Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwarancja na perforację, kontrola zabezpieczenia antykorozyj

Featured Replies

Napisano

Witam,

Astra-II z 2001 roku, 1.4 90KM, sedan, kupiona od zaufanego wujka. Serwisowana regularnie, gwarancja na perforację sami pewnie wiecie na ile jest lat (12?). Koło 15-tego stycznia 2008 mija termin kolejnego przeglądu karoserii (tzw. "kontrola zabezpieczenie antykorozyjnego") który by pozwolił tę gwarancję przedłużyć. Z przeglądów silnika w ASO chcę zrezygnować, zależy mi tylko na ewentualnym podtrzymaniu gwarancji na perforację.

I tu mam problemo-pytanie: chodzicie na te przeglądy i płacicie, czy nie? Ile każdy z nich kosztuje?

Z jednej strony spotkałem się tu na kąciku z opinią, że tę gwarancję rzadko kiedy da się wyegzekwować. Z drugiej strony, jak mi na gwarancji w Astrze-I pojawiły się purchle w okolicy przylegania uszczelki drzwi (przy dachu), to przyjęli bez szemrania (serwis w Raszynie). Ale przecież A1 była nie cynkowana...

Jeżeli A2 jest dobrze cynkowana, to problemy z blachą mogą się np. pojawić najprędzej na masce z przodu, od kamyczków (czego gwarancja nie obejmie). Może się też pojawią znane z A1 problemy rdzą na błotnikach. Tego też mi pewnie nie przyjmą, bo zanim coś zauważę to pewnie będzie już pęknięcie lakieru.

A tak przy okazji: zakładacie nadkola plastikowe? To pewnie powoduje koniec gwarancji, czy w ASO to też robią? (a może estrach do nich z tym iść...)

Więc, jaka jest Wasza opinia i praktyka z tymi przeglądami?

Pozdrawiam noworocznie, KaeL 20.GIF

Napisano

Robię takie przeglądy żeby nie stracić 12 letniej gwarancji na perforację (F-ka , 2001 r.). Ale przy tym sam wymieniam filtry i olej tak , że w ASO sprawdzają auto na ścieżce (amorki , hamulce) , kontrolują podwozie , smarują zamki i zawiasy i takie tam inne duperele . W sumie za pieczątkę płacę około 210 PLN . Z filtrami i olejem pewnie wyszłoby z 500 PLN .

Napisano

Z tego co pisali posiadacze AII to rdza tez sie pokazuje, wiec musisz przeliczyc czy sie oplaca placic za przeglady, niz zamontowac nadkola i zakonserwowac. Nawet jak cos sie pojawi, to ewentualne malowanie bedzie tansze od tych przegladow. Moje jest takie zdanie. A co do A1 to moja gliwicka ma ocynk 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Z tego co pisali posiadacze AII to rdza tez sie pokazuje, wiec musisz

> przeliczyc czy sie oplaca placic za przeglady, niz zamontowac

> nadkola i zakonserwowac. Nawet jak cos sie pojawi, to ewentualne

> malowanie bedzie tansze od tych przegladow. Moje jest takie

> zdanie. A co do A1 to moja gliwicka ma ocynk

Ocynk w oplu jest gów..o wart wiec nie ma sie czym podniecac. Bo blachy sa podle.

A pwerforacja to rozumiem ze rdza musi na wylot przejsc przez blache bo nie jest to gwarancja na powloke lakiernicza. Wiec watpie aby nawet bez konserwacji cos takiego sie wydarzylo.

Napisano

> Robię takie przeglądy żeby nie stracić 12 letniej gwarancji na

> perforację (F-ka , 2001 r.).

a skąd u Ciebie 12lat na perforację w F-ce? u mnie w książeczce gwarancyjnej na str. 36 stoi że 6lat (nie dotyczy Astra G i Zafira), w Twojej nie ma tego zastrzeżenia?

brat

Napisano

> Astra-II z 2001 roku, 1.4 90KM, sedan, kupiona od zaufanego wujka.

> Serwisowana regularnie, gwarancja na perforację sami pewnie

> wiecie na ile jest lat (12?). Koło 15-tego stycznia 2008 mija

> termin kolejnego przeglądu karoserii (tzw. "kontrola

> zabezpieczenie antykorozyjnego") który by pozwolił tę gwarancję

> przedłużyć. Z przeglądów silnika w ASO chcę zrezygnować, zależy

> mi tylko na ewentualnym podtrzymaniu gwarancji na perforację.

> I tu mam problemo-pytanie: chodzicie na te przeglądy i płacicie, czy

> nie? Ile każdy z nich kosztuje?

zależy jaką masz książeczkę gwarancyjną, były 2 wersje, z osobnymi przeglądami mechanicznymi i osobnymi lakierniczymi i wszystko razem, gdy wersja jest osobnych przeglądów to normalne ASO nie powinno robić problemów z oddzieleniem tych przeglądów, kiedyś sam przegląd lakierniczy kosztował 40zł a jak jest teraz? musisz też popytać w ASO bo może GM obłożył na przykład obowiązek robienia wszystkich przeglądów dla utrzymania gwarancji na perforację i wtedy d. blada,

brat

Napisano

> a skąd u Ciebie 12lat na perforację w F-ce? u mnie w książeczce

> gwarancyjnej na str. 36 stoi że 6lat (nie dotyczy Astra G i

> Zafira), w Twojej nie ma tego zastrzeżenia?

> brat

tyle jest napisane w książce obsługi , nie dotyczy to Omegi B i Vectry B . Mam astrę z końcówki produkcyjnej w Gliwicach , może to dlatego hmm.gif.

Napisano

> tyle jest napisane w książce obsługi , nie dotyczy to Omegi B i

> Vectry B . Mam astrę z końcówki produkcyjnej w Gliwicach , może

> to dlatego .

kurczak, to ładnie,

a na 3 stronie masz wymienioną Astrę F jako model którego dotyczy książka gw.?

u mnie jest opisane że dotyczy też F Classic więc z mojej by wynikało że Fka ma też 6lat :/

pewnie było kilka wariantów książek gwarancyjnych, diabli już wiedzą o sso chozzi

brat

Napisano

> kurczak, to ładnie,

> a na 3 stronie masz wymienioną Astrę F jako model którego dotyczy

> książka gw.?

> u mnie jest opisane że dotyczy też F Classic więc z mojej by wynikało

> że Fka ma też 6lat :/

> pewnie było kilka wariantów książek gwarancyjnych, diabli już wiedzą

> o sso chozzi

> brat

oglądam strony po numerach i nic się nie zgadza bo okazuje się , że do F-ki dali książkę obsługi m.in. Astry G yikes.gif

Ale na 6-tej stronie wpisany jest model : Astra Classic GL , nr silnika , VIN itd. i plan obsługi G icon_rolleyes.gif

Nie ma żadnych poprawek , skreśleń w warunkach gwarancji idea.gif

Napisano

I tak ciezko jest uzyskac reklamacje, no chyba ze ci klapa lub drzwi odleca, albo jak potracisz psa to cie po nogach pogryzie spineyes.gif

Dlatego najlepiej zrobic swoja wlasna konserwacje, zamontowac nadkola i spokój.... Polecam pod nadkola wysmarowac tawotem, mialem tak kiedys w maluchu, po 20 latach nie bylo na nim praktycznie rdzy, a smaru bylo w nim napchane kilka kilo spineyes.gif

Napisano

> oglądam strony po numerach i nic się nie zgadza bo okazuje się , że

> do F-ki dali książkę obsługi m.in. Astry G

> Ale na 6-tej stronie wpisany jest model : Astra Classic GL , nr

> silnika , VIN itd. i plan obsługi G

> Nie ma żadnych poprawek , skreśleń w warunkach gwarancji

no i dlatego nie ma zastrzeżenia że F ma 6 lat gwarancji, sprzedawca wypełnił książeczkę nie obejmującą Fki i tyle, a ktoś Cię robi w balona z tymi przeglądami blacharki bo Corsa B, Astra F, Vectra B przed FL, i Omega B przed FL miały 6lat gwarancji, Vectra B i Omega B po liftingach 10lat gwarancji, Corsa C, Astra G, H, Zafira A,B, Vectra C i inne nowe modele z ocynkiem dwustronnym mają po 12lat gwarancji,

brat

Napisano

> I tak ciezko jest uzyskac reklamacje, no chyba ze ci klapa lub drzwi

> odleca, albo jak potracisz psa to cie po nogach pogryzie

bez przesady, zależy od serwisu, do niedawna w Krakowie każde ognisko korozji serwisy robiły bez mrugnięcia okiem, gdy miałeś przeglądy blacharki,

brat

Napisano

> no i dlatego nie ma zastrzeżenia że F ma 6 lat gwarancji, sprzedawca

> wypełnił książeczkę nie obejmującą Fki i tyle, a ktoś Cię robi w

> balona z tymi przeglądami blacharki bo Corsa B, Astra F, Vectra

> B przed FL, i Omega B przed FL miały 6lat gwarancji, Vectra B i

> Omega B po liftingach 10lat gwarancji, Corsa C, Astra G, H,

> Zafira A,B, Vectra C i inne nowe modele z ocynkiem dwustronnym

> mają po 12lat gwarancji,

> brat

wszystko jest na papierze , w razie problemów przy obecnym stanie prawnym każdy sąd przyzna rację klientowi zlosnik.gif

I na pewno wydanie takiej książki do modelu F nie było pomyłką dilera icon_rolleyes.gif

Napisano

> wszystko jest na papierze , w razie problemów przy obecnym stanie

> prawnym każdy sąd przyzna rację klientowi

cholera wie, mamy tak nieścisłe prawo że czasem ręce opadają jak się słyszy o różnych przypadkach z życia,

> I na pewno wydanie takiej książki do modelu F nie było pomyłką dilera

nie tyle dealera co sprzedawcy, GM daje takie warunki jak napisałem, a co będzie w razie kłopotów [czego Ci nie życzę], pewnie dealer zapłaci kasę wink.gif bo GM za to na pewno nie im nie wróci heh,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.