Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyskakujacy V bieg

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich

wczoraj wybralem sie do znajomych (kilka godzin jazdy) po około 100 km zacząl mi wyskakiwac V bieg, na początku myślalem ze po prostu za słabo go wbiłem, ale po kilku probach stwiedzilem, że jednak sam wyskakuje, kilka miesiecy temu mialem podobną sytuację, ale po mocniejszym włożeniu biegu ustało( wtedy byłem przekonany, że za słabo go wsadziłem) kiedy daje V jest ok ale jak dam więcej gazu to wyskakuje, drążek minimalnie zmienia położenie, i jest przy tym wydawany takie dziwne charczenie metaliczne. Moze ktoś wie co dolega mojej asterce? i na jakie koszty mam sie przygotować? dodam, że wszyskie biegi wchodzą zankomicie, bez żadnych oporów.

pozdro

Napisano

> witam wszystkich

> wczoraj wybralem sie do znajomych (kilka godzin jazdy) po około 100

> km zacząl mi wyskakiwac V bieg, na początku myślalem ze po

> prostu za słabo go wbiłem, ale po kilku probach stwiedzilem, że

> jednak sam wyskakuje, kilka miesiecy temu mialem podobną

> sytuację, ale po mocniejszym włożeniu biegu ustało( wtedy byłem

> przekonany, że za słabo go wsadziłem) kiedy daje V jest ok ale

> jak dam więcej gazu to wyskakuje, drążek minimalnie zmienia

> położenie, i jest przy tym wydawany takie dziwne charczenie

> metaliczne. Moze ktoś wie co dolega mojej asterce? i na jakie

> koszty mam sie przygotować? dodam, że wszyskie biegi wchodzą

> zankomicie, bez żadnych oporów.

> pozdro

Witam.

Przerabiałem to na samym początku znajomości z astrą. W moim przypadku były pościnane zęby samego piątego biegu - koła zębatego. Stwierdzenie mechaniora - poprzedni właściciel przy bardzo małych prędkościach wbijał piąty bieg i z tego powodu były za duże obiążenia. Może coś w tym było, gdyż poprzedni właściciel wg brifu był dość leciwym panem (dziadkiem).

Co do naprawy : nic innego jak wymiana samego piątego biegu. Mechanior bez ściągania skrzyni - tylko przez odkręcenie lewego koła i odkręcenie dekielka od skrzyni poradził sobie z tą naprawą. Musiałem tylko kupić całą inna skrzynie w celu wyciągnięcia z niej samej piątki. Potrzebowałem to na "już" i brak było czasu na szukanie uszkodzonej z dobrą piątką. Musisz znać całe oznaczenie swojej skrzyni.

Koszta : skrzynia 500zl + mechanik 200zl

Objawy były identyczne jak w Twoim przypadku. Przy mocniejszym dodaniu gazu na piątym biegu ... wyskakiwał. Pomagało tylko przytrzymywanie lewarka , jednak to mało bezpieczne.

pozdrawiam ... daj znać jak poszło u mechaników

(edit: koszta z 2005, naprawa w warsztacie specjalizującym się w naprawie skrzyń biegów - Bydgoszcz).

Napisano
  • Autor

wielkie dzieki za odpowiedz

jeszce troszke sobie posmigam z tą V, fakt trzymanie za drażek kilka godzinek jest bardzo męczące i niebezpieczne, najpierew zobacze czy samemu mi się nie uda tego zrobić( uwielbiam grzebać przy autku) a potem jak mi sie nie uda zaczne się zastanawiać nad mechanikiem, a może ktoś wie czy sa potrzebne do przeprowadzenia tej operacji jakieś specjalne klucze?

pozdro

Napisano

Hej

Mam ten sam problem (ale z własnej winy -jeżdzenie 60 na V).

Byłem u dwóch mechaników i pierwszy stwierdził, że wyjęcie skrzyni jest konieczne i przy okazji wymienić sprzęgło itp.

Pojechałem do drugiego mechanika i wymiana piątego biegu nie jest problemem, można to wykonać bez wyciągania skrzyni.

Wstępnie koszt części (nowych) określono na 900zł - sądze że można dostać taniej.

Ja dałem sobie spokój i mam 8kkm bez V biegu.

Napisano
  • Autor

skoro nie trzeba ściągać skrzyni to zabieram sie sam za naprawę, jeszcze jedno pytanko czy w asterkach F wszystkie skrzynie tak samo sie rozbiera a róznia sie tylko ''zawartośćią''?

pozdro

Napisano

Wg mnie tak, różnica jest tylko w długościach wałków i samych przełożeniach. A ogólna budowa jest taka sama.

Jak zrobisz podaj proszę ile Cię to kosztowało, dzięki

Napisano
  • Autor

witam

bede robil ja z wujkiem, ma on pojecie o skrzyniach w przeciwienstwie do mnie, twierdzi, ze to jednak nie zeby polecialy tylko cos innego w sobote ogledziny bedą cool.gif wiec wszystko sie wyjasni, naprawa troszke pozniej brak kasiorki frown.gif, ale manuala na pewno zrobię. pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.