

Napisano

> Jak się okaże, że to kroćce, to niestety musisz zakupić całą obudowę

> pompy, albo kombinować i przerobić je na miedziane. Ja kupiłem

> pompę z rozbitka za 100 i przełożyłem obudowę, a tamta pompa w

> razie czego jest gotowa do przełożenia

-ja też niestety musialem dorabiac ,ale powiem ci ze kazdy przecietny slusarz lub mechanik powinien to zrobić,mi to robił akurat tokarz z mojej pracy - po prostu nagwintował dwie miedziane rureczki z jednej strony w pompce ręcznie wykonał takie same gwinty ,a ja już sobie wkręciłem je na kleju do gwintów i już od ponad roku smigam na tym i zadnego wycieku ,a juz pare razy demontowalem pompke i nie bylo trudu ze sciagnieciem przewodów

koszt naprawy w moim przypadku przysłowiowe pół litra(które i tak z oczywistych wzgledów obalilismy razem ok.gifdrink.gif

Napisano

> koszt naprawy w moim przypadku przysłowiowe pół litra(które i tak z

> oczywistych wzgledów obalilismy razem

To cena uczciwa była zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Usterka zlokalizowana oraz naprawiona (zakup obejmy dociskowej), ciekło na połączeniu króciec -> wężyk paliwowy.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.