Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki: ani wajcha, ani smarowanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wycieraczki potrafią mi się zatrzymać w dowolnym momencie: na samym początku - nawet nie zdążą się ruszyć, lub po połowie obrotu. Przepala się wtedy bezpiecznik. Z reguły po wymianie bezpiecznika "problemy" występują od razu, to znaczy tuż po następnym włączeniu wycieraczek. Ale może być i tak, jak w tej chwili: jeżdżę już drugi dzień i nic się nie stało. Tyle, że boję się, że w każdej chwili stać się może: w trakcie deszczu ze śniegiem i w nocy na dodatek (znając prawo Murphy'ego... )

Co już zrobiłem:

1. Wajchę rozebrałem, na oko wszystko wyglądało ładnie, posmarowane, nic nie wygięte, ani nadpalone.

2. Mechanizm koło silnika rozebrałem, pięknie nasmarowałem, przy okazji wymieniłem filtr i zabezpieczyłem komorę. Wielkie dzięki Andy za manual . Przed zakryciem wszystkiego sprawdzam: działa, nic się nie przepala. Więc jest dobrze... Założyłem zatem pokrywę, wszystko przykręciłem i znowu 3 bezpieczniki przepaliłem! angryfire.gifbuu.gif

Poszedłem do teścia, mechanika z zamiłowania / zawodu (na emeryturze), on mówi:

- Sprawdź jeszcze z odłączonym silnikiem: może to przekaźnik, ale nie wierzę. (sprawdziłem i nic nie przepaliłem). Ale raczej stawiam na silnik, może być jakieś zwarcie na którymś elemencie. Jeżeli akurat silnik zatrzymał się na tym elemencie, to potem trudno go ruszyć i wywala bezpiecznik. A jak akurat siłą rozpędu przejedzie, to nic się nie przepala.

A Wy co radzicie? Jeżeli silnik, to gdzie go kupić? Czy koniecznie muszę biegać po szrotach, czy nie ma sklepów z takimi częściami-zamiennikami? (Warszawa, Ochota, Raszyn, Janki, Nadarzyn)?

Pozdrawiam siedząc na beczce prochu, KL

Napisano

Niebardzo rozumiem miales na wierzchu wszystko i nie sprawdziles czy silnik dziala?? Bo po przesmarownaiu mechanizmu napedowego powinienes go podlaczyc i zobaczyc czy wszystko dziala.

Jest na nim pewnie jakis wylacznik termiczny moze on padl.

Jak silnik ok to moze korby w aucie sa zatarte.

Napisano
  • Autor

> miales na wierzchu wszystko i nie sprawdziles czy silnik dziala??

Przecie sprawdziłem. I wtedy działało.

> Niebardzo rozumiem

Ja też: jak wszystko było odkryte, to działało, jak wszystko zakryłem tymi przesłonami, to przestało działać!

Dla ścisłości: ja smarowałem ośki w tulejach (były suchawe) i trochę te przeguby kulowe, ale one były w miarę wilgotne.

KL

Napisano

> Przecie sprawdziłem. I wtedy działało.

> Ja też: jak wszystko było odkryte, to działało, jak wszystko zakryłem

> tymi przesłonami, to przestało działać!

> Dla ścisłości: ja smarowałem ośki w tulejach (były suchawe) i trochę

> te przeguby kulowe, ale one były w miarę wilgotne.

> KL

Sprawdzales pobor pradu silnika nieobciazonego a pozniej z podlaczonymi korbami?

Masz gdzies zdjecie jak wyglada mechanizm napedowy a jak juz mechanizm wycieraczek?

Napisano
  • Autor

> Sprawdzales pobor pradu silnika nieobciazonego a pozniej z

> podlaczonymi korbami?

Przyznaję, nie sprawdziłem. Do zrobienia jutro, albo w weekend... Tyle, że tam jest bezpiecznik 30A, to zmierzyć ten prąd będzie mi trudno :|, nawet jeżeli przez sam silnik płynie dużo mniej, powiedzmy 10A.

Ale ja nie wierzę, żeby same korby powodowały jakiś znaczący opór. No, zobaczymy.

> Masz gdzies zdjecie jak wyglada mechanizm napedowy a jak juz

> mechanizm wycieraczek?

Nie rozbiłem zdjęć, przyznaję.

A co z tym silnikiem? Ile może on kosztować i gdzie go kupić?

Napisano
  • Autor

Dla ciekawych na przyszłość, może ktoś będzie miał coś podobnego: zwarcie pomiędzy kablem od silnika, a obudową silnika. Kabel izolowany, a jakże, jeszcze owinięty taśmą izolacyjną. A pomimo... Taki obciach... blush.gif

Na razie kabel jest odsunięty i zwarcia nie ma.

A takie zwierzenie osobiste pt. "Astra czy Punto": w Punto nigdy coś takiego mi się nie przydarzyło, przez dłuugie lata.

Pozdr, KL

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.