Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki rozrusznik w Sienie 1.6 16V '98?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam zamiar zrobić porządny remoncik rozrusznika w autku, ale chciałbym najpierw wiedzieć jakie części siedzą wewnątrz rozrusznika (wg nr katalogowych Fiata) i mam właśnie z tym pewien problem: otóż po obejrzeniu na kanale rozrusznika doszedłem do tego, że mam zamontowany Magneti Marelli 63111008 M70R 1.4kW 12V 217/98. Wg "mądrej książki" w tym roczniku powinien być słabszy rozrusznik (1kW) confused.gif a 1.4kW ponoć montowali w nowszych rocznikach Sieny i były produkowane przez Denso (chyba współpracowała z MM). No i żeby było mało tego w katalogu firmowym MM pod nr 63111008 (dokładnie 06311108010) też jest jeszcze inny rozrusznik (o mocy 1.3kW). W ePERze niestety nie znalazłem danych technicznych przedstawianych do tego modelu Sieny rozruszników confused.gif No i nie wiem teraz w końcu jaki jest nr mojego rozrusznika wg katalogu części Fiata, żeby dowiedzieć się co w nim siedzi ?

Może ktoś zna nr katalogowe Fiata dla tego rozrusznika i jego części składowych ?

Napisano
  • Autor

swieca.gif

Haalloooo!

Czy może ktoś mnie oświecić w tym temacie? Może ktoś ma inny rozrusznik (o innym numerze) w swojej Sience 1.6? niewiem.gif

HELP ME! blagam.gif

Napisano

> Haalloooo!

> Czy może ktoś mnie oświecić w tym temacie? Może ktoś ma inny

> rozrusznik (o innym numerze) w swojej Sience 1.6?

> HELP ME!

Były w 1,6 rozruszniki z przekładnią planetarną, tyle pamiętam z forum autocentrum. Poszukaj tam w archiwum były nawet fotki.

Napisano
  • Autor

> Były w 1,6 rozruszniki z przekładnią planetarną, tyle pamiętam z

> forum autocentrum. Poszukaj tam w archiwum były nawet fotki.

dzięki za namiar ok.gif znalazłem jedynie posta w którym podają link do strony firmy, która handluje częściami do altków i rozruszników tu link oraz info, że w tym modelu rozrusznika ponoć zamontowali plastikową przekładnię planetarną, ale nadal nie wiem jakie są numery katalogowe tych części niewiem.gif

napisałem maila do tej firmy z prośbą o numery seryjne tych części żeby móc je zamówić i wymienić co trzeba cfaniak.gif zobaczymy co odpiszą i czy odpiszą hmm.gif

Napisano
  • Autor

> dzięki za namiar znalazłem jedynie posta w którym podają link do

> strony firmy, która handluje częściami do altków i rozruszników

> tu link oraz info, że w tym modelu rozrusznika ponoć

> zamontowali plastikową przekładnię planetarną, ale nadal nie

> wiem jakie są numery katalogowe tych części

> napisałem maila do tej firmy z prośbą o numery seryjne tych części

> żeby móc je zamówić i wymienić co trzeba zobaczymy co odpiszą i

> czy odpiszą

no więc odpisali mi bardzo szybko - mają części do tego rozrusznika (bendiks, szczotki, elektromagnes) ale nr seryjnych nie podali - napisali, że jeżeli nr seryjny rozrusznika jest taki jaki podałem, to do tego rozrusznika części mają hmm.gif dziwna sprawa confused.gif chyba pozostaje mi rozebrać rozrusznik aby sprawdzić najpierw na 100% co w nim siedzi, a później wizyta w sklepie żeby dobrać odpowiednie części niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> chyba pozostaje mi rozebrać rozrusznik aby sprawdzić najpierw na

> 100% co w nim siedzi, a później wizyta w sklepie żeby dobrać

> odpowiednie części

no więc już po kłopocie - zabrałem się w sb za mój rozrusznik - doszedłem do tego, że nr seryjny widoczny na rozruszniku (63111008) jest numerem dostawcy (zastępczym) a w katalogu MM ten rozrusznik jest pod widoczny pod nr 63111036, a wg numeracji fiata to chyba jest nr 46740241

- co do części to bendiks ma numer (MM lub O.E.) 85541250

cfaniak.gif po rozebraniu na części okazało się że wogóle w rozruszniku brakuje jednej tulejki (tej od strony głowicy) icon_eek.gif (nie wiem gdzie się podziała - nigdzie nie mogłem jej znaleźć niewiem.gif) i zębnik bendiksa latał sobie jak chciał no i tym samym raz zazębiał się z kołem a raz nie (trochę ucierpiały na tym zęby koła rozruchowego silnika ale na szczęście na czas przeprowadziłem remont) co do bendiksa to wymieniłem go dla zasady - być może był dobry ale wolałem mieć pewność i wymieniłem na nowy w warsztacie sieci "bendiks.pl"

szczotki i reszta rozrusznika były bez zarzutu więc wystarczyło nasmarować ładnie wszystko, założyć nowy bendiks i wcisnąć nową tulejkę w głowicę i rozrusznik chodzi jak należy zlosnik.gif

koszt całej zabawy 70 PLN (za bendiks-zamiennik oraz tulejkę z wymianą w warsztacie) pozostały montaż i demontaż wykonałem sam zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.