Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulowałem w czasie jazdy-wrażenia i pytania

Featured Replies

Napisano

Witam

Wczoraj zapakowalem laptoka do auta, podłączyłem do mojego AL-700 i wio. Instalację regulowałem z kumplem parę dni temu i ogólnie jest ok. Celem wczorajszym więc było:

1. dobranie takich wartości liczby kroków i obrotów aby zaczął działać CUT-OFF

2. dobranie parametrów emulacji sondy lambda

Ad.1. TPS został podłączony parę dni temu (pisałem już o tym na forum) i widać w A-monie, ze działa. Coś jest jednak nie teges z funkcją cut-off. Zgodnie z sugestiami otrzymanymi w wątku sprzed paru dni, ustawiłem opcję "zamknięcie do" iluśtam kroków, która ponoć jest źle przetłumaczona i chodzi o "zamknięcie o" ileśtam kroków, na 20 kroków i obroty na 2000. No i jadę, 3 bieg, puszczam gaz przy 3500 obr i nic, w okienku jest napis zwalnianie zamiast cut-off a liczba kroków attuatora spada wolniutko od pozycji wyjściowej zamiast ustawić się na te 20 kroków mniej w zasadzie od razu. Attuator jest ustawiony ma kroki 115 i 125. Później kombinowałem z różnymi liczbami kroków: 20,30, 60 i to samo. Czas miałem na początku 350ms, zmieniłem na 1200 i tysz nic. Nie wiem więc dlaczego cut-off nie chce działać. Spróbuje jeszcze ustawić zamknięcie o mniej niż 20 kroków np. 13-17, ale wątpię czy to coś da, a poza tym wtedy to już to odcięcie takie trochę symboliczne by było.

Jeśli mozecie coś jeszcze tu poradzić to chętnie słucham

Ad.2. Emulacja była po wykonaniu regulacji krok po kroku na 625ms oba czasy (chyba program sam tak dobrał ?) przy tych danych miałem przydławienia przy ruszaniu na benzynie po dłuższym postoju. Zmieniłem oba na 0,5 i okazało się, ze to był strzał w dziesiatkę, ani wczoraj ani dzisiaj rano nie zauważyłem żadnego przydławiania. Dodatkowo na benzynie chodzi dobrze, a nawet mniej odczuwalny (prawie wcale) jest moment przełączenie ręcznie na benzynę. Także jestem z siebie zadowolony na razie, zobaczymy jak będzie dalej.

Zapytam jeszcze o jedną rzecz, obserwując w zakładce "monitor" słupek sondy i słupek mieszanki, widziałem ,że w sumie mieszanka oscyluje w granicach środka (czarnej kreski) jednak w momecie hamowania silnikiem jest zdecydowanie na bogatym, gdzieś w 1/2 -2/3 czerwonego paska. Coś z tym zrobić ?

Napisano

AD. 1.

A czy napewno ustawiles opcje Cutoff na Aktywny?

275107880-capture022.jpg

Napisano
  • Autor

> AD. 1.

> A czy napewno ustawiles opcje Cutoff na Aktywny?

na 100000 % i to mnie właśnie nurtuje o co do licha chodzi ?

jedna rzecz mi się przypomniała, czy po dokonaniu jakiś zmian, dajmy na to prgu przełączania na gaz z iluś na ileś, czy automatycznie jest to ładowane do sterownika i zapamiętane ? pytam bo nie ma czegoś takiego w a-monie jak wgraj , odśwież itp

Napisano

> na 100000 % i to mnie właśnie nurtuje o co do licha chodzi ?

> jedna rzecz mi się przypomniała, czy po dokonaniu jakiś zmian, dajmy

> na to prgu przełączania na gaz z iluś na ileś, czy automatycznie

> jest to ładowane do sterownika i zapamiętane ? pytam bo nie ma

> czegoś takiego w a-monie jak wgraj , odśwież itp

Kazda zmiana zachowywana jest odrazu automatycznie. Nie wiem co to u Ciebie moze byc ze cutoff nie dziala, dziwne hmm.gif u mnie na prametrach z fotki wszystko jest ok, pozycje wyjsciowa mam 105 i przy cutoff atuator ustawia sie na 88 (105-17)

Napisano
  • Autor

> Zapytam jeszcze o jedną rzecz, obserwując w zakładce "monitor" słupek

> sondy i słupek mieszanki, widziałem ,że w sumie mieszanka

> oscyluje w granicach środka (czarnej kreski) jednak w momecie

> hamowania silnikiem jest zdecydowanie na bogatym, gdzieś w 1/2

> -2/3 czerwonego paska. Coś z tym zrobić ?

ponowiam pytanie odnośnie powyższego bow.gif

no i moze ktoś jeszcze coś doradzi w sprawie tego mojego cut-offa confused.gif

Napisano

> ponowiam pytanie odnośnie powyższego

> no i moze ktoś jeszcze coś doradzi w sprawie tego mojego cut-offa

Atuator dochodzi do końca zakresu pracy? Może wystarczy ręcznie ten zakres rozszerzyć np o 10 kroków w dół żeby mocniej przymknął gaz. Spróbuj wszystkie ustawienia zapisać i potem ponownie załadować z pliku. Pamiętam że kiedyś w Amonie 1.5 notorycznie nie mogłem zaznaczyć cut-off i dopiero zapisanie i ponowne załadowanie z pliku pomogło.

Napisano
  • Autor

> Atuator dochodzi do końca zakresu pracy? Może wystarczy ręcznie ten

> zakres rozszerzyć np o 10 kroków w dół żeby mocniej przymknął

> gaz. Spróbuj wszystkie ustawienia zapisać i potem ponownie

> załadować z pliku. Pamiętam że kiedyś w Amonie 1.5 notorycznie

> nie mogłem zaznaczyć cut-off i dopiero zapisanie i ponowne

> załadowanie z pliku pomogło.

ok, sprobuję dzisiaj, DZIĘKI !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.