Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie zapala na zimno.

Featured Replies

Napisano

Chciałem potwierdzić u bardziej znających się na rzeczy czy logicznie myślę.

Uno nie chce zapalić jak jest zimny. Przy umiejętnych próbach 5-10 razy z bólem zaskoczy. Efekt jest taki jakby mu paliwo nie dochodziło. Po rozgrzaniu (np. zapalenie na holu) jeździ bez problemu.

Ponieważ w tym silniku jest monowtrysk sterowany (nie boschem) makarońskim kompem więc tylko i wyłącznie on odpowiada za "ssanie" - więc stawiam na czujnik temperatury wkręcany w głowicę silnika między 2 a 3 świecą.

Dobrze rozumuję?

Pytania:

1. Czy ten czujnik (koszt 20zł z InterTeam i IC) jest wkrecany na jakąś uszczelkę lub silikon czy bezczelnie "na docier mosiężny"

2. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia nowego czujnika bez wkręcania. np. nowy czujnik podpiąć pod przewód i do masy i kręcić?

3. Czy możliwe jest to że hmm "paliwo opada"? - pompę słychać przy włączaniu zapłonu i niby jest sprawna

Proszę o konstruktywną krytykę lub przekierowanie do stosownego tematu.

Napisano

> Chciałem potwierdzić u bardziej znających się na rzeczy czy logicznie

> myślę.

> Uno nie chce zapalić jak jest zimny. Przy umiejętnych próbach 5-10

> razy z bólem zaskoczy. Efekt jest taki jakby mu paliwo nie

> dochodziło. Po rozgrzaniu (np. zapalenie na holu) jeździ bez

> problemu.

> Ponieważ w tym silniku jest monowtrysk sterowany (nie boschem)

> makarońskim kompem więc tylko i wyłącznie on odpowiada za

> "ssanie"

komplikacja budowy monowtrysku 1.4 przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania, masz komp Bosha jest on zamocowany na grodzi na wysokości kolan pasażera

- więc stawiam na czujnik temperatury wkręcany w

> głowicę silnika między 2 a 3 świecą.

> Dobrze rozumuję?

> Pytania:

> 1. Czy ten czujnik (koszt 20zł z InterTeam i IC) jest wkrecany na

> jakąś uszczelkę lub silikon czy bezczelnie "na docier mosiężny"

> 2. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia nowego czujnika bez

> wkręcania. np. nowy czujnik podpiąć pod przewód i do masy i

> kręcić?

> 3. Czy możliwe jest to że hmm "paliwo opada"? - pompę słychać przy

> włączaniu zapłonu i niby jest sprawna

> Proszę o konstruktywną krytykę lub przekierowanie do stosownego

> tematu.

Licząc na szczelność układu paliwowego zacząłbym jednak od najprostszej rzeczy czyli świece, kable. Równie dobrze może to być i wiele innych czynników - jeśli po kolei będziemy eliminować możliwości . Na pewno użytkownicy U1.4 dopiszą inne pomysły.

Napisano

Spróbuj mu zrobić reset kompa, jak nie pomoże pomyślimy dalej. palacz.gif

Napisano

> Chciałem potwierdzić u bardziej znających się na rzeczy czy logicznie

> myślę.

>

Zobacz jeszcze jak wygląda palec i kopułka rozdzielacza.

U mnie podobne objawy (jak był zimny, to kręcił, kręcił ale miał problemy żeby zaskoczyć) ustąpiły całkowicie po wymianie smile.gif

Napisano
  • Autor

Wczoraj odebrałem z warsztatu po naprawach przednich kółek

Po drodze wymiana obu czujników temperatury. W warsztacie na zimno zapalił bez gadania. Dziś rano już nie - za 10 razem - objawy nie ustąpiły

> Zobacz jeszcze jak wygląda palec i kopułka rozdzielacza.

> U mnie podobne objawy (jak był zimny, to kręcił, kręcił ale miał

> problemy żeby zaskoczyć) ustąpiły całkowicie po wymianie

Palec,kopułka,świece,kable - nowe :/

Czy możliwe żeby hmmm...paliwo się cofało - znaczy że pompa by nie trzymała ...słyszałem taką teorię.

Napisano

> Czy możliwe żeby hmmm...paliwo się cofało - znaczy że pompa by nie

> trzymała ...słyszałem taką teorię.

Ano możliwe, jak pompa będzie nie sprawna, a dokładnie zawór ograniczający ciśnienie, to nie bedzie trzymać paliwa w przewodach tylko wzystko zejdzie do zbiornika i zanim go odpalisz to troche trza pokręcić.

Napisano

> Ano możliwe, jak pompa będzie nie sprawna, a dokładnie zawór

> ograniczający ciśnienie, to nie bedzie trzymać paliwa w

> przewodach tylko wzystko zejdzie do zbiornika i zanim go

> odpalisz to troche trza pokręcić.

Gucio prawda 270751858-jezyk.gif

Wystarczy kilka razy właczyć zapłon(słychać bzzz - pompa podaje paliwo) i dopiero chechłać.

A zwór ograniczający ciśnienie, to chyba jest przy wtrysku i zapobiega podawaniu nadmiaru paliwa hmm.gif

Popraw mnie jeśli sie myle ok.gif

Napisano
  • Autor

No zgadza się regulator miałem jeszcze za czasów OmegiA.

To Twoje bzzz,bzzz się sprawdza ale i tak zapala za 5 razem - teraz jest cieplej więc łatwiej.

Ja o czym innym - mam starszą o 3 lata Astrę 1,4 też na monowtrysku - tam gada bez szemrania po 2 sek na zimno chcę doprowadzić grata do tego samego stanu.

Zakładając że to jest "nowe Uno" - co może powodować że nie gada od razu???

Mamy iskrę - brak przebić na lewo na przewodach,świecach,palcu etc- powietrze ok - pozostaje wtrysk lub podawanie paliwa.

Ponieważ na ciepło jest wszystko ok - pozostaje kontrola składu mieszanki na zimo i po to były wymienione czujnik temp płynu i czujnik temperatury powietrza dolotowego (chyba tak się to nazywa) i co? i dupa zbita. confused.gif

A tak w ogóle - na jakiej zasadzie odbywa się sterowanie monowtryskiem w Uniaczu? - co tam może się zrąbać?

Napisano

Monowtrysk kompa to : pompka elektryczna zanurzona w paliwie w zbiorniku - przewód-filtr paliwa (?czysty), wtryskiwacz (dysza otwierana cewką elektromagnetyczną) i zawór regulacji ciśnienia, nadmiarowy.

Wtryskiwaczem steruje komputer, albo raczej "komputer" - tzn. punktem otwarcia i czasem otwarcia wtryskiwacza, zależnie od kąta położenia wału korbowego, prędkości obrotowej, temperatury, itp.

Przy braku zapłonu "na zimnym" proponuję:

1. sprawdź układ zapłonu - stan świec i kabli wn,

2. Zresetuj komputer - uno lubi to jak mu robić często, jak koń owies, szczególni eprzy starej instalacji elektrycznej, możliwych stanach nieustalonych w momentach włlączania zapłonu, stopu, brakach pewnej masy lub nawet śniedzi na stykach głównych złącz.

3. Jeśli nie pomaga, to dalej szukaj - przyczyn może być wiele:

- pompa ma słabą wydajność i ciśnienie - jak długo trwa praca pompki od momentu zapłonu do słyszalnego wyłączenia po uzyskaniu ciśnienia? góra 2 sek)

- w zbiorniku jest podciśnienie po wyssaniu paliwa - załamany przewód odpowietrzenia, sprawdź, czy przy otwarciu korka nie syczy podciśnienie,

- w jaki stanie jest układ tłokowy - może duze luzy i brak już kompresji, a wskutek tego kiepsko pali/ Czy ostatnio nie przepalał paliwa?

- czy auto ma instalacje lpg?

Napisano

> Gucio prawda

> Wystarczy kilka razy właczyć zapłon(słychać bzzz - pompa podaje

> paliwo) i dopiero chechłać.

> A zwór ograniczający ciśnienie, to chyba jest przy wtrysku i

> zapobiega podawaniu nadmiaru paliwa

> Popraw mnie jeśli sie myle

Ano wuaśnie nie 270751858-jezyk.gif zawór jest na pompie skromny.gif, a że przy przekręceniu kluczyka pompa przez 2-3 sekundy robi bzzzzy to tak w celu zwiększenia ciśnienia w obwodzie, a w obwodzie cały czas musi być paliwo, jeżeli pompa jest nie sprawna {Zawór} paliwo zejdzie z przewodów do zbiornika i aby ponownie napełnić przewody i podać paliwo do wtrysku trzeba troche nachychłać rozrusznikiem, ja tak to rozumuje. hmm.gif, ale moge sie mylić skromny.gif

Napisano

> Ano wuaśnie nie zawór jest na pompie , a że przy przekręceniu

> kluczyka pompa przez 2-3 sekundy robi bzzzzy to tak w celu

> zwiększenia ciśnienia w obwodzie, a w obwodzie cały czas musi

> być paliwo, jeżeli pompa jest nie sprawna {Zawór} paliwo zejdzie

> z przewodów do zbiornika i aby ponownie napełnić przewody i

> podać paliwo do wtrysku trzeba troche nachychłać rozrusznikiem,

> ja tak to rozumuje. , ale moge sie mylić

Wystarczy pare razy zapłon włączyć nie trzeba kręcić silinikiem żeby pompa napompowała.

Napisano

> Wystarczy pare razy zapłon włączyć nie trzeba kręcić silinikiem żeby

> pompa napompowała.

Oj , a czy ja mówie o kikunastu razach? irked.gif, ale od kopa nie weżnie na pewno. palacz.gif

Napisano

> Oj , a czy ja mówie o kikunastu razach? , ale od kopa nie weżnie na

> pewno.

Jeżeli nie ma paliwa w układzie to będzie problem.

Napisano

> Ano wuaśnie nie zawór jest na pompie ,

Pokaż mi ten zawór palacz.gif

Napisano

> Pokaż mi ten zawór

270751858-jezyk.gifnie wiem jak wpysk.gifbiglaugh.gifspójrz se do książki na przekrój pompy i jest na samym dole. palacz.gif

Napisano
  • Autor

>spójrz se do książki

yyy a jakiej to książki dokładnie - bo mam coś co zawiera tylko wzmiankę o 1,4

Napisano

> yyy a jakiej to książki dokładnie - bo mam coś co zawiera tylko

> wzmiankę o 1,4

A są na Alledrogo.pl biglaugh.gif, ja mam akurat "Fiat Uno" wydawnictwa Auto, są jeszcze wydawnictwa WKŁ.Obie polecam. ok.gif

Napisano
  • Autor

No dobra - mam dokumentację

Zespół wtryskowy Mono-Jetronic

a w śrdku

1-Wtryskiwacz

2-Regulator ciśnienia

3-Czujnik temperatury powietrza

4-Regulator Biegu Jałowego

Pozostaje sprawdzić nr.2 i upewnić sie że w warsztacie na pewno wymienili mi nr.3

ps.uniak pali coraz lepiej ale to zasługa nauczenia się pod pompowania paliwa i specjalnych zaklęć szamańskich

ps2.założenia przed kupnem - bez LPG- krótkie odcinki eksploatacji

Napisano

Witam<miałem taką ciekawą sprawe z uniakiem i poddałem sie jak i kolejnych kilku mechaników>wymyśliłem numer z sondy podałem dodatkową mase warkoczem miedzianym do silnika i wszystko powróciło do normy.

Napisano
  • Autor

> Witamwymyśliłem numer z sondy podałem dodatkową mase warkoczem

> miedzianym do silnika i wszystko powróciło do normy.

Znaczy co? Ta ciekawa sprawa była taka sama jak u mnie? Bo nie uściśliłeś.Nie zapalał i zmasowałeś i jest ok?

Koledzy - muszę uściślić trzy sprawy,może ktoś wie

1. Czujnik temperatury płynu wkręcany między środkowe świece w korpus silnika-1pin. Co on daje? Tylko wskazania na licznik?

2. Czujnik temperatury powietrza wkręcany w kolektor dolotowy, 2 piny. Co on daje

3. No i czujnik temperatury powietrza w zespole monowtrysku.

Niech ktoś podeprze to jakąś dokumentacją co do czego

Napisano

> 1. Czujnik temperatury płynu wkręcany między środkowe świece w korpus

> silnika-1pin. Co on daje? Tylko wskazania na licznik?

Nie tylko, przy odpalaniu na zimnym silniku czujnik ten daje sygnał do urządzenia sterującego że silnik jest zimny i odpowiednio zwiększa czas otwarcia wtryskiwacza.

Także ilość wtryskiwanego paliwa jest dostosowana do temp. powietrza jak i płynu.

Napisano
  • Autor

Ponieważ pod linkiem Układ BOSCH Mono-Motronic wyczytałem że komp przy wykryciu usterki czujnika przyjmuje wartości odpowiadające ciepłemu silnikowi zarówno dla płynu chłodniczego jak i dla powietrza nasuwa mi się pytanie: Czy poza odczytem błędów przez serwis jest jakaś "tajna" metoda sczytania błędów z kompa? Odnoszę się tu do analogi z opla gdzie "tajnym" przyrządem jest... zwykły spinacz i mrugająca kontrolka uszkodzenia silnika.Sęk w tym że uniacz nie posiada pomarańczowej kontrolki usterki silnika.

Samo resetowanie kompa nic nie daje jeżeli błąd/uszkodzenie jest ewidentne - aku wyciągałem parę razy na noc w celu regeneracji i podładowania i rano nic się nie zmieniło w zapalaniu.

Wszelkie objawy wskazują na czujnik wkręcany w kolektor dolotowy - sęk w tym że był wymieniony. Wobec tego jeżeli jest uwalony przewód łączący komp z czujnikiem to jak to sprawdzić - powinno być na przewodach jakieś napięcie? Jeśli tak to jakie? Nie chciałbym spalić kompa:)

W katalogach Inter Carsu i innych hurtowni nie znalazłem tego trzeciego czujnika umiejscowionego w samym module wtryskiwacza - może ktoś zna jego numer katalogowy?

Wracając do tematu paliwa. Zawór zwrotny jest w samej pompie -zgodnie z opisem w artykule - poza tym brak paliwa byłby permanentnie odczuwalny już po 1h stania - a tak nie jest.

Koledzy - poproszę o wolne wnioski smile.gif nawet te najbardziej dziwne zeby.GIF

Napisano

Ten czujnik w module wtryskiwacza to czujnik temp. powietrza.

A reset robiłeś poprawnie?Czyli po odł.i podł. aku chodził na wolnych obrotach , aż do załączenia sie wentylatora, bez przygazówek i włączania świateł, czy radia.?

Napisano
  • Autor

Ano nie sciana.gif

Napisano

>dzisiaj miałem na tapecie golfa-za nic nie dał sie odpalić

>kom nic nie pokazał

>odłączyłem czujnik tem chłodziwa-odpalił na dotyk i kupiłem zaraz nowy i gra jak nalęży-ale proponuje dać tą mase-to mały koszt-jak masz kolego te kody to napisz je nam-podumamy

Napisano
  • Autor

No i zresetowałem kompa.

Odłączyłem aku - przewód masowy

Na wszelki wypadek poczekałem aż 15 min.

Podłączyłem aku.

Nogi na wszelki wypadek trzymałem przy fotelu smile.gif

Silnik zapalił za 10 razem ale słychać było że już chce za 2-3 ale coś mu mało paliwa.

Wentylator załączył się dokładnie po 14min 49sek smile.gif pyrkania na luzie.

Wyłączyłem i poszedłem do domu.

Z nadzieją wypadłem rano i....dupa dalej to samo - zapłon po 10 kręceniu frown.gif

Także nic nowego - spróbujemy z tą masą na sondę L

Napisano

> Także nic nowego - spróbujemy z tą masą na sondę L

>Musze coś dopisać do tego tematu-może to koledze pomoże-w całym zajściu z unem została wymieniona sonda-dali w sklepie jakieś tam uniwersalne,a dowiedziałem sie iż taka nieorginał żyje w aucie 15 min.Dostałem orginał i wtedy doprowadziłem mase dodatkowo od sondy na opaske śrubową i do bloku silnika-nie do karoseri zanaczam do bloku i auto zagadało-najlepiej jakby pokazały nam sie kody-są przecież takie podręczne interfajsy co to pokaże-może ktoś tam u Cienie ma-wtedy idzie pogadać głębiej-patrz na strone mojego wątku astra 99% techniki z moim 1573-tam znajdziesz namiary troretyczne i szukaj ich u EDI W OPISIE TO TU-LINK sie otworzy-mówi sie o jakimś tam rezystorze ograniczającym napięcie na wtryskiwacz co ma mieć 3-5 om-nie chodzi o czujnik wody-wiesz gdzie to jest?

Napisano
  • Autor

Ma ktoś deszyfrator? hehe.gif

Napisano

> Tego się nie da czytać !!

Da się, tylko inna sprawa, że nie można z tego bełkotu nic zrozumieć hehe.gif

Napisano

> Da się, tylko inna sprawa, że nie można z tego bełkotu nic zrozumieć

Dokładnie ok.gif

Nieprecyzyjnie się wyraziłem grinser006.gif

Napisano

> Tego się nie da czytać !!

Czepiacie się zlosnik.gif przecież to jest język wschodnio-warszawskiego narzecza kaszubów z Zakopanego rotfl.gif

Napisano

Oj chciałbym napisać że MIAŁEM taki sam problem.. Ale wczorajszy dzień pokazał że mam nadal.

Kable świece - oki.

Test na komputerku - oki

test sondy lambda - ok

Ale .. podczas zabawy testerem padł akuś..... podłączenie akusia zewnętrzengo poszedł od strzału...

Teoria mechanika - akuś nieby dobry ale napiecie ma .. i kreci .. ale nie ma na tyle poweru coby podać iskre.

Wymiana akumulatora na nowy.... auto pali na dotyk...

aż do wczoraj.. zaś to samo kręcę kręcę i ....

z forum wyczytałem ze może czujnik hala? jak to sprawdzić? bez wymiany na nowy?

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tak dla odświeżenia tematu.

Nic nowego w autku nie dłubnięte - brak czasu

Jedynie co to opracowany metodą prób i błędów system sprawniejszego odpalania zeby.GIF

1.Gaz w podłogę i kręce 2-3sek-silnik ledwie kręci i ani zagada

2.Gaz w podłogę i kręce 2-3sek-silnik ledwie kręci i ani zagada

3.Noga z gazu i kręcę - pali na dotyk

Zgłupiałem confused.gif

Napisano
  • Autor

Przepraszam że tak jeden po drugim.

Naszło mnie takie spostrzeżenie. Zaczynam się przekonywać że jednak czujniki nie mają tu za wiele do powiedzenia.

Przegapiłem ten fakt że po zapaleniu auta - w tej chwili po 3 kręceniach-można auto natychmiast wyłączyć (czyli jest totalnie zimne) i ponownie zapali po 0,5 sek czyli "od dotknięcia" jak to się mówi.

Co powoduje takie nagłe naprawienie się odpalania - dopływ paliwa? Powietrza?

Czy jakieś elementy podciśnieniowe (regulatory,zawory czy inne) mogą o tym decydować? Jest coś takiego w Uniaku?

Napisano

spineyes.gifspineyes.gifspineyes.gifKompletnie nic nie wiem.

Co powoduje nagłe naprawienie sie odpalania hmm.gif-cud.

pad.gif

Napisano
  • Autor

Cud - też tak uważam wink.gif

i głęboka wiara że wdepnięcie pedału gazu przy dwóch próbnych rozruchach daje na tyle bogatą mieszankę, że przy trzecim kręceniu zapala bez kaszlnięcia.

ale to tylko wiara

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Sporo czasu już minęło, a ja zapomniałem dopisać ciąg dalszy poszukiwań.

Wymieniłem filtr paliwa - poprzedni był z 2004 roku - filtrona metalowy- wstawiłem jakiś czarny plastikowy smile.gif - poprawa w zapalaniu na zimno jest znaczna.

Za pierwszym kręceniem jeszcze nie pali, ale za drugim już tak smile.gif i to bez pedałowania w gaz.

Wniosek - jednak ścieżka paliwowa była winna - teraz kolej na pompkę i ssak.

Pytanie: Czy jest jeszcze jakiś filtr paliwa pod podwoziem czy w zbiorniku.

Napisano

Ja mam teraz odwrotnie, miałem czarny plastikowy, teraz mam metalowy. biglaugh.gif

A o innym filtrze paliwa, nic mi nie wiadomo. palacz.gif

Napisano

> Czy jest jeszcze jakiś filtr paliwa pod podwoziem czy w

> zbiorniku.

W zbiorniku masz zgrubne zabezpieczenie drobną siatką.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.