Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bład silnika???

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich.

a wiec mialem taka przypadłosc w moim polo 1.4 tdi na zimnym silniku to jest po przejechanych ok 3 km jezdizl pieknie na I na II na III tez ale gdy wlaczym IV przypredkosci ok 60 km/h silnik nie mial mocy jechal ale sie nie zbieral. i w pewnym momencie wyskoczyla mi kontrolka ze cos nie tak z silnikiem podobno blad silnika taki zolty prostokacik ktory zawsze znika po odpaleniu auta:) jednak jechalem dalej silnik nabral temperatury znow nabral mocy jezdil normalnie bylo czuc moc i na IV i na V i tak przejechalem ok 30 km i zajrzalem do serwisu by spytac sie co jest nie halo gdyz samochud jezdi normalnie a tu sie cos takiego swieci. powiedzieli ze pewnie wina sady lambda albo jakosci paliwa i pewnie silnik zlapal jakis chwilowy blad i sie zapalila i zeby podpiac pod kompa to mi skasuja. no i juz sie umowilem na nastepny dzien i wyjechalem z aso i po przejechaniu jakis 50 m kontrolka sama zgasla. pytanie co moglo byc przyczyna, czy cos robic, confused.gif ?????

Napisano

tdi i sonda lambda hmm.gif - po pierwsze zmień ASO

po drugie napewno podłącz do VAG/VAS (interfejsy diagnostyczne) ale u kogoś kto zna się na TDI

IMHO jest to spowodowane przez LMM (przepływomierz), albo N75 (zaworek sterujący wastegate - o ile jest u Ciebie bo 1.4 TDI nie jest mi znane. ale więcej się dowiesz przy porządnej diagnostyce - nie chodzi tu tylko o podłączenie pod VAG ale równiez o zrobienie testów dynamiczynych.

Napisano
  • Autor

a czy zna ktos jakis dobry vag i specjaliste od tdi w okolicach Radomska???

Napisano

> a czy zna ktos jakis dobry vag i specjaliste od tdi w okolicach

> Radomska???

hmm.gif Janki przed Warszawą TU

Napisano
  • Autor

> Janki przed Warszawą TU

a cos blizej smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie znam

no dobra bede szukal.

ale mam jeszcze jedno pytanko skoro zgaslo samo i auto zachowuje sie normalnie i wszystko jest ok to czy jest sie czym martwic ???? czy poprostu obserwowac i wrazie zauwazenie czegos niepokojacego poprostu jechac i podpiac sie pod vaga???? i czekac na diagnoze.?

Napisano

> no dobra bede szukal.

> ale mam jeszcze jedno pytanko skoro zgaslo samo i auto zachowuje sie

> normalnie i wszystko jest ok to czy jest sie czym martwic ????

> czy poprostu obserwowac i wrazie zauwazenie czegos niepokojacego

> poprostu jechac i podpiac sie pod vaga???? i czekac na

> diagnoze.?

sprawdzić lepiej bo i tak powróci ten błąd/usterka, a może się w pewnym momencie nasilić i wtedy juz nigdzie nie pojedziesz

Napisano
  • Autor

> sprawdzić lepiej bo i tak powróci ten błąd/usterka, a może się w

> pewnym momencie nasilić i wtedy juz nigdzie nie pojedziesz

no i bylem na komuterze i pokazal blad ukladu odpowiedzialnego za wlaczanie turbiny. blad wykasowali i powiedzieli zeby obserwowac i jak sie pojawi znowu to wtedy beda robic. powiedzieli ze jest tam jakas membrana ktora steruje praca turbiny i byc moze wilgoc mroz itp i poprostu ja przylapalo i dlatego byly takie objawy.

Napisano

więc jeśli się nie mylę chodzi o gruszkę która steruje łopatkami turbiny

rzeczywiście może byc nieszczelna, albo coś innego

jednak najbardziej prawdopodobne sa tu podciśnieniowe zaworki N75 lub N108 sterujące VTG (turbina ze zmienną geometrią), albo same łopatki w turbinie są zapieczone i czasem zaczynają nie wracać albo robią to mało płynnie

tylko to co napi tyczy się 1.9TDI, nie wiem czy napewno w 1.4TDI jest tak samo niewiem.gif

aha dobrze by było jakbys podał nr błędu jaki skasowali

jak masz jakie takie pojęcie o kompach to proponuję zakup TEGO podłączyc do lapka. taki sprzęt baaaaaaaarrrrrrrrrrrrdzo pomaga w samodzielnej diagnostyce, a jeśli szukasz pomocy technicznej dot. tego silnika polecam TO FORUM Napewno ktoś zawsze tam pomoze i napisze co gdzie jak sprawdzic, potem na podstawie logów zczytanych za pomoca tegoż interfejsu i zaprezentowanych na forum powstaje diagnoza, zazwyczaj trafna. Diagnozując cokolwiek samemu oszczędzasz min. 1/3 kasy, jeśli naprawiasz sam to nawet 2/3.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> więc jeśli się nie mylę chodzi o gruszkę która steruje łopatkami

> turbiny

> rzeczywiście może byc nieszczelna, albo coś innego

> jednak najbardziej prawdopodobne sa tu podciśnieniowe zaworki N75 lub

> N108 sterujące VTG (turbina ze zmienną geometrią), albo same

> łopatki w turbinie są zapieczone i czasem zaczynają nie wracać

> albo robią to mało płynnie

> tylko to co napi tyczy się 1.9TDI, nie wiem czy napewno w 1.4TDI jest

> tak samo

> aha dobrze by było jakbys podał nr błędu jaki skasowali

> jak masz jakie takie pojęcie o kompach to proponuję zakup TEGO

> podłączyc do lapka. taki sprzęt baaaaaaaarrrrrrrrrrrrdzo pomaga

> w samodzielnej diagnostyce, a jeśli szukasz pomocy technicznej

> dot. tego silnika polecam TO FORUM Napewno ktoś zawsze tam

> pomoze i napisze co gdzie jak sprawdzic, potem na podstawie

> logów zczytanych za pomoca tegoż interfejsu i zaprezentowanych

> na forum powstaje diagnoza, zazwyczaj trafna. Diagnozując

> cokolwiek samemu oszczędzasz min. 1/3 kasy, jeśli naprawiasz sam

> to nawet 2/3.

no i stalo sie ponownie i bylem na vagu i diagnostyka wykazala ze cos nie tak z turbina zapieczone byly jakies lopatki ale to odblokowali i niby juz chodza ale powiedzieli ze turbina nadaje sie do czyszczenia bo jest zasyfiona bo za delikatnie bylo jezdzone autem a tdi lubi obroty w pelnym zakresie. zaproponowali ze wymontuja turbine i wysla ja do jakiegos zkladu w lodzi ktory zajmuje sie turbinami a koszt tej zabawy ok 800zl???!!!! narazie auto chodzi i ganiam je w calym zakresie obrotow czyli daje mu w dupe i czekam na efekty, moze sie samo odsyfi:)

a pytanie czy jest to mozliwe? czy jest na to jakis domowy sposob? i co robic dalej???

Napisano
  • Autor

dzis go troche popedzilem po roznych biegach i roznych predkosciach. na IV doszedlem do 4,5 tys obrotow i predkosc 150 km/h. wydaje mi sie ze juz wszystko ok. ale to moze byc tylko moje oddczucie????

Napisano

"domowy sposób" to wyjąć suszarkę, rozebrać, przeczyścić, złożyć. wszelkie inne "rozruszania", smarowania za pomocą WD-40 sa na krótką mete.

możesz trochę pojeździć z but.gif w podłodze, najlepiej trasy, z wykorzystaniem górnego zakresu rpm, pamiętaj jednak o schłodzeniu turbawki przed zgaszeniem silnika. jednak wydaje mi się że zalegająca sadza juz się nie wypali...

musisz znaleść jakiś tańszy zakład w którym czyszczą turbiny, bo 800 zeta to cena zaporowa. takie czyszczenie z założeniem/wyjęciem, bez wykorzystania żadnychj części (oprócz uszczelek) to koszt rzędu 400 PLN max. chyba że turbina jednak jest juz zużyta i konieczna jest jej regeneracja.

szukaj porządnego zakładu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.